Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bilo bi dobro usvojiti odgovarajući zakon, a možda čak učiniti vojnu neutralnost ustavnom kategorijom, izjavio je za portal Fakti predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović.

„Iznad svega, međutim, princip vojne neutralnosti treba da bude garantovan postojanjem čvrstog političkog opredeljenja i postizanjem širokog društvenog konsenzusa s njim u vezi. Ako toga ima, onda će to pravna norma svakako pratiti“, predvideo je Jovanović.

On smatra da bi se realizacijom ideje Milorada Dodika da se „izmeni krivični zakon tako da se zaštiti neutralnost dobila još jedna poluga koja bi služila kao mera odvraćanja za slučaj da bilo kome od srpskih predstavnika u centralnim organima BiH ikada padne na pamet da, hipotetički, podigne ruku i svoj glas da u prilog nekakvim atlantskim integracijama“.

Prema uverenju Jovanovića, „moć zapadnog dela sveta je relativno opala i srpskom narodu se otvorio manevarski prostor u meri o kojoj nismo mogli ni da sanjamo nakon pada Berlinskog zida“.

Kako je napomenuo, pritisaka na Beograd i Banjaluku povodom NATO uvek ima i oni su sigurno izraženiji u Republici Srpskoj, „jer je u okviru BiH ona usamljena u svojoj težnji ka vojnoj neutralnosti“.

„Za NATO je važnije da Beograd dovedu na atlantski kurs. Bez oslonca u Beogradu, ne bi ni Banjaluka mogla dugo da izdrži. Srećom, više nismo u devedesetim“, naglasio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar