Aleksandar Vucic i Nebojsa Stefanovic
Aleksandar Jovičić i Nebojša Stefanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Vest da je priveden predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić jeste iznenađenje. Na celih pet minuta. Zapravo je samo logičan sled hiljadama unapred zacrtanih koraka Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, kojima se utabava put za bitku za Beograd. A Jovičić je na tom putu samo najslabija karika u već načetom lancu kadrova Nebojše Stefanovića, koji je žrtvovan za dobro partije.

Bio je upozoren. Na jednoj od poslednjih sednica Predsedništva SNS. Tada mu je otvoreno skrenuta pažnja na to da mora da zauzda izdavanje dozvola za gradnju na svojoj opštini. Posebno mu je zamerena dozvola za gradnju poslovno-stambenog objekta jednom biznismenu iz Crne Gore, koji nije “podoban” za saradnju. Brzopotezno, dozvola je povučena.

Mesec dana kasnije, na sledećoj sednici Predsedništva najavljeno je utapanje SPAS Aleksandra Šapića u SNS. Najavljen je, dakle, zemljotres u Gradskom odboru Srpske napredne stranke, na čijem čelu je bio Stefanović, koji će se lančano odraziti i na njegove kadrove – čitaj Jovičića.

Usledilo je glasanje po odborima SNS za smenu Stefanovića.
Glas je dao i Jovičić, za smenu svog političkog mentora, zahvaljujući kojem je i dospeo tu gde jeste. Ali nije mu pomoglo.

Priveden je sinoć, zajedno sa još sedan osoba, koje se sumnjiče da su nelegalnim postupanjem omogućile izvođenje nelegalnih građevinskih radova.

Imajte u vidu… 

Kao po pravilu, odmah se oglasio poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Vladimir Đukanović, Vladimir Djukanović
Vladimir Đukanović Foto: Printscreen/Tv Pink

„Da ništa ne predviđam, jer svako je nevin dok se suprotno ne dokaže, ali imajte na umu da u vreme vlasti SNS je uhapšen član predsedništva SNS i to dok obavlja funkciju predsednika teritorijalno najveće opštine u Beogradu. Tako nešto u vreme nekih drugih i njihovih vlasti nije bilo moguće. Nema zaštićenih“, poručio je Đukanović na Fejsbuku.

I taj momenat je, po svemu sudeći, ključan. “Imajte u vidu da je samo SNS…”. Idealan slogan za izbore.

Priprema za izbore 

Komentarišući slučaj Jovičić politikolog Cvijetin Milivojević kaže da on jeste neko čiji se politički uspon uglavnom objašnjavao dobrim vezama sa doskorašnjim predsednikom Gradskog odbora SNS Nebojšom Stefanovićem, te da je verovatno sve ovo u sklopu priprema za izbore.

Cvijetin Milivojević Foto: NOVA S

„Jovičić je jedan od ljudi koje sam primetio još u prvom sazivu naprednjačke vlasti. Zapazio sam ga baš po dubini poltronstva i količini i snazi uvreda kojima je zasipao opoziciju. Primetio sam i da je bio vrlo blizak aktuelnom ministru odbrane i doskorašnjem šefu Gradskog odbora SNS Nebojši Stefanoviću. Na osnovu toga je pretpostavljam došao i do funkcije u Predsedništvu stranke, ali i na čelo opštine Palilula. Jedan je od onih iz SNS koji imaju upitno obrazovanje, ali to za njih zapravo nikad nije bilo nešto previše bitno. Primetio sam i da se poslednjih nekoliko nedelja aktivirao i bio veoma aktivan u pljuvanju opozicije i šlihtanju predsedniku, ali mu to izgleda nije bilo od pomoći“, kaže Milivojević.

Govoreći o mogućim razlozima za privođenje Jovičića baš u ovom trenutku Milivojević kaže da idu izbori…

„Idu izbori, pre svega beogradski koji su SNS jako bitni, jer ne stoje dobro. Potrebno je makar demagoški, što da ne i stvarno obaviti čistku unutra gradkog odbora, a najlakše je to uraditi po horizontali i vertikali kadrova Nebojše Stefanovića, koji je u stranci već prežaljen. Nisam baš siguran da je Jovičić jedini predsednik opštine koji je muljao sa građevinskim dozvolama, toga ima u gotovo svakoj beogradskoj opštini. Videćemo šta će još biti. E onda, s obzirom na to da je izborni kongres SNS zakazan za oktobar, taman nekako na vreme do izbora, te čistke će se pretpostavljam koristiti kao poruke glasačima da je stranka očišćena i da je u njoj ostao samo kvalitetan kadar“, zaključuje Milivojević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare