FOTO: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC/

Malo ko je očekivao da će ministarka energetike Zorana Mihajlović otići toliko daleko da sa sastanka izbaci Dušana Bajatovića, direktora JP Srbijagas i koalicionog partnera. Ipak, njeni javni sukobi sa Bajatovićem, ali i sa drugim funkcionerima SPS, nisu novost niti iznenađenje. Mihajlović je godinama unazad i kao ministarka i kao funkcionerka SNS ulazila u oštre polemike ne samo sa Bajatovićem, nego i sa drugim istaknutim socijalistima, među kojima je i lider te partije Ivicа Dačić.

Izjavom da projekti u resoru rudarstva i energetike treba da se ubrzaju, te da sve što je urađeno u saobraćaju treba preslikati i u oblast energetike, Zorana Mihajlović praktično je „pecnula“ svog prethodnika Aleksandra Antića, inače potpredsednika SPS.

Ipak, ova kritika ne može da se poredi sa prošlonedeljnim incidentom kada je ministarka energetike pozvala obezbeđenje da sa sastanka sa svim direktorima javnih preduzeća iz njenog resora izbaci Dušana Bajatovića, direktora JP Srbijagas. Za ovaj okršaj mediji su saznali iz saopštenja njenog kabineta, a prema zvaničnoj verziji događaja, Bajatović je sa sastanka udaljen „zbog nepoštovanja institucije Vlade Srbije“.

„Mene zanimaju samo rad i rezultati. Da budem potpuno otvorena, puno je problema u Srbijagasu, posebno ako govorimo o ćerkama firmama, počev od Transportgasa, Gastransa, Sogaza i slično“, navela je Mihajlović.

Istorijat sukoba sa Bajatovićem

Iako se o ovom incidentu Mihajlović više puta oglašavala, a objavljen je i deo snimka sa tog sastanka, nije zvanično objavljeno zbog čega je konkretno direktor „Srbijagasa“ zapravo izbačen. Pema našim informacijama, ministarka je tražila od direktora javnih preduzeća iz njenog resora da sa sobom na sastanak povedu i jednog saradnika, a to od prisutnih nije učinio jedino Dušan Bajatović.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE / ZORAN PETROVIC / an

„Kada je pitala Bajatovića zašto nije došao i njegov saradnik, on joj je rekao da mu ne treba“, navodi naš izvor.

Prema nekim informacijama, Bajatović je rekao da niko od njegovih saradnika nije došao jer su ili bolesni ili na putu.

„Verovao bih u dobre namere ministarke kada bih video…“

Novinar Miša Brkić pozdravio je inicijativu Mihajlović da se poslovanje Srbijagasa prvo učini transparentnim što dosad nije bilo i da se ono popravi jer je, kako kaže, zaista loše, “gotovo katastrofalno”.

„Ali, verovao bih u ministarkine namere kada bih video da to isto radi i sa Elektroprivredom Srbije u kojoj je direktor iz Srpske napredne stranke“, rekao je Brkić nedavno na TV Nova S.

Mihajlović mu je potom prvo rekla da napusti sastanak, a kada je on to odbio pozvala je obezbeđenje.

A iza ministarke i direktora „Srbijasa“ postoji sukob koji tinja od samog imenovanja Bajatovića na mesto direktora. Ona ga je optuživala za kupovine bez tendera, dodeljivanje poslova drugim firmama na štetu Srbijagasa, kupovinu gubitaša poput Azotare, uzimanje kredita bez saglasnosti Vlade, dok se Bajatović branio tvrdnjom da Zorana Mihajlović namerno gura Srbijagas u stečaj u trenutku kada ga kupuju Rusi.

Uprkos njenom očiglednom nezadovoljstvu radom Bajatovića, on se na toj funkciji zadržao do danas, preciznije punih 12 godina, a ovo je drugi mandat u kome mu je praktično nadređena.

Dačić: Mihajlović je poslednja koga bi SPS podržao kao predsedničkog kandidata

Ljuti protivnik Zorana Mihajlović svojevremeno je bila i sa Ivicom Dačićem, liderom socijalista. Jedan od povoda za njihovu javnu svađu bile su spekulacije da bi Mihajlović mogla da bude kandidat SNS za predsednika Srbije.

Tu vest Dačić je prokomentarisao navodima da je ona „poslednji čovek na svetu koga SPS može podržati kao zajedničkog predsedničkog kandidata“.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

„A, što se tiče odlaska iz stranaka, moram priznati da u tome nemam iskustvo kao što ona ima“, rekao je Dačić za „Blic“ odgovarajući na njenu opasku da je on „poslednji čovek na svetu koji će se pitati o kandidatu SNS za predsednika“.

Isprovocirana ovom izjavom, Mihajlovićeva mu je poručila da mora da sluša šta premijer Aleksandar Vučić kaže.

Dačić je uoči prethodnih izbora predlagao da naprednjaci i socijalisti izađu zajedno na izbore, ali je taj predlog u startu odbijen.

To je učinila Mihajlović, inače funkcionerka SNS, koja mu je poručila da nije iznenađena Dačićevom izjavom, jer „svako želi da bude na strani pobednika“.

„Mnogo je lakše i jeftinije Dačiću da na taj način očuva svoje pozicije i pozicije drugova iz SPS-a nego da sami izađu pred građane. Da parafraziram jedan raniji izborni slogan, kad je frka – Vučić“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović: Mrkonjićev autoput spajao njive; Mrkonjić: Ona je klasična plavuša

Mihajlović je ulazila u sukobe i sa počasnim predsednikom socijalista Milutinom Mrkonjićem.

Kada je jednom prilikom javno ušla u polemiku sa Velimirom Ilićem, ona je pomenula i „Mrkonjićev autoput koji se raspao i pre nego je pušten u saobraćaj“.

Foto: N1

„A kako i da bude pušten kad je povezivao dve njive. Zbog njih dvojice država je izgubila puteve i investitore i nova radna mesta, ali zato je njima bilo jako dobro. Najpoštenije bi bilo da Ilić i Mrkonjić ućute i vrate se tamo gde su kao ministri i provodili najviše vremena, a to nisu gradilišta i zgrada Vlade, već kafane“, rekla je Mihajlović.

Mrkonjić joj međutim nije ostao dužan.

„Zorana Mihajlović je klasična plavuša u srpskoj politici: profesionalna neznalica, politički diletant i večiti preletač. Ništa ne zna, a sve bi htela“, rekao je pre dve godine Mrkonjić.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar