Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Optužnica koju je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo zbog zločina protiv čovečnosti protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija odložila je sastanak delagacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, a postavlja se pitanje kako će postupak protiv nekadašnjeg lidera OVK uticati na nastavak dijaloga, ne samo onog koji se vodi pod kapom SAD, već i Brisela. Sagovornici portala Nova.rs slažu se da na Kosovu nema dovoljno jake političke ličnosti koja bi na sebe mogla da preuzme odgovornost, naročito, za postizanje sporazuma i ističu da će pregovarački proces i potencijalni dogovor umnogome zavisiti od stava međunarodne zajednice, prvenstveno od SAD-a.

Optužnica protiv Hašima Tačija donedavno je bila tajna, a objavljena je baš uoči sastanka koje su srpska i kosovska delegacija trebalo da održe 27. juna u Beloj kući, uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela. Odlazak u Vašington prvo je otkazao sam Tači, a potom je to učinio i kosovski premijer Abdulah Hoti uz objašnjenje da mora da se vrati u „svoju zemlju, jer mora da se bavi situacijom“.

Iako je dogovoreno da će biti zakazan novi sastanak i mada se najavljuju pregovori posredstvom EU, postavlja se pitanje u kojoj formi će oni biti nastavljeni i da li je Hoti dovoljno politički jak da vuče ozbiljne poteze i, na kraju krajeva, potpiše pravno obavezujući sporazum.

Stefan Surlić, asistent na Fakultetu politčkih nauka, navodi za Nova.rs da će optužnica protiv Tačija svakako uticati na format, budući da je aktuelni kosovski predsednik trajno delegitimisan kao pregovarač, bez obzira na ishod optužnice.

Foto: N1; Stefan Surlić

„Čim je Tužilaštvo objavilo da postoje osnovane sumnje protiv Tačija za ubistvo 100 ljudi, to znači da je reč o vrlo ozbiljnim optužbama. Sad je samo pitanje na koji način će to biti predstavljeno na Kosovu. Ako Tači i Kadri Veselji (protiv koga je takože podneta optužnica) budu to predstavili kao udar na OVK i borbu za nezavisnost Kosova onda će bilo koji pregovarač iz Prištine imati tešku poziciju da učestvuje u dijalogu i još težu da postigne sporazum“, smatra Surlić i ističe da će važan faktor biti međunarodna zajednica.

„Lideri OVK su verovali da će im sporazum omogućiti slobodu“

On navodi da je postizanje sporazuma Beograda i Prištine bilo interesantno ratnim liderima na Kosovu, jer su verovali da će im on omogućiti slobodu i da će na taj način staviti van snage optužbe za ratne zločine.

„Sada su uplašeni za ličnu bezbednost i nisu zainteresovani za postizanje sporazuma. Pribeći će strategiji da su oni nezaobilazni faktor za bilo kakav dogovor i postizanje regionalne stabilnosti. Hoti je u koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova koju predvodi Ramuš Haradinaj i od njegovog stava zavisiće opstanak Vlade“, navodi Surlić i podseća da su, kada je reč o mogućim optužnicama iz Haga, Tači i Veselji samo na vrhu piramide, kao i da će u postupak možda biti uključeni i najbliži Haradinajevi saradnici, ako ne i sam Haradinaj.

Spahiu: Optužnica da bi se animirala sprska javnost

Sa druge strane, analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu navodi da se premijer Hoti uplašio sasvim nepotrebno razgovora u Vašingtonu, nakon što su objavljeni detalji podnete optužnice. On kaže za Nova.rs da ne misli da će mirovni proces optužnicom protiv Tačija nešto izgubiti.

Foto: Printscreen/N1

„Čak šta više, optužnica koju je objavilo Specijalno tužilaštvo tempirana je namerno da bi animirala srpsku javnost, da se Kosovo očistilo od zločina, te da srpska strana sada mora da popusti pred onim što traži Zapad, odnosno da prizna kosovsku nezavisnost“, smatra Spahiu.

Upitan da li je Hoti dovoljno politički jak da vodi ozbiljne pregovore sa Beogradom, koji treba da rezultiraju sporazumom o normalizaciji odnosa, on navodi da na Kosovu tu snagu niko zapravo nema.

„Međutim, pregovori oko Kosova vode se zapravo između SAD i Beograda. Kosovo je tu formalna strana, koja će potpisati ono što Amerikanci dogovore sa Vučićem. Najverovatnije nam se neće sviđati dogovor, ali SAD će da postigne priznanje za Kosovo, ali ono ima svoju cenu. Ukoliko Priština nešto odbije, to će biti zapravo samo opravdanje Americi, jer je to rešenje pre svega za njih nepovoljno“, zaključuje Spahiu.

Tahiri: Bez pregovora još godinu dana

Potpuno suprotan stav ima prištinski analitičar Ramuš Tahiri, koji je prethodno za Tanjug izjavio da će objavljivanje optužnice protiv Tačija onemogućiti pregovore sa Srbijom još godinu dana.

„Jednostavno su prekinuti dogovori, možda to nije bila namera, ali činjenica je da je to posledica i prema mom mišljenju, Kosovo neće biti još godinu dana u mogućnosti da nastavi pregovore sa Srbijom. Jer, predsednik Tači mora da podnese ostavku kao moralni čin“, naveo je on i dodao da se nakon toga mora izabrati i nov predsednik, za šta po zakonu trebaju dva meseca.

Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Međutim, kako kaže Tahiri, u ovom sklopu političkih snaga na Kosovu teško je obezbediti dvotrećinsku većinu u Skupštini za sednicu na kojoj bi se izabrao predsednik jer, navodi, to ne može da se učini bez Demokratske partije Kosova iz koje je potekao Tači.

„Došli smo do krize koja će biti na Kosovu i koja će se najmanje do novembra produžiti“, izjavio je Tahiri i dodao da na Kosovu sada nema jakih ličnosti koje bi bile spremne i preuzele na sebe odgovornost da razgovaraju sa Srbijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar