Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Od ulaska u vlast sa Srpskom naprednom strankom, Socijalistička partija Srbije izgubila je više od 230.000 glasača, a uprkos tome lider te stranke Ivica Dačić nedavno je izjavio da postoji mogućnost da na vanrednim parlamentarnim, predsedničkim i gradskim izborima 2022. godine SPS nastupi ujedinjeno sa SNS. Ovakav potez socijalista mogao bi da dovede do daljeg osipanja podrške SPS-u, a kolika će biti šteta i da li će ugroziti poziciju druge najjače stranke u Srbiji zavisiće od opozicije, smatraju sagovornici Nova.rs.

Parlamentarni izbori održani su pre četiri meseca, Vlada je tek nedavno formirana, a stranke na vlasti već su počele pripreme za vanredne parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore, koji će biti održani 2022. godine. Lider SPS Ivica Dačić nedavno je izjavio da na vanrednim parlamentarnim i redovnim predsedničkim i gradskim izborima 2022. godine socijalisti treba da nastupe ujedinjeni sa SNS.

„Ako dođe do ujedinjenja opozicije, logično je da i mi imamo front“, naveo je Dačić.

Odluka SPS da svuda nastupa zajedno sa SNS bila bi veliko iznenađenje, pogotovo ako se zna da su od ulaska u koaliciju sa naprednjacima, socijalisti u minusu za 233.356 birača. Manji deo glasača ta stranka je izgubila izlaskom iz PUPS-a iz koalicije, a nakon prethodnih izbora i delom zbog podrške Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima 2017. To je inače bio prvi put da SPS nema svog kandidata za predsednika Srbije.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, kaže za Nova.rs da bi zajednički izlazak na izbore sa SNS sigurno bio rizik za dalje gubljenje podrške za SPS.

Šta zavisi od opozicije?

„Na taj način birače prepuštate drugima. Koliko to može da bude rizično za budućnost SPS, zavisiće za toga da li će opozicija uspeti da profitira. Ukoliko opozicija bude sposobna da privuče nezadovoljne glasače SPS, šteta će biti veća. Ukoliko opozicija ne uspe u tome, SPS može da računa na to da će izgubiti deo podrške, ali neće biti ugrožena njihova pozicija druge najjače stranke u Srbiji“, zaključuje Klačar.

On ipak kaže da lider SPS najavom mogućeg izlaska na izbore sa naprednjacima sigurno za šta radi i ističe da će to zavisiti od okolnosti uoči samih izbora.

„Izvesno je da će SPS biti za saradnju sa SNS ukoliko istraživanja pokažu da to ima smisla i ukoliko opozicija bude izašla u jednoj koloni. Ako opozicija bude išla na izbore u više kolona i ukoliko neka od tih kolona po programskom profilu targetira pristalice SPS, onda bi bilo logično da socijalisti idu odvojeno od naprednjaka. Dačić svojom najavom šalje poruku naprednjacima da su siguran i lojalan partner“, smatra Klačar.

Predrag Lacmanović iz agencije Faktor plus navodi da zajedničkim nastupom sa SNS, SPS može da izgubi deo biračkog tela.

„Oni mogu da postati glasači SNS. Kada ne kritikujete vlast, kada niste opozicija, a koalicioni partner ste najjače stranke, postajete manje zanimljivi. Birači ili idu ka opoziciji ili se podržavaju najjaču stranku. To je negde i prirodan proces. Naredni izbori, u tom slučaju, mogu da doprinesu tome, da se deo birača socijalista utopi u SNS-ove“, navodi Lacmanović.

Kako su se osipali glasovi?

Da nešto ne štima kod SPS-a pokazuju rezultati svih parlamentarnih izbora koji su održani posle 2012. godine. Ako se uporede ishodi izbora od pre osam godina i 21. juna ove godine, dolazi se do zaključka da je SPS u tom periodu izgubio čak 233.356 svojih pristalica.

Na izborima 2016. godine socijalisti su dobili oko 70.000 glasova manje nego na parlamentarnim izborima koji su održani dve godine ranije. Razlika je još veća ako se uporede rezultati ostvareni 2014. i 2012. godine. U tom periodu SPS je izgubio oko 83.000 glasača.

Za socijaliste je 21. juna ove godine glasalo oko 334.000 građana ili 10,38 odsto, dok ih je 2016. podržalo oko 413.000 birača ili 10,95 odsto izašlih na birališta. To znači da je Dačićeva stranka osvojila oko 80.000 glasova manje nego četiri godine ranije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare