Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje, na osnovu razgovora u Briselu, da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, i naveo da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026.

„Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli, u razgovoru sa der Lajen, uveren da sa optimizom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije“, naglasio je Vučić posle razgovora sa funkcionerima EU i primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

Vučić je, u izjavi novinarima, istakao da je to njegova nada i verovanje, podsećajući da je on ili pragmatičan, realističan, pesimističan, a optimističan veoma retko.

„Mislim da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, a istovremeno veća želja kod nas i promenjena situacija da se ubrza naš evropski put“, podvkao je on.

Preneo je da je bilo razgovora o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu iz takozvana dva „džepa“ EU.

„Jedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novca“, objasnio je on dodajući da su treća stvar projekti za ceo region, pošto je ideja EU da se svi glavni gradovi Balkana spoje autoputem, prugom.

Reč je, prema njegovim rečima, o kombinaciji onog što je Berlinski proces predstavljao od početka.

„To su stvari koje su za nas od suštinskog zančaja, ali su razgovori sa Prištinom od ključnog značaja da bi mogli da očekujemo taj novac“, rekao je Vučić.

Ukazao je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom za dve do tri nedelje.

Preneo je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji u Prištini, šta možemo da očekujemo i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi. Ukazao je da je razgovarao i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou.

Rekao je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji. Vučić je naveo da ju je pozvao da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će to učiniti pre kraja godine, kada prođe korona kriza.

„O nastavku dijaloga i samitu u ponedeljak ili utorak“

On je rekao da će verovatno u ponedeljak ili utorak javnost biti obavestena o datumu nastavka dijaloga Beograda i Prištine i samitu koji će verovatno tome prethoditi, ali da to nije na njemu da kaže, već na predstavnicima EU.

„Nisam čovek koji se istrčava. Priština je objavila datum, iako smo zamoljeni i jedni i drugi da ćutimo. Ja znam datume, ali kao častan čovek ne mogu u javnost o nečemu što je posao EU i pojedinih članica, Francuske i Nemačke“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je dodao da nema smisla da se upušta u besmislene igrice, koje političari vole da bi sebe zaštitli od nekih budućih napada.

Ponovio je da veruje u to da će Srbija dobiti i zvaničnu potvrdu o završetku pregovra sa EU 2024. godine.

„Insistiraću na tome i verujem da ćemo dobiti zvaničnu potvrdu za 2024, a verujem da ćete u ponedeljak ili utorak i iz Pariza i Berlina, a i iz Brisela biti obavešteni o nastavku dijaloga i samom samitu“, rekao je Vučić.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je danas na svom Tviter nalogu da je imala dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu i poručila da je dijalog Beograda i Prištine ključan za približavanje Srbije EU.

„Dijalog sa Kosovom je ključan“, poručila je predsednica EK.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare