otvaranje nemačke fabrike u Jagodini Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Čovek koji jednim pozivom rešava sve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastao se danas u Jagodini s čovekom koji je optužen za organizovanje žurki na kojima su podvođene maloletnice - Draganom Markovićem Palmom. Izbegavan i “nebranjen” od naprednjačkih poslanika u Skupštini Srbije, Palma je do skora strepeo od “puštanja niz vodu”, ali se stvar, po svemu sudeći, iz korena menja . Uz njega je stao šef srpske države, onaj ko pre tužilaca odlučuje da li je neko kriv ili nije.

Pročitajte još...

Od kada je pre dva meseca potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila da su se na žurkama lidera Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme podvodile devojčice i žene, prvi čovek Jagodine bio je u jakoj defanzivi – saopštenja sa zvaničnog mejla opštine Jagodina predstavljali su njegovu prvu liniju odbrane. Zatim su usledila gostovanja po televizijama s nacionalnim frekvencijama, pretnje svedocima i žrtvama, poruke koalicionim partnerima da i “on nešto zna o nekome” i neprekidni pokušaji da sebe predstavi kao “poštenog srpskog domaćina” kojeg su na pravdi boga optužili.

Međutim, u Palminoj igranki sve vreme je falio najvažniji element, onaj koji oslobađa krivice, abolira i brani – podrška vladajuće stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Dragan Marković Palma Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Upadljivo je bilo ćutanje naprednjaka u parlamentu dok se Palma branio govoreći da mu sve “namešta Đilas preko svoje glasnogovornice Tepić” i njihovo okretanje glave na tvrdnje da je napadnut najpopularniji političar posle Aleksandra Vučića.

Sam Vučić, iako poznat kao čovek koji o svemu ima mišljenje i o svemu priča, dugo je izbegavao da govori o Markoviću, pa se tako prvi put oglasio krajem aprila, kad je poručivao da će “neko morati u zatvor”.

Aleksandar Vučić, Dnevnik RTS
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

“Reč je o teškom slučaju. Nisam se izjašnjavao, jer mislim da to nije posao za politiku. Nisam hteo sebi to da dozvolim, jer država mora da bude poštena. To su suviše teške optužbe i ne smete sebi da dozvolite da bilo koga povredite. To je posao za tužilaštvo i sudove. Kad god vidim da se političari umešaju, a to je u slučaju Dragana Markovića, utroba mi se okrene naopačke. Ti političari su lagali za milion drugih stvari i ništa im ne verujem. Zato bih želeo da se ovim bave nadležni organi. Suviše su teške optužbe i Marković je u pravu – ili on ili neko drugi mora da ide u zatvor”, rekao je Vučić, prebacivši tako svog koalicionog partnera na teren “nadležnih institucija”

Šta se dalje desilo i da li je Palma pozvao “čarobni broj”, odnosno onog koji se za razliku od Sande Rašković Ivić javlja, nisu nam otkrili danas na konferenciji za medije. Sve, međutim, ukazuje da je glavni tužilac i sudija u Srbiji prihvatio Palminu stranu priču, bez obzira što i dalje tvrdi da ga “neće štititi”.

Pročitajte još...

“Ako je Dragan Marković Palma kriv, niko ga neće štiti. Ni ja, ni bilo ko drugi”, rekao je Vučić danas na otvaranju fabrike Fišer automativ sistems.

Do utvrđivanja krivice – put je dug.

Sama činjenica da predsedniku države nije bilo neprijatno da u društvu čoveka optuženog za podvođenje otvara fabriku i najavljuje nove investicije, ukazuje da je moguć epilog kojem smo već nekoliko puta svedočili – da Vučić lično presudi da Palma nije kriv.

Ako je mogao da oslobodi potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića od sumnji da je inspirtor ubistva Olivera Ivanovića, Zlatibora Lončara i Branislava Gašića od odgovornosti za pad helikoptera i bivšeg direktora Koridora Srbije i funkcionera SNS Zorana Babića od gonjenja za udes na Doljevcu, onda ni aboliranje Palme neće biti problem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare