Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je od Agencije za borbu protiv korupcije dobila prijavu za funkcionersku kampanju, i to ne zato što je pozvala da se glasa za neku stranku, već, kako je objasnila, zato što je rekla da očekuje da građani prepoznaju rezultate.

Ona je navela da je prijavu prihvatila i odgovorila u roku, i da sada očekuje rezultat kako bi, kako je rekla, znala kako da se ponaša dalje u kampanji.

U decembru prošle godine nevladina organizacija CRTA podnela je prijavu Ane Brnabić „zbog kršenja zakonskih odredbi o sprečavanju zloupotrebe javnih resursa u cilju promocije političke partije“.

Premijerka je, gostujući na TV Pink 26. decembra 2019. godine, „direktno pozvala gledaoce da glasaju za Srpsku naprednu stranku i pri tome se nije nedvosmisleno odredila da li iznosi stav organa u kojem obavlja javnu funkciju ili nastupa u svojstvu članice političke stranke“.

„Na taj način premijerka je prekršila član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije a na sličan način navedeni zakon je prekršio i ministar Zoran Đorđević, učestvujući 24. decembra 2019. na skupu „Druženje sa seniorima Rakovice“, koji je organizovao opštinski odbor SNS“, saopštila je tada CRTA.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, premijerka bi mogla da bude kažnjena novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara.