Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas poslanicima u Skupštini izveštaj o Kosovu i u sklopu višesatnog govora dotakao se i toga da se u Srbiji ne rađa dovoljno dece. To prema mišljenju predsednika Srbije postaje najvažnija reč u Srbiji - jer nećemo imati radnu snagu za fabrike.

„Ne znam koliko treba da platimo da bi neko imao dete. Ako treba to da radimo uradićemo. Jer nam to postaje najskuplja i najvažnija reč u Srbiji ili jedina važna reč. Nećemo da imamo radnu snagu za fabrike, nećemo da imamo ništa, ako nemamo dece“, rekao je Vučić.

To je izazvalo čitav niz komentara na društvenim mrežama, da nam je predsednik na ovaj način poručio – „pravite decu mora neko da radi u fabrikama“, te da je budućnost naše dece da rade u fabrikama.

Vučić je sličnih izjava imao i ranije.

Tako je 2018. godine na otvaranju novog pogona američke Kompanije „Biz link“ u Prokuplju rekao:

„Svakog dana nas je 107 manje, svakog dana gubimo 107 ljudi i zato moramo da učinimo sve što možemo na povećanju nataliteta. Kao Boga vas molim, rađajte decu. Posebno se obraćam ženama junačke Toplice. Jer ako se nastavi ovaj trend, za par godine uvozićemo radnu snagu“.

O problemu nataliteta Vučić je govorio i na Trećem demografskom samitu u Budimpešti, kada je rekao da bi broj dece po ženi u Srbiji trebalo da bude 2,1, a iznosi 1,48.

Kao podsticaj natalitetu država je uvela i pomoć za majke dvoje i više dece u periodu od dve do deset godina, a prethodno se pojavila i kampanja sa „podsticajnim“ sloganima: „Dosta reči, nek zakmeči!“ i „Rađaj, ne odgađaj!“.

Foto: Promo

Srpska napredna stranka na prošlim izborima izašla je pod sloganom „Za našu decu – Aleksandar Vučić“.

Sada, možda dobije nastavak – „u fabrikama“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare