Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Godina se praktično nije ni zahuktala a javna preduzeća, koja su u vlasništvu države, uveliko se zadužuju. Prema saznanjima Nova.rs samo pet preduzeća se već zadužilo za više od 150 miliona evra, i to samo u jednoj banci. Dodatni problem je i što je reč o jedinoj preostaloj banci u državnom vlasništvu.

Kako pokazje dokumentacija do koje je došla Nova.rs javna preduzeća su nastavila i u ovoj godini da se zadužuju kod komercijalnih banaka. Reč je dugoročnim ali i kratkoročnim zajmovima.

Kako je naš portal već pisao Srbijagas odobren je kredit od banke “Poštanska štedionica” u iznosu od 168 miliona evra. U istoj banci Srbijagas je već zadužen 52,6 miliona evra.

Na spisku onih koji su se dodatno zadužili u ovoj državnoj banci je i preduzeće Koridori Srbije na čijem čelu je nakon smene Zorana Babića postavljen bivši ministar energetike Aleksandar Antić.

Prema dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid ovo preduzeće je uzelo dugoročni kredit u iznosu većem od pet milijardi dinara, odnosno oko 44 miliona evra.

Kredit u „Poštanskoj štedionici“ uzelo je još jedno gubitaško preduzeće Putevi Srbije na čijem čelu je Zoran Drobnjak. Reč je o kreditu od oko 37 miiona evra. Pozajmicu od 11,7 miliona evra uzelo je i preduzeće Infrastrukture Železnice Srbije, dok se EPS koji vodi Milorad Grčić uzeo kredit od 4,5 miliona evra.

Ovo su samo neki krediti koje je Poštanska štedionica odobrila javnim preduzećima od početka 2020. Sve ovo je takođe u suprotnosti sa Uredbom koju je Vlada donela u oktobru prošle godine.

Tim podzakonskim aktom je javnim preduzećima naloženo da štede, odnosno da u planiranju poslovanja za naredne tri godine poštuju državne ekonomske i fiskalne smernice, kao i da polažu račune o zapošljavanju i rashodima, od investicija, preko nabavki, do reprezentacije.

Direktori javnih preduzeća, kako se navodi u tom dokumentu, imaju obavezu da Vladi polažu račune o trošenju novca iz budžeta, službenim putovanjima i sponzorstvima, kao i da prikažu kako su utrošili kredite i dobit od 2014. do 2019. godine.

Sudeći prema rebalansu budžeta za 2021. ovo nisu jedina zaduživanja države. Naime kako je najavljeno minus u državnoj kasi je uvećan za 253,6 milijardi dinara.

U obrazlaganju rebalansa, ministar finansija Siniša Mali tvrdio je da javni dug Srbije neće zbog toga preći 60 odsto.

Da uvećanje deficita nije dobar plan upozorio je Fiskalni savet. Njihova ocena je da za polovinu uvećanog minusa ima opravdanja, ali ne i za ostatak.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare