Jovanović: Vratiti vojni rok od najmanje šest meseci

Politika 09. nov. 202010:35
Podeli:
Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da se zalaže za vraćanje obaveznog vojnog roka od minimum šest meseci, ocenivši da Srbija mora da bude snažna uzimajući u obzir geopolitički koncept u kome se danas nalazi.

Jovanović je u intervjuu za Novosti rekao da „što vojska bude jača, garancija da ćemo živeti u miru biće veća“.

„Vojska prvenstveno služi za odvraćanje potencijalnog neprijatelja. Pored toga, oživljavanje kasarni imalo bi i pozitivne ekonomske efekte. Zajedništvo, solidarnost, osećaj dužnosti – sve su to stvari koje su važne za jednu zajednicu i zemlju“, ocenio je lider DSS-a.

On se osvrnuo i na kašnjenje u donošenju zakona o ćirilici, rekavši da „snaga jednog naroda leži podjednako u njegovoj vojski, koliko i u njegovoj kulturi i identitetskom utemeljenju“.

„Zato je potrebno što pre zaštititi i promovisati ćirilicu, kao i ubrzati usvajanje Zakona o kulturnim dobrima, sačuvati arhitektonsko nasledje od investitorskog urbanizma, olakšati rad nekim od najstarijih institucija poput Srpske književne zadruge ili Matice srpske, koje se suočavaju sa materijalnim poteškoćama“, dodao je Jovanović.

On je kazao da će DSS do kraja godine predstaviti program za kulturu, koji će uz promenu izbornog sistema i borbu protiv korupcije, biti jedan od prioriteta stranke.

Predsednik DSS-a je naglasio da je neophodan dijalog vlasti i opozicije i da treba unormaliti javnu raspravu.

„Kao narod ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da jedni od drugih pravimo neprijatelje. Vlast snosi najveću odgovornost za današnju atmosferu, ali i deo opozicije učestvuje u njenom kreiranju“, naveo je Jovanović.

On je zaključio da vlast mora da shvati da u medijski prostor treba da se vrati mogućnost istinske i argumentovane debate, i da se glasovi na izborima dobijaju pošteno, bez pritisaka i klijentelizma.

Komentari

Vaš komentar