Mihajlo Jovićević Foto: N1

Konačno su proglašeni konačni rezultati izbora održanih u aprilu ove godine, što znači da će uskoro biti konstituisan i parlament. Mihailo Jovićević, urednik portala Nova.rs, kaže da u novom sazivu skupštine očekuje veću dinamiku i konstruktivne predloge opozicije, ali i neka interesantna glasanja.

Jovićević je u Novom danu kazao da od novog saziva skupštine, između ostalog, očekuje neka interesantna glasanja na liniji opozicija – vlast i pridruživanje opozicije predlozima vlasti, kada je spoljna politika u pitanju.

Prisećajući se poslednjih aktivnosti opozicije u Narodnoj skupštini, on spominje Boška Obradovića koji je doneo kamen sa Kosova.

„To i nije bila debata nego geg. To pokazuje koliko smo zaboravili kako izgleda kada imamo opoziciju u parlamentu“, istakao je Jovićević.

Govoreći o radu budućih poslanika i njihovim inicijativama i predlozima, koje se spominju u medijima, gost Novog dana ističe da prostor koji opozicija dobije kroz prenos skupšine na RTS-u mora da se iskoristi da se kritikuje „ono štoje suštinski problem demokratije – okupacija institucija i koncentracija vlasti u jednom čoveku i uskom krugu ljudi oko njega“.

„Mora se krenuti na izvorište problema, a ne njegove repove“, dodaje gost Novog dana.

Pročitajte još:

Kopredsednica organizacije Zajedno i kandidatkinja na predsedničkim izborima, Biljana Stojković, rekla je da će se beogradski izbori održati u martu ukoliko vlast proceni da će na njima proći bolje nego što je na prethodnim.

Jovićević podseća da vlast uvek raspisuje izbore ukoliko je zakonski primorana ili kada proceni da joj to odgovara.

„Meni je zanimljivo kako je opozicija ostala i dalje zaglavljena u aprilu i dalje pričamo o sastanku Đilas – Vučić. Moramo da se pomerimo korak napred. Datum izbora nije zakazan na tom sastanku, prvo je bio decembar, sada mart. Vreme je da se bavimo temama koje utiču na obične građane, a taj sastanak ne utiče“, napominje Jovićević.

Ipak, on dodaje da je pitanje da li je moguće da ova gradska vlast opstane sa ovakvom takom većinom.

„Ne postoji ni solidna većina u gradu koja bi mogla da sprovodi neke odluke“, rekao je Jovićević.

Kada su u pitanju aktivnosti opozicije i priprema za eventualne nove beogradske izbore, on kaže da devet meseci, koliko je ostalo do marta, nije mali period, „pogotovo u ovako turbulentnom periodu“.

„Deset godina je opozicija imala vremena da smisli strategiju da sruši ovaj režim… Ne možete poslati poruku, koliko god je dobra, ako nemate medij kojim ćete poslati. Ulazak u skupštinu je prostor da kažu koja je njihova ideja da ruše vlast. Drugi način je da izađu na ulicu, ali mislim da tu nemaju kritičnu masu“, objašnjava Jovićević.

Govoreći o temama koje zanimaju građane, a to su poskupljenja i najave o teškoj jeseni i zimi koje slede, gost Novog dana kaže da je tačna izjava ministarke Zorane Mihajlović da je vreme jeftine struje prošlo kao i period kada se jeftinom strujom kupovao socijalni mir.

„Lakše se gutaju sve afere vlasti dok je taj socijalni mir. Ako struja poskupi 10 do 15 odsto mogao da bi da izazove turbulencije, ako dodatno poskupi za privredu to će dovesti do dodatnog talasa poskupljenja ostalih namirnica. Tek je to dodatni problem. To je ono što me najviše brine. Kako će Srbija izgledati na jesen i zimu ovde godine“, rekao je Jovićević.

BONUS VIDEO: Hoće li ulazak opozicije u parlament bar donekle da promeni sliku političkog života u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare