Foto: Printscreen Pink

Premijerka Ana Brnabić ponovila je još jednom da je država blizu odluke da završi priču oko Rio Tinta i da ne postoji nikakav ugovor sa ovom kompanijom. Istovremeno, šefica vlade iznela je podatak da vlast SNS nije ništa radila sa ovom firmom iz Britanije, već da samo postoje dozvole “izdavane do 2013. godine”. Uprkos činjenici da postoje snimci njenih izjava o saradnji sa Rio Tintom, premijerka je slagala kad je izjavila da se ona i drugi predstavnici vlasti “nisu videli sa Rio Tintom”.

“Sve ono što se desilo i što je važno oko Rio Tinta desilo se 2004, 2006 i 2012. godine, u vreme vlasti onih koji danas protestuju protiv Rio Tinta. Te 2004. godine je nastupio sporazum sa Velikom Britanijom, a firma Rio Sava je došla iz Britanije. Nakon toga su 2006. promenili Zakon o rudarstvu čime su uveli princip kontinuiteta. Ne znam da li ćemo nešto plaćati i ne bi bilo pametno da to govorim. I da sutra isteramo Rio Tinto i da dođemo do arbitraže, ja ću braniti interese Srbije“, rekla je Brnabić.

Pročitajte još...

Premijerka se, međutim, nije zadržala na ovoj izjavi, već je u zanosu nastavila da laže:

„Mi nemamo nikakve ugovorne odnose sa Rio Tintom, imamo samo dozvole koje su izdavane do 2013. godine. Nismo se ni videli sa Rio Tintom, ništa se više neće raditi dok se ne dogovorimo sa meštanima. Jako smo blizu da završimo to oko Rio Tinta“, izgovorila je Brnabić i slagala. 

Na početku 2022. premijerka se kandidovala za laž godine

Da to što je javno rekla na televiziji sa nacionalnom frekvencijom nije tačno potvrđuje i snimak njene izjave iz 2018. koju je dala za RTS u Londonu gde se sastala upravo sa predstavnicima Rio Tinta.

Ovako premijerka govori sada:

A ovako je Ana Brnabić govorila pre tri godine.

Kako je premijerka obavestila javnost, na sastanku je tada dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za „Jadar“. Ona je tada izrazila namere Vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se podstakao dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

„Ono što ja radim u Londonu je ustvari borba za nove investicije, nova radna mesta, novu proizvodnju u Srbiji“, rekla je premijerka za RTS, uz napomenu da su dogovoreni sastanci na kvartalnom nivou sa Rio Tintom.

„Ja ću se sada i lično uključiti u dalju realizaciju ovog projekta, kako bi imali maksimalan pozitivan efekat“, poručivala je ona te 2018. godine.

Tri godine kasnije premijeraka pokušava da obmane javnost i da se opere od odgovornosti.

Nije se videla sa ljudima iz Rio Tinta, a prisustvovala potpisivanju Memoranduma o razumevanju

Koliko je daleko od istine tvrdnja Brnabić da se “nisu videli” i da “nisu ništa potpisali” sa Rio Tintom, svedoči i to što su naprednjaci, od kad su preuzeli vlast, u više navrata odobravali produženje istražnih prava ovoj kompaniji ( 2013., 2016., 2018., 2020. godine).

Premijerka Brnabić zaboravila je i da je 2017. godine, u prisustvu rukovodstva Rio Tinta, sa kojima se inače “nije videla”, pozdravila potpisivanje Memoranduma o razumevanju između ove kompanije i Vlade Srbije.

U pomenutom dokument su ističe da je projekat “Jadar”, kojim se omogućava kompaniji „Rio Tinto“ da obavlja iskopavanja na teritoriji naše zemlje, “prioritetni projekat geoloških istraživanja” za Srbiju i da je srpska vlast spremna da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma.

Foto:Privatna arhiva

Memorandum o razumevanju potpisan je manje od mesec dana pošto je Ana Brnabić preuzela funkciju premijerke, a u ime države paraf na ovaj dokument stavio je tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Prilikom potpisivanja, Brnabićeva je rekla da će projekat “Jadar” značajno uticati na razvoj Loznice i okolnih mesta.

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

“Kompanija ’Rio Tinto’ je do sada uložila 90 miliona dolara u projekat ’Jadar’, a pokretanje proizvodnje je planirano 2023. godine, što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta”, navela je ona, dok je izvršni direktor kompanije „Rio Tinto Minerals Developement Limited“ Sajmon Trot, kog Brnabić nije videla, rekao na konferenciji da Memorandum o razumevanju predstavlja temelj za efikasniju razradu projekta “Jadar” kroz sve projektne faze.

“Na ovaj način dovodimo Srbiju i ’Rio Tinto’ korak bliže cilju – da postanemo vodeći izvor ponude za litijumom i boratima na svetskom nivou”, istakao je on tada.

Ako je sve prethodno premijerka uspela sve ovo uspela da postigne “bez viđanja” sa ljudima iz kompanije Rio Tinto, prilično bi bilo zanimljivo videti šta bi tek Brnabić uradila da je imala priliku da se vidi sa rukovodstvom ove multinacionalne kompanije.

Zekić zatrokirala na pomen Šolaka i Sautemptona

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić takođe je imala zanimljiv momenat tokom jučerašnjeg gostovanja na televiziji Pink. Tokom priče o kupovini fudbalskog kluba iz engleske Premijer lige, Sautemptona, Zekić se pokušala da je da kaže “kako je to loše”, ali se poprilično zbunila.

“Zaista, takvo razmetanje… Da ne koristim epitete, ali… Nema, nema tog bogataša, koji…. Znate, ljudi koji su zaista bogati ne nose ‘Rolex’ satove, ne nose… Ne znam… Oblačenje… Meni je to malo, kako bih vam rekla i ‘praznolukaški’”, ispričala je ona.

BONUS VIDEO: Vladi i Ani niko ne veruje kad govore o Rio Tintu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare