Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da će naredni izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu biti "obojen kritikom" zbog spoljne politike Srbije, bez obzira na ostvareni napredak.

Joksimović je gostujući na RTS-u istakla da se predugo svi pitaju koliko je Srbija bliža Evropskoj uniji, a da bi trebalo pitati i „gde je EU što se tiče Zapadnog Balkana sa svojim porukama i radom i ozbiljnošću da se ovaj proces ubrza“.

„Što se tiče našeg procesa, postoji onaj tehnokratski reformski deo gde su obaveze jasno navedene u odnosu na klastere i to će ovaj izveštaj o napretku zemlje, 12. oktobra, biti predstavljen. Naravno da je sada je sve u bojama zajedničke spoljne i bezbednosne politike i očekujem da će bez obzira na ogroman pomak koji smo napravili u oblasti vladavine prava i ekonomije, izveštaj biti obojen i dosta kritičan u odnosu na postavljanje Srbije u odnosu na restriktivni režim prema Rusiji“, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da je svesna koliko je neuvođenje sankcija Rusiji promenilo imidž Srbije u svetu i da je svesna da nas to mnogo košta, ali da bi koštalo „ne vladu nego državu“ i kad se ne bi slušalo šta gradjani misle.

Kazala je i da će Evropska komisija verovatno ponoviti da je klaster tri – konkurentnost i inkluzivni rast, potpuno spreman za otvaranje, kao što je bilo i prošle godine.

Dodala je da Srbija ostaje čvrsto na evropskom putu, jer se vlada ne rukovodi trenutnim interesima, već razmišlja strateški, ali da će se na kraju procesa ipak gradjani na referendumu odlučiti da li žele u EU.

O predlogu Nemačke i Francuske o rešenju pitanja Kosova, ministarka za evropske integracije je rekla da zna koliko i drugi, ali da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome informisao građane.

Dodala je da će Srbija upotrebiti sva sredstva da objasni kako Kosovo i Metohija nije funkcionalna demokratija i da društva koja krše ljudska prava ne treba da budu primljena u medjunarodne institucije.

Ministarka je istakla da Priština nije primenila ono što je do sada dogovoreno i da sada ne treba vršiti pritisak na „drugu stranu“ da čini ustupke.

BONUS VIDEO Šta menja eventualni prijem Kosova u Savet Evrope?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar