Foto: N1; Milutin Jeličić Jutka

Bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka će 25. aprila izaći iz zatvora, nakon tri meseca izdržane zatvorske kazne, i pravo odatle, ukoliko želi, može da se vrati u Skupštinu Brusa, gde je uprkos presudi, i dalje odbornik. Iako slučaj polnog uznemiravanja Marije Lukić nije jedini u kome je osuđen, zakon mu omogućava da se i na nekim narednim izborima kandiduje i za druge javne funkcije.

U novembru prošle godine Viši sud u Kruševcu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Milutin Jeličić Jutka osuđen na tri meseca zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje prema svojoj saradnici Mariji Lukić. Na izdržavanju zatvorske kazne je od 25. januara ove godine i za 17 dana trebalo bi da izađe na slobodu.

Iako je osuđen na zatvorsku kaznu, Jeličić će imati pravo da se vrati na odborničku funkciju i “štiti interese građana” u Brusu. Preciznije, njemu mandat nije ni ukinut, jer Zakon o lokalnim izborima predviđa prestanak mandata pre isteka vremena samo ukoliko je neko “pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci”.

Na sajtu Skupštine Brusa njegovo ime i dalje se nalazi na spisku odbornika.

Suđenje u slučaju polnog uznemiravanja nije prvi krivični postupak u kojem je Jeličić proglašen krivim. Kako je objavio Insajder, on je u oktobru 2019. godine osuđen uslovno na osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine, jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da u svom vlasništvu ima dvosoban stan, sedam nepokretnosti u opštini Brus, četiri teretna i jedno dostavno vozilo, 100 odsto vlasništva u preduzeću „Panikop“, kao ni potraživanja na osnovu pozajmice od oko 2,4 miliona dinara toj firmi.

Međutim, nakon toga otkriveno je da Jelićić Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio ni stan u najužem centru Beograda, na Vračaru. Vlasnik tog stana, kako je navedeno u zvaničnoj bazi katastra, postao je još 2011. godine, a kao funkcioner je imao obavezu da taj stan prijavi najkasnije 2012. On to nije uradio sve do 2020. i to tek nakon nakon pisanja medija.

Iako je krivična prijava protiv njega u ovom slučaju podignuta u julu prošle godine, predistražni postupak i dalje je u toku, a kako je portalu Nova.rs rečeno, on je u ovom slučaju saslušan.

Uprkos dokazanom prikrivanju imovine i polnom uznemiravanju, Jeličić, po našim zakonima, ne samo što može da ostane na funkciji odbornika, već može da se na bilo kojim narednim izborima kandiduje i za druge javne funkcije. 

Zabrana obavljanja javne funkcije moguća je samo po Zakonu o sprečavanju korupcije, koji predviđa desetogodišnju pauzu za obavljanje javne funkcije u slučaju da je neko isključivo zbog prikrivanja imovine osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest meseci. 

Milutin Jeličić Jutka Foto: N1

Gledajući propise, osuđeni Jeličić bi u budućnosti mogao ponovo da bude biran za odbornika ili narodnog poslanika, ni Zakon o lokalnim izborima ni Zakon o izboru narodnih poslanika ne predviđaju stroge uslove za obavljanje tih funkcija.

Tako za odbornika može biti izabran punoletan, poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji ima prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj je predložen za odbornika.

Za poslanika takođe može da bude biran svaki poslovno sposoban državljanin Srbije, koji ima prebivalište na teritoriji države.

Poslao Mariji Lukuć čak 15.000 SMS poruka

Podsećamo, Marija Lukić je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu 8. marta 2018., podnela krivičnu prijavu protiv Jeličića, koji joj je za dve godine, dok joj je bio nadređeni na radnom mestu, poslao čak 15.000 SMS poruka lascivnog sadržaja.

Marija Lukić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Narednog dana, njoj je simbolično uručen otkaz, ali je ubrzo stigla i potvrda da je uradila pravu stvar – još osam šest žena je prijavilo Jeličića. Njihove prijave, međutim, nisu bile uzete u obzir, jer je Tužilaštvo utvrdilo da su zastarele.

Postupak protiv Jeličića je trajao dugo, a Lukićeva je za to vreme nailazila na neprijatne situacije od strane meštana koji su podržavali lokalnog moćnika i šerifa u Brusu, da bi mu, na kraju, bila izrečena mizerna kazna od tri meseca zatvora.

Krivična prijava Ministarstva građevinarstva

Kako je pisao Insajder, protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave.  Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar