Socijalisticka partija Srbije Srpska napredna stranka SNS SPS logo
Foto: shutterstock By Romolo Tavani; promo logo

Uprkos fomiranoj koaliciji u Vojvodini i najavi lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da Srbiju izvesno čeka koncentraciona vlada, u prethodnom periodu sve su glasnije poruke stranačkih prvaka SNS koji poručuju da su daleko od dogovora sa SPS-om, te da je ovoj partiji vreme za opoziciju.

Poslednji u nizu koji je kritikovao socijaliste, bio je predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, kojem je zasmetalo što je SPS požurio da formira vlast svuda gde se naprednjaci ne pitaju.

“Zanimljivo je da su to uradili u više opština, kao što su na primer, Bački Petrovac, Svilajnac i Surdulica. Svuda gde se mi ne pitamo lokalni parlamenti su već formirani”, naveo je Glišić u intervjuu za dnevni list “Politika”.

PROČITAJTE JOŠ...

Tako se Glišić pridružio nizu funkcionera iz redova SNS koji su u prethodnom periodu kritikovali saradnju sa socijalistima, a među njima su Zorana Mihajlović, koja je navela da se mnogo pažnje posvećuje SPS-u, kao da naprednjaci nemaju većinu, Dragan Šormaz koji je poručio da je vreme da se socijalisti osete kako je to biti opozicija. U polemiku ko će biti deo vlade nedavno se uključila i premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da Aleksandar Vučić najozbiljnije razmišlja o ulasku u koaliciju sa liderom Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandrom Šapićem.

Premijerka je takođe izjavila da SPS preko stranaca želi da izdejstvuje svoje mesto u vladi.

“Preko stranih ambasada pokušavati je siguran način da ne budete u vladi. Sami su se isključili. Vučić ne voli da strane ambasade utiču na to ko će biti u vladi, tako da, ko god se pozove na njih neće biti član Vlade”, kazala je Brnabić.

Socijalisti vlast na lokalu – naprednjaci opozicija

Ukoliko naprednjaci odluče da uzvrate „uslugu“ socijalistima zbog toga što su ih poslali u opoziciju na lokalu, kako priželjkuju pojedini funkcioneri SNS, onda se može i dogoditi da SPS ne bude deo vladajuće većine na nivou Republike.

Podsetimo, lokalnu vlast u Svilajncu formirali su odbornici SPS i Grupe građana „Svilajnac čuva budućnost“, koju je predvodio Predrag Milanović, dok je Srpska napredna stranka ostala u opoziciji.

Nova vlast  formirana je i u Surdulici, gde naprednjaci sa 17 odborničkih mesta takođe nisu deo vlasti.  Predsednica opštine ponovo je postala Aleksandra Popović iz Socijalističke partije Srbije, dok je za novog predsednika Skupštine opštine imenovan Zoran Mitić, koji je na toj funkciji zamenio dosadašnjeg predsednika lokalnog parlamenta Novicu Tončeva, lidera surduličkih socijalista, potpredsednika SPS i narodnog poslanika, objavile su Infovranjske. Kako se navodi, svi lokalni funkcioneri su izabrani iz redova socijalista koji u Skupštini opštine imaju većinu sa 18 osvojenih mandata.

U Bačkom Petrovcu, umesto Srpske napredne stranke koja je dobila većinu mandata na izborima za Skupštinu, vlast će formirati zajedno četiri preostale liste koje su prešle cenzus, čime su udruženo „izgurale“ SNS iz vlasti.

Kandidati sa izbornih lista „Jedinstvena Srbija – Miroslav Čepman Čepsi“, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS)“, „Nestranački i ujedinjeni obični ljudi“ i „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Bački Petrovac“ poslali su dopis predsedniku Skupštine opštine sa zahtevom za sazivanje konstitutivne sednice skupštine opštine jer su postigli dogovor o formiranju skupštinske većine, prenosi portal 021.
Kako se navodi, zahtev je overen potpisima 14 odbornika, koji su postigli sporazum o parlamentarnoj većini. Petrovački parlament ima 25 odborničkih mesta a u njemu će SNS imati 11, čime će sa mesta vladajuće većine preći u opoziciju.

Zoran Panović: Naprednjacima ne trebaju socijalisti

Odgovarajući na pitanje zbog čega stranački prvaci SNS žele pošto poto da spreče novu saradnju sa socijalistima, programski direktor Demostata Zoran Panović smatra da većina građana, koji su izašli na prethodne parlamentarne izbore, želi da Srbijom vlada isključivo SNS.

“Oni ne žele saradnju sa SPS-om. Šta će njima SPS? Ovo guranje socijalista izgleda kao kad su njima nekada nametali JUL kao koalicionog partnera. Nema potrebe da naprednjaci bilo koga uzimaju u novu vladu. Ni Šapića, ni Dačića. Ne vidim kakvo je to deljenje odgovornosti, jer ova Skupština toliko izgleda jednopartijski da je sve što nije SNS zapravo fingiranje koalicije”, kaže Panović, opisujući eventualnu koncentracionu vladu koju je Vučić najavio kao tehničku.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

“To je vlada koja će održati parlament do momenta kad će biti razumno raspisati nove izbore, jer ova Skupština ne može da obezbedi neophodan stepen demokratije, a i vlada koja iz nje proizilazi je takođe problematična”, poručuje on.

Nikola Parun: Svako zatezanje u odnosima obara vrednost socijalistima

Politikolog Nikola Parun, za Nova.rs kaže da višestruki faktori utiču na “lomljenje” koplja između naprednjaka i socijalista, te svako zatezanje odnosa dodatno obara vrednost SPS-u.

“Mislim da je reč o pozicioniranju unutar SNS za naredni period. Indikativno je činjenica da je SPS dobio drastično manje glasova u odnosu na prethodni izborni ciklus. Svako zatezanje u ovom procesu formiranja vlade dodatno obara vrednost socijalistima. SPS- u je od vitalnog značaja da uđe u vladu, što će se i dogoditi. Mada, ovog puta će u nju ući sa daleko manje moći nego što je to bio slučaj sa nekim prethodnim vladama”, ističe Parun.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema njegovim rečima, naprednjaci koji osporavaju saradnju sa socijalistima, to čine pre svega zbog političkih interesa.

“Jedan faktor toga sigurno je uticaj Rusije koji uvek prolazi kroz SPS. Vidimo da se želja za uticajem Rusa na Srbiju od strane SNS-a značajno smanjila i da zato funkcioneri naprednjaka kritikuju glasno socijaliste”, zaključuje Parun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram