Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Opština Stari grad juče je bila poprište još jednog sukoba opozicionih stranaka, tako da je ceo dan prošao u dešifrovanju da li je DSS Miloša Jovanovića ušla u koaliciju sa naprednjacima, kao što je na Tviteru objavio bivši predsednik ove opštine Marko Bastać. Bastać tvrdi da je posle konstitutivne sednice Skupštine opštine sve jasno kao dan, Jovanović sa druge strane kaže da DSS nikada i nigde neće biti deo vlasti, sredina jeste da glasanje DSS nije bez tragova sumnje, ali će se istina znati tek nakon biranja predsednika ove opštine na sledećem zasedanju.

Sve je krenulo po završetku jučerašnje konstitutivne sednice opštine Stari grad, kada je objava Marka Bastaća na Tviteru najblaže rečeno uskomešala strasti.

„Nova odbornička većina na Starom gradu: SNS, SPAS, DSS-Metla. Javite Milošu Jovanoviću da nema potrebe više da poziva opoziciju na razgovore za isti sto… Niste vi nikakva opozicija!“.

U izjavi za Nova.rs, bivši predsednik opštine Stari grad dodatno je pojasnio svoje reči.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sednica je završena, glasalo se tajno, ali je prostom matematikom lako izračunati da su DSS i Metla izglasali podršku naprednjacima, jer su uz pomoć njihovih glasova izabrani predsednik i zamenik Skupštine opštine, sekretar i zamenik sekretara. Pošto je glasanje bilo tajno, dovoljno je samo odbiti od ukupnog broja glasova glasove odbornika dve najveće opozicione grupe, da bismo lako videli da su DSS i Metla glasali „za“. Tu nema greške, zato je krajnje vreme da Miloš Jovanović prestane da izigrava velikog opozicionara, a da ulazi u koaliciju sa SNS na prvoj krivini“, navodi Bastać i dodaje da je slična situacija bila i u prošlom sazivu Skupštine opštine Voždovac, kada je DSS raskinula sve koalicije sa SNS, a zatim je njihov član ostao na funkciji u ovoj opštini i nije podneo ostavku.

Predsednik DSS Miloš Jovanović, pak, tvrdi da je opozicija sve luđa i luđa svakog dana i da nema više energije za međusobne obračune opozicionih stranaka.

„Video sam to što je Marko napisao i mogu da kažem samo da je to potpuno besmisleno. Naravno da nismo napravili nikakvu koaliciju sa naprednjacima, niti ćemo je napraviti. DSS ni na jednoj opštini neće učestvovati u vlasti, a svako ko bude uradio tako nešto biće isključen iz stranke. Ova rijaliti politika zaista mi postaje veoma zamorna“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da pojasnimo oko čega onda sukob.

Nepisana pravila politike kažu da ako ste u opoziciji u opštini, gradu ili republici, trebalo bi da ne glasate za personalna rešena vladajuće koalicije ili da budete suzdržani. To bi se od odbornika DSS, kao pripadnika opozicije, u ovom slučaju očekivalo.

Na pitanje da li su njegovi odbornici podržali današnji izbor četvoro novih funkcionera opštine, Jovanović kaže „moguće“?!

„Moguće da su glasali, ne znam, ali svakako nećemo biti ni u koaliciji ni u vlasti“, rekao je Jovanović i za preciznije informacije uputio nas na Uroša Pipera portparola DSS.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Piper ovako objašnjava celu stvar.

Da biramo ljude pod imenom i prezimenom

Miloš Jovanović koji je juče prisustvovao konstitutivnoj sednici na opštini Vračar, dodaje da se upravo zbog ovakvih i sličnih stvari, pod hitno moraju menjati izborni zakoni.

„Ovakve sednice pokazuju jedan ogroman nivo političarenja, koji prevazilazi sve moguće mere. N akonstitutivnoj sednici Vračara niko se nije bavio samim Vračarom i njeovom dobrobiti, već isključivo političarenjem. va opština postaje najveća žrtva investitorskog urbanizma, koja u velikoj meri utiče na smanjenje kvaliteta života građana, a to nikoga ne zanima. Zato bi trebalo menjati izborni zakon, tako da glasamo za ljude pod imenom i prezimenom, od odbornika do poslanika u parlamentu“, zaključuje Jovanović.

„Nije tačno da smo ušli u koaliciju. Današnje glasanje bilo je tajno i ja ne znam kako su glasali naši odbornici, moguće i da jesu glasali za izbor ovih ljudi, ali koliko znam za predsednika Skupštine opštine izabran je Dušan Petrić iz SPAS, ostali su mislim, ali nisam siguran, iz SPS. Dakle nisu iz SNS. Kada se na sledećoj sednici bude glasalo za izbor predsednika opštine, mi nećemo glasati“, navodi Piper.

Nije tačno da su ostali novoizabrani funkcioneri iz SPS, nije tačno ni da nisu iz SNS, jer je za zamenicu predsednika Skupštine izabrana Nevena Dodić sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, što znači da je njen izbor podržala DSS.

Ipak, Piper je uveren da ova stranka ni pod tačkom razno neće ni u kakve dogovore sa naprednjacima.
„Pa u Kruševcu ste sad imali situaciju da su svi otišli u koaliciju, osim četiri odbornika DSS. Isti slučaj smo imali i u pokrajinskoj skupštini, kada jedino DSS nije glasao za izbor Ištvana Pastora“, zaključuje Piper.

Kao zaključak, iščekujemo novu sednicu Skupštine opštine Stari grad, posle koje će sve biti mnogo jasnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare