Foto:arhiva NovaS, Nova.rs

Nakon što je premijerka Ana Brnabić odbila predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za nove članove imenuju profesori Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić uz obrazloženje da kritikuju vlast, profesor Radonjić je uputio pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije po osnovu verskog i političkog ubeđenja. Suprotno savkoj logici, ova institucija je umesto od kabineta premijerke, tražila od profesora da on ustanovi koji su to njegovi istupi uticali da kabinet odbije njegovu kandidaturu.

Kako je pisala Nova.rs kabinet premijerke je otvoreno kao razlog odbijanja predloga Saveta za borbu protiv korupcije da se kao članovi imenuju Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić, naveo to što oni kritikuju vlast i bave se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“.

Profesor Radonjić je nakon toga Povereniku za zaštitu ravnopravnosti uputio pritužbu zbog diskriminacije zajedno sa dokumentom koji je iz kabineta premijerke dostavljen Savetu za borbu protiv korupcije.

Iznenađujući zahtev pomoćnice poverenice

U međuvremenu je iz kabineta, ovog puta poverenice Brankice Janković, stiglo pismo sa u najmanju ruku iznenađujućim zahtevom. Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić za Nova. rs navodi neke od njih.

„Vršilac dužnosti pomoćnice poverenice za ravnopravnost od mene traži da ustanovim koji su to moji istupi u javnosti bili odlučujući za odluku kabineta premijerke da odbije moju kandidaturu za Savet“, navodi Radonjić i dodaje:

„Pod jedan ne vidim način na koji bih ja tako nesto mogao da ustanovim. Rečju, to je pitanje za kabinet premijerke a ne za mene. Pod dva nevažno je koji su to moji konkretni politički stavovi zasmetali kabinetu jer koja god da su moja politička ubeđenja ona ne mogu biti osnov diskriminacije što se u ovom slučaju vrlo očigledno desilo“.

pismo poverenice Foto:Nova.rs

U pismu koje je upućeno profesoru Filozofskog fakulteta, pomoćnica poverenice Mirjana Kecman između ostalog traži da objasni šta smatra diskriminacijom, političko ubeđenje ili političku pripadnost.

Dalje navodi da je ukoliko smatra da je diskriminisan zbog političkog ubeđenja potrebno da precizira šta je bilo odučujuće za postupanje šefa kabineta premijerke koje smatra diskriminatornim.  U pismu se postavlja i pitanje da li se profesor Ognjen Radonjić tim povodom obratio Generalnom sekretarijatu Vlade.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tražili već dostavljene informacije

Sve ovo je traženo iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković iako je pofesor u svojoj pritužbi naveo da je podnosi zbog diskriminacije po osnovu političkih ubeđenja, a ne na osnovu političke pripadnosti ili nepripadnosti. U njoj je naveo sledeće:

„Mišljenja sam da treba naglasiti da ne posedujem nikakvu „političku pripadnost“, koja, prema mišljenju Vlade/kabineta predsednice Vlade ne mogu i nikada neće biti ograničavajući, ali ni opredeljujući faktor za izbor članova Saveta. Imam politička ubeđenja, na koja imam ustavno i zakonsko pravo, a koja je Vlada u svom dopisu kvalifikovala kao političku ostrašćenost, dovoljnu da postane suštinska barijera za moje članstvo u Savetu“.

Podsetimo, u dokumentu koji je objavila Nova.rs navedeno je da se odbija predlog da članovi Saveta za borbu protiv korupcije postanu dva profesora i finansijski stručnjak jer kritikuju vlast.

Foto:Privatna arhiva

Dokument je potpisao šef kabineta premijerke Miloš Popović.

Navedeno je između ostalog da “politička pripadnost nikada ne može i nikada neće biti ograničavajuća, ali ni opredeljujući faktor za izbor članova Saveta, ali da politička ostrašćenost koja utiče na mogućnost objektivnog i profesionalnog postupanja u radu Saveta, predstavlja suštinsku barijeru za samo postupanje Saveta, koje isto tako mora biti objektivno, profesionalno i u skladu sa razlozima njegovog postojanja”.

Sve ovo je konstatovao šef kabineta premijerke Ane Brnabić i tako odbio predlog Saveta za borbu protiv korupcije iako na to nije imao zakonsko pravo. Članovi Saveta se biraju na predlog Saveta i o njima se glasa na sednici Vlade Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar