Foto: Ivan Dinić/Nova S/Beoinfo/Promo

Iako je delovalo da će članstvo u istoj stranci, a potom i podela uloga u izvršnoj vlasti, smiriti strasti između Aleksandra Šapića i Gorana Vesića, bivših perjanica DS, a danas viđenih naprednjaka, to se nije dogodilo. Novi gradonačelnik Beograda, rešen da raskrsti s nasleđem Gorana Vesića, otvoreno govori o lošim praksama bivšeg gradskog rukovodstva. S druge strane, nekadašnji zamenik gradonačelnika prilično mirno reaguje na njegove kritike, čekajući “kosku” koju mu je Vučić namenio po formiranju nove Vlade Srbije.

Delovalo je da su ratne sekire zakopane po okončanju izbora i formiranju novog gradskog parlamenta. Odlukom Predsedništva Srpske napredne stranke, Aleksandar Šapić je predložen za novog gradonačelnika Beograda. Goran Vesić, koji je od dolaska Šapića u SNS pokušavao sebe da predstavi kao značajno bolje rešenje, izjavio je da prihvata tu odluku strane i najavio da će podići ruku za izbor bivšeg vaterpoliste na mesto prvog čoveka Beograda.

Pročitajte još...

“Ja sam član stranke, odgovoran sam član stranke i svaku odluku ću poštovati. Sve što imam, kažem na stranačkim organima i ne govorim o tome javno”, rekao je tada Vesić.

Sukob je međutim nastavljen, a ovog puta je Šapić bio taj koji je uputio otrovne strelice ka svom stranačkom kolegi.

Reagujući na vest, objavljenu na portalu Nova.rs, da je kupio 11 televizora za svoj kabinet,  Šapić je odlučio da napadne nezavisne medije, ali i Vesića.

„Osam monitora sam postavio u kancelariju, jer mi je posao da budem informisan. Imam ih i kući. Platio sve iz svog džepa. Kao što iz svog džepa uvek plaćam restoran i nikad ne koristim službeni auto. A opozicioni mediji i političari, samo nek nastave da slušaju one koje su do juče kritikovali, a sad su im postali veliki ‘prijatelji iz vlasti’, jer im već duže vreme doturaju kao neke informacije o meni, ali nek se ne začude ako na kraju priče i sami završe na polici kineske robne kuće„, napisao je Šapić aludirajući na igračku pokretne kancelarije Gorana Vesića koja se posle izbora našla u prodaji u pojedinim kineskim robnim kućama.

S druge strane, Vesić je odgovorio porukom na Tviteru.

„Poštovanje ‘običnih’ ljudi ne može da se kupi niti da se stekne agresivnošću i njihovim šikaniranjem kako to misle pojedini političari. Poštovanje zaslužite kada ste i ako ste čovek“, napisao je on.

Šapić je izgubio bitku od ‘političke bubašvabe’ Vesića

Komentarišući otvoreni sukob dvojice naprednjaka, Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže da nikad nije bilo sumnje da će na duže staze Goran Vesić bolje proći od Aleksandra Šapića.

“On je tip političara koji je neuništiv, on je neka vrsta političke bubašvabe. Vesić je sposoban da preživi nuklearni rat, a ne neke gradske izbore. U ovom sudaru titana, između Vesića i Šapića, pobednik je na duži rok jasan”, naglašava naš sagovornik.

To što je došlo do prekomponovanja vlasti u Beogradu i što je odlučeno da je Šapić bolji izbor od Vesića za prestonicu, prema rečima Popovića, ne predstavlja iznenađenje. On dodaje da ga ne čudi ni to što je Vesić prilično mirno prihvatio svoju smenu.

Goran Vesić Foto: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Svi u SNS-u idu onoliko koliko im dopusti Vučić. Naravno, oni se međusobno ne podnose, ali mudriji među njima ne prelaze granice, a u tu grupu spada i Vesić. On nema potrebu da ulazi u neke velike verbalne ratove sa Šapićem, jer je svakako u boljoj poziciji – Šapić je dobio glavni grad u kom SNS nema poverenje većine građana i koji je u stanju prilično raspada. Meni se čini da je on unapred nastradao i da do sledećih izbora, a možda i pre toga, njega neće biti na političkoj sceni”, objašnjava naš sagovornik.

Istorijat sukoba

Dok je bio na funkciji u gradu, aktuelni zamenik gradonačelnika nije štedeo reči o Šapiću, a njihov sukob nije prestao ni nakon što je predsednik opštine Novi Beograd postao njegov stranački kolega.

Od trenutka kad je Šapić prešao u redove najveće stranke u Srbiji, pozicija Gorana Vesića u gradskoj upravi konstatno se dovodila u pitanje. Da nisu zaboravili prošlost, videlo se odmah pošto je Šapić studio na dužnost potpredsednika SNS. On je tada izjavio da ne vidi Vesića u budućem timu za Beograd, što je podstaklo da zamenika gradonačelnika da ga opomene kako je zaboravio “na lepo ponašanje”.

„Očekujem da se Šapić pre ulaska u SNS nauči lepom ponašanju. Očekujem da nauči da je SNS jedna velika porodica i da u SNS-u postoji samo jedan tim, a to je tim Aleksandra Vučića. U toj timu svi članovi i svi funkcioneri blisko sarađuju i sprovode politiku Aleksandra Vučića“, apostrofirao je u svom odgovoru Vesić.

Zatim je usledilo zatišje i sukob se iz javnosti preselio iza zatvorenih vrata.

Vesić napao Šapić na sednici Predsedništva

Prema informacijama dnevnog lista “Nova”, na sastanku SNS, neposredno pred održavanje prestoničkih izbora i odluke da će prvi na listi naprednjaka u Beogradu biti Aleksandar Šapić, Goran Vesić se obratio funkcionerima partije kojima je obrazlagao zašto misli da je on loše rešenje kao gradonačelnik, iznoseći niz kritika na njegov račun.

“Šapić, koji je prisustvovao tom sastanku, nije regaovao, već samo sa osmehom pratio izlaganje Gorana Vesića”, navodili su izvori “Nove” iz Srpske napredne stranke, dodajući da je zbog svega morao da interveniše lider naprednjaka, Aleksandar Vučić, koji je opomenuo Vesića da na takav način ne sme da nastupa javno.

A kako je sve izgledalo dok je Vesić imao dozvolu da javno napada Šapića

Pre ulaska Šapića u Srpsku naprednu stranku, saradnja aktuelnog predsednika opštine Novi Beograd i zamenika gradonačelnika praktično nije ni postojala, štaviše, Vesić je korostio svaku priliku da optuži bivšeg vaterpolistu za nepotizam, nelegalnu gradnju i nepravilnosti u radu.

On je svojevremeno dovodio Šapića i njegovu porodicu u vezu sa nelegalnom gradnjom u Studentskoj 45, navodeći da se objekat u njihovom vlasništvu nalazi na trotoaru i ispred samog ulaza u Studentski grad.

Aleksandar Šapić i Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Taj objekat je ranije bila cevabdžinica, njegov ujak ga je kupio 26. oktobra, a 18. novembra je prijavljen požar koji se nije ni desio. Na lice koje je prodalo objekat se vode sve dozvole za rekonstrukciju i to postojećeg malog objekta, a objekat koji je sada napravljen je pet puta veći. To lice je umrlo, a oni su nastavili da izdaju dozvole na mrtvog čoveka”, rekao je Vesić, uz napomenu da je reč o “skandalozan primeru nepotizma u opštini Novi Beograd”, te da Šapićev ujak ima i vikendicu na Savskom nasipu.

Ovo nije bio prvi put da Vesić govori o slučaju bespravne gradnje u Studentskoj 45 i o ulozi Šapića.

“U pitanju je krivično delo kažnjivo po zakonu. Ali ima još nešto. To je primer bahatosti, korupcije i nepotizma koje promoviše Šapić. I na ovom primeru se vidi kako se smeje u lice državi i gradu i kaže – ne možete mi ništa. Moj ujak može da gradi bez dozvole, mogu da izdam dozvolu na ime mrtvog čovek i na kraju počeo sam da rušim to samo da prevarim javnost, ali mi ne pada napamet da srušim taj objekat. Ovim slučajem Šapić šalje poruku javnosti da za njega i njegovu porodicu ne važe zakoni”, isticao je Vesić.

Tokom beogradskih izbora, održanih 2018. godine, aktuelni zamenik gradonačelnika je upozoravao građane da ne bi trebalo da veruju Šapiću, a tvrdnje da se u vreme bivše vlasti gradilo više nego za vreme naprednjaka, opisao je kao najobičnije laži.

“Ðilas i Šapić nisu umeli da grade za Beograd, već su gradili i radili za sebe. Osim što stalno obmanjuju narod, Ðilas i Šapić jedino umeju i znaju da zarade za sebe. To je i motiv njihovog povratka u politiku i razlog zašto žele da se ponovo dočepaju ponovo gradske kase koje je ponovo puna”, poručivao je on.

Po formiranju nove izvršne vlasti, podvući će se i crta, a nakon toga postaće i definitivno jasno ko je bolje prošao od pomenutih aktera. Dragan Popović nema dilemu – Vesić će sasvim sigurno biti u novoj Vladi Srbije, dok je politička budućnost Šapića potpuno neizvesna.

“Vučić je jednostavno i elegantno sklonio Šapića, svog potencijalno opasnog protivnika na lokalnom nivou, tako što ga je ‘usisao’ u SNS. S druge strane, sasvim sigurno će Vesić naći svoje mesto u novoj izvršnoj, jer to je čovek kog se Vučić neće lako odreći. Bio ministar ili nešto niže, on će svakako biti na raspolaganju predsedniku SNS, jer je odavno pokazao da je čovek za vrlo osetljive zadatke”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO Stefanović: Vlast formirana na silu, Šapić nije dorastao za gradonačelnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare