Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u utorak u Skupštini izveštaj o Kosovu, a tokom njegovog višesatnog izlaganja u nekoliko navrata poniženi su parlament i poslanici, ali i građani. Kad bi se to moglo podeliti u tri slike, to bi bili aplauz i ovacije sa početka sednice koji su neodoljivo podsećali na scene iz Severne Koreje, zatim predsednikove opomene poslanicima koji su se usudili da tokom njegovog gotovo šestosatnog izlaganja izađu iz sale, a na kraju i poruka građanima Srbije da rađaju decu, jer neće imati ko da radi u fabrikama.

Posebna sednica na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslanike i javnost upoznao sa situacijom oko Kosova i tokom pregovora Beograda i Prištine, otpočela je višeminutnim ovacijama u sali. Poslanici, od kojh većinu čine članovi vladajuće SNS, stojeći su aplaudirali predsedniku države i pre početka bilo kakvog obraćanja.

Aplauz i ovacije 

Predsednik je pokretima ruke u nekoliko navrata pokušavao da prekine ovaj poslanički izraz divljenja, ali nije mu uspelo. Dugački aplauzi više puta su se čuli tokom obraćanja Vučića, a tako je na kraju i završen njegov govor.

Samo vas posmatram

Nakon nekoliko sati, predsednik Srbije pokazao je da iako izgleda maksimalno fokusiran na kosovsku problematiku itekako prati šta poslanici rade dok on govori.

„Ja sam ovde četiri sata i nisam se pomerio. Budite fer pa recite koliko ja od vas ovde koji ste sve vreme sedeli i da niste ustali. A ja sam pre toga pet sati već radio i došao sa sastanka sa Luiđi Di Majom (ministar spoljnih poslova Italije)”. Video sam da su se neki od mojih savetnika, koji su sedeli u gornjem delu, kako je došlo vreme ručka, izgubili. Sad me pitaju kako da mi donesu da jedem. Šta da jedem, pasulji i grašak pred vama ovde? To je ono što sebi zameram, da budem iskren. To je kad naviknete nekoga da mu vi sve obezbedite i da on ne mora mnogo da se trudi”, rekao je Vučić.

Decu u fabrike 

Predsednik Srbije se u sklopu višesatnog govora dotakao i toga da se u Srbiji ne rađa dovoljno dece. To je prema mišljenju predsednika Srbije postala najvažnija reč u Srbiji – jer nećemo imati radnu snagu za fabrike.

„Ne znam koliko treba da platimo da bi neko imao dete. Ako treba to da radimo uradićemo. Jer nam to postaje najskuplja i najvažnija reč u Srbiji ili jedina važna reč. Nećemo da imamo radnu snagu za fabrike, nećemo da imamo ništa, ako nemamo dece“, rekao je Vučić.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da je Vučić juče odigrao predstavu kojom je unizio i parlament i građane Srbije.

„Mislim da sada prisustvujemo vrhuncu uspostavljanja lične vlasti Aleksandra Vučića. Taj čovek je prigrabio toliko moći za sebe da se čak više i ne pravi da poštuje najviše zakonodavno telo u zemlji, a to je parlament. Imali smo pozorišnu predstavu kojom je građanima poslata poruka da u Srbiji postoji samo on kad je u pitanju država, a parlament je tu da služi njemu. Tako je ponizio i građane, jer smo mi delegirali tih 250 delegata da nas predstavljaju i ne bi trebalo da iko ima više vlasti od njih. A on ih unižava, opominje da li je neko otišao da ruča dok on govori“, kaže Popović za Nova.rs.

Dragan Popović Foto;N1

Poruke su, smatra, besprizorne.

„Pre svega ona o rađanju dece i fabrikama. Previše čak i za Aleksandra Vučića da tako nešto izjavi. Populisti uvek pozivaju na više dece, ali povezati to sa mestima u fabrikama je van pameti. To je zvučalo kao da želi da kaže ja otvaram tolike fabrike, a nema ko da radi, pa onda rađajte decu. Problematičan je po meni i aplauz na početku koji neodoljivo podseća na Severnu Koreju. To je deo performansa koji vidimo na stranačkim organima SNS i sad stvarno vidimo da nema razlike između glavnog odbora SNS i Skupštine Srbije. Mi više ni formalno nemamo parlament, već je to stranački organ. Živimo u vicu o Staljinu u kojem onaj ko prvi prekine aplauz, toga sutra nema. Ponižavanje i poslanika i građana i pitanje je koliko Srbija još može da proguta. Ne znam koji nam veći dokaz treba da vidimo do kakvog smo katastrofalnog stanja doveli društvo i državu“, zaključuje Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare