Foto:Screenshot/Youtube/Insajder Video/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da je kaznena politika u Srbiji isuviše blaga, a da sudovi neretko ne uspevaju da odole pritiscima lokalnih moćnika koji završe na optuženičkim klupama, posebno u manjim sredinama, najbolje potvrđuje slučaj bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, koji je pravosnažno osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji i višegodišnjeg seksualnog uznemiravanja Marije Lukić. Činjenica da su javnost, ali i žrtva zadovoljni ovakvom presudom, nameće utisak da su građani Srbije uveliko istrenirani da prihvataju i budu zadovoljni bilo kakvim kaznama, čak i onda kada je malo verovatno da će postići ikakvu svrhu.

Ove navode potvrdio nam je i zastupnik Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, koji za Nova.rs kazao da su zadovoljni presudom, najpre zbog toga što je ovo prvi put da neko ko je pod zaštitom vlasti, uopšte bude osuđen, a potom i poslat u zatvor.

Borivoje Borović Foto: N1

„Bili smo zadovoljni zato što je sud doneo presudu, iako je kazna u očima javnosti mala, jer je ovo prvi slučaj da neko poput Milutina Jeličića dobije zatvorsku kaznu. On je odgovoran za mnoge druge slučajeve slične Marijinom, ali su ta dela zastarela zbog pristrasnosti nadležnih i svih drugih veza, pa tako ni pravosuđe nije bilo efikasno. Iako je ovo simbolična kazna, vrlo je značajna u ovom trenutku“, kaže Borivoje Borović.

On ističe da je ovo podvig za sud u Kruševcu.

„Nažalost, živimo u ambijentu u kojem je ova presuda podvig. Da u zatvor ide neko iza koga stoji vlast, odnosno, neko ko je vlast. I ovo je uspelo jer smo Marija i ja izvršili pritisak preko medija da se slučaj istera do kraja“, rekao je Borović.

Marija Lukić, Foto: Nemanja Jovanović

Kao što smo gore naveli, ovo je još jedan primer uticaja politike na pravosuđe o kojem je danas govorio i Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda.

„Ako stvorite atmosferu u društvu prema kojoj svi znaju da sva moć ide samo iz jednog centra i da se samo tamo donose odluke, vremenom to postaje prihvaćeno i sve veći broj ljudi prilagođava sopstvene odluke takvom obrascu”, rekao je Majić.

Povodom presude Milutinu Jeličiću Jutki oglasila se i žrtva Marija Lukić koja je na svom Tviter profilu napisala da je – tri meseca malo, ali značajno.

„Tri meseca nije mnogo, ali više nikada neće moći da bude na poziciji na kojoj je bio i neće moći da istu koristi kako bi maltretirao i ucenjivao bilo koju devojku ili ženu. Gotovo je. Hvala vam, ljudi! Hvala svima!“, napisala je Marija.

Podsetimo, Lukićeva je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu 8. marta 2018., podnela krivičnu prijavu protiv Jeličića, koji joj je za dve godine, dok joj je bio nadređeni na radnom mestu, poslao čak 15.000 SMS poruka lascivnog sadržaja, pokušavao da je poljubi u usta i hvatao za međunožje.

Milutin Jeličić Jutka Foto: N1

Nakon dugotrajnog postupka, koji su obeležila brojna odlaganja jer je osuđeni izbegavao da se pojavi, zbog čega je naloženo čak i njegovo privođenje, presuda je konačno izrečena. Kako je u njoj navedeno, sud nije našao nikakve olašavajuće okolnosti, pošto je Jeličić do sada već tri puta osuđivan krivično uslovnim kaznama. Sem Lukićeve, optuženog Jeličića prijavilo je još sedam žena. Međutim, optužni predlog je podignut samo u slučaju Lukićeve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar