Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da nacionalna i demokatska ideja idu uporedo i da je to politika DSS, zbog čega je stranka nekada bila opozicija Draganu Đilasu, a danas je opozicija vlasti SNS-a.

On je u intervjuu za nedeljni Blic istakao da će DSS uvek pokušavati da srpskoj političkoj sceni da dozu ozbiljnosti, racionalnosti i argumentacije, jer kako je rekao, „nacija i demokratija predstavljaju uzak, ali jedini put“, prenela je ta stranka.

„Bili smo mi opozicija i Đilasu, kao što smo danas opozicija ovoj vlasti. Težište kritike (tada) je bilo malo više pomereno ka polu nacije, a manje ka polu demokratije kao danas. Bez novih lica nema ni promena u Srbiji, a to je neizbežan proces“, objasnio je Jovanović, upoređujući vlast DS i SNS.

On je rekao da je jedan od retkih u opoziciji koji, pored kritika vlasti SNS, može i da kaže kada je nešto dobro urađeno, pomenuvši nabavku borbenih sredstava za vojsku, „odlučno odbijanje“ kvalifikacije genocida za Srebrenicu ili ideju za „Dan srpskog jedinstva“.

„Sve je to muzika za moje patriotske uši. Ali, lopovluk, korupcija, bahatost koja se naročito ispoljava u manjim sredinama, lažne diplome, klijentelizam i ucenjivanje ljudi, kao i cenzura i autocenzura u medijima – sve je to nesnosna i neprihvatljiva buka za moje demokratske uši“, istakao je lider DSS.

Govoreći o sastanku opozicije koji je održan pre neki dan, Jovanović je rekao da je sastanak prošao pristojno, a da je o svemu ostalom prerano govoriti.

„Dogovoreno je da nastavimo sa razgovorima, što je sasvim logično s obzirom na stanje na političkoj sceni i činjenicu da opoziciono mišljenje nije preterano prisutno u medijima a da je u Narodnoj skupštini nepostojeće“, dodao je predsednik DSS-a.

Na pitanje da li lično razmišlja da se kandiduje na predsedničkim izborima 2022. godine, Miloš Jovanović je odgovorio da „više u stranci razmišljaju o tome“ nego što to trenutno on čini.

„Ne zato što imam problem s tom idejom, već zato što imamo puno stvari koje prethodno moramo da rešimo, a tiču se smene generacija koja se mora sada izvršiti i po dubini. Ako budemo imali, na prvom mestu volju – doći ćemo do trenutka kada ćemo voditi ovu zemlju, i ja lično i moji saradnici“, zaključio je predsednik DSS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare