Foto: N1; Milutin Jeličić Jutka

Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu saslušalo je bivšeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutku po anonimnoj krivičnoj prijavi zbog sumnje da je ponovio delo prikrivanja imovine, saznaje Nova.rs. Iako je pre gotovo osam meseci stigla krivična prijava da nije prijavio stan u najužem centru Beograda, a u međuvremenu i izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije, tužilštvo još nije pokrenulo istragu. Tome nisu doprineli ni brojni dokazi koje su mediji već objavili.

Dok pokušava da odloži odlazak u zatvor na koji je osuđen po krivičnoj prijavi Marije Lukić zbog dela nedozvoljene bludne radnje, Milutin Jeličić Jutka u međuvremenu je saslušan i po prijavi za prikrivanje imovine. Još jedno krivično delo, i to ponovljeno.

On je već bio osuđen na osam meseci uslovne kazne zatvora zbog prikrivanja imovine sa rokom provere od dve godine, a kako je otkrio Insajder to delo je ponovio.

On naime nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da u svom vlasništvu ima stan u najužem centru Beograda, na Vračaru. Vlasnik tog stana, kako je navedeno u zvaničnoj bazi katastra, postao je još 2011. godine. Kao funkcioner, a bio je predsednik Opštine Brus, imao je obavezu da taj stan prijavi najkasnije 2012. On to nije uradio sve do 2020. a to je uradio tek nakon pisanja medija.

U julu 2020. Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu pokrenulo je postupak protiv Milutina Jeličića Jutke po anonimnoj krivičnoj prijavi. Iako je u međuvremenu tužilaštvo dobilo i prijavu Agencije za sprečavanje korupcije koja je proveravala imovinu Jeličića, predistraga još nije završena. To je potvrđeno za Nova.rs u tužilaštvu.

Rečeno nam je da se i dalje prikupljaju dokazi, da je tokom postupanja po anonimnoj prijavi, tužilaštvu dostavljen i izveštaj Agencije za borbu protiv korupcje te da su oni predmet ocene tužilaštva.

U međuvremenu je, kako se navodi, Jeličić i saslušan.

„U toku je preduzimanje mera i radnjiu cilju prikupljanja potrebnih obaveštenja preko Policijske uprave Grada Beograda, PS Vračar. Nakon preduzimanja dokaznih radnji i prikupljanja potrebnih obaveštenja uslediće odluka tužilaštva po podnetoj krivičnoj prijavi“, navodi se u odgovoru tužilaštva na pitanja Nova.rs.

Prema zakonu, za funkcionere koji ne prijave imovinu ili daju lažne podatke predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Imajući u vidu da će, ukoliko se potvrdi da je prekršio zakon, imati ponovljeno delo, Jeličić u ovom postupku neće moći da se izvuče sa uslovnom kaznom.

Osim toga, ukoliko bude osuđen na zatvorsku kaznu, prema zakonu, Jeličić neće moći da bude na javnoj funkciji narednih 10 godina od pravosnažnosti presude.

Ovo je samo jedan od postupaka koji se vodi protiv Jeličića. Ministarstvo građevinarstva je protiv njega podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je trgovao uticajem i da je zloupotrebio položaj u slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu. Taj postupak je i dalje u predistražnoj fazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare