Jedan od ranijih sastanaka čiji je domaćin bila SDS Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predstavnici opozicije uputili su pismo urednicima informativnih programa Radio televizije Srbije (RTS) i Radio televizije Vojvodine (RTV) Nenadu Lj. Stefanoviću i Snežani Pjetlović sa zahtevom da se sastanu kako bi razgovarali o ravnopravnom učešću svih aktivnih političkih aktera u političkom životu Srbije

Opozicione stranke i pokreti navode u pismu da je neophodna otvorena diskusija sa predstavnicima medijskih kuća kako bi se došlo do najboljeg rešenja za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, te da novinarska etika nalaže javnom servisu da dozvoli da se čuje i druga stranka. Pismo opozicije prenosimo u celosti:

Nakon višenedeljnih sastanaka opozicionih stranaka i pokreta, zajednički upućujemo javnom servisu zahtev za sastankom radi razgovora o budućem informisanju građana Srbije.

Opozicione stranke i pokreti saglasni su sa idejom da tročlana delegacija bude naš predstavnik na sastanku sa rukovodstvom Radio-televizije Srbije, kako bismo, u demokratskoj atmosferi, otvorenoj diskusiji i kroz razmenu stavova, došli do najboljeg rešenja koje bi unapredilo izborne uslove u državi, vratilo građanima poverenje u javni servis, napravilo korak napred u borbi za slobodu medija i omogućilo da se ravnopravno čuju stavovi svih aktivnih aktera političkog života Srbije. Pozivajući se na Zakon o javnim servisima, insistiramo na stvaranju uslova za vraćanje političkog pluralizma, zastupljenosti opozicije i kritičkih mišljenja i stavova na javnom servisu, a do čega želimo da dođemo kroz dijalog sa predstavnicima RTS-a. Deo dolepotpisanih organizacija osnovan je uz 10.000 potpisa podrške građana, svi smo aktivni učesnici na izborima svih nivoa i u aktuelnim političkim dešavanjima u državi, te smatramo da i onaj deo populacije koji ne podržava vladajuću većinu ima pravo da zna sve, tj. da, kako to novinarska etika i nalaže, čuje i drugu stranu – u ovom slučaju opoziciju.

Pročitajte još...

S tim u vezi, cilj ovog, i potencijalnih budućih razgovora sa predstavnicima javnog servisa, biće da zajednički dođemo do stvaranja prostora da se opozicioni glas čuje i na Radio-televiziji Srbije, Radio-televiziji Vojvodine i Radio-Beogradu. Javni servis je tokom kampanje za prošle parlamentarne izbore pokazao da ima potencijal i sposobnost da organizuje fer debatu sučeljenih strana na političkom nebu Srbije, te je stoga neophodno da tim putem nastavi i van izbornih kampanja. Smatramo da je dužnost javnog servisa da svojim primerom dokaže kako izgleda pluralizam u političkom životu, kao i da vrati ugled novinarskoj profesiji, koja iznad svega mora biti nezavisna i oslobođena svake vrste pritisaka. Prvi korak ka tome jeste da se, kroz stvaranje prostora u informativnom programu i za opoziciju, kao i ravnopravnu zastupljenost različitih političkih organizacija, dozvoli građanima Srbije da, na osnovu kvalitetne informisanosti i objektivnog izveštavanja, sami slobodno kreiraju svoj politički stav. Vaša obaveza je da omogućite naše pravo da znamo sve.

Uvereni da nam je istina svima na prvom mestu, pozivamo vas da imenujete svoje predstavnike za razgovor sa opozicionim organizacijama i da zajedno dogovorimo dalje korake u borbi za isti cilj.

Potpisnici apela:

Nova stranka

Pokret slobodnih građana

Socijaldemokratska stranke

Demokratska stranka Srbije

Zelena stranka

Pokret 1 od 5 miliona

Inicijativa Ne davimo Beograd

Pokret Srce grada

Čuvari Starog grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare