Vuk Jeremić gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da "izbaci loptu iz svog šesnaesterca" sklanjanjem teme članstva Kosova u UN, i da istovremeno tiho, ali čvrsto i nepokolebljivo, pristupi vraćanju državnih nadležnosti na sever Kosova koje je "režim Aleksandra Vučića ukinuo Briselskim sporazumom".

Vuk Jeremić je istakao da Srbija drži u svojim rukama ključ za članstvo Prištine u UN, što je „jedino pitanje o kojem Zapad sada ozbiljno pregovara sa Beogradom“, i da to može da skloni sa pregovaračkog stola tako što bi Vučić uputio pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da Moskva i Peking ulože veto ako to pitanje ikada dođe na dnevni red Saveta bezbednosti UN.

„Tada bi pozicija Rusije i Kine umesto ‘uradićemo ono što od nas traži Beograd’ postala ‘uložićemo veto’ i to više ne bi bila tema. To bi u prvom trenutku izazvalo ljutite reakcije na Zapadu, ali bi ta ljutnja prošla. Članstvo Prištine u UN se nalazi i u ‘nemačko-francuskom’ predlogu, vređanje je inteligencije reći da se to ne traži od Srbije“, dodao je Jeremić, a saopštila Narodna stranka.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je kosovski premijer Aljbin Kurti „glavni krivac za tenzije na Kosovu i težak položaj u kojem se nalaze Srbi i monaštvo Srpske pravoslavne crkve“.

Jeremić je rekao da je bespredmetno istovremeno pominjati zahtev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i u istom dahu reći da „znamo da to neće biti prihvaćeno“, jer se time šalje poruka da taj zahtev nije ozbiljan.

Upitan o barikadama koje su Srbi postavili na Kosovu, Jeremić je odgovorio da ne bi bilo primereno „ništa osim solidarnosti sa našim sunarodnicima“.

On je istakao da je u toku proces deglobalizacije i da mnoge velike firme izmeštaju proizvodnju iz Kine zato što misle da je „Tajvan sledeća Ukrajina“, i da bi Srbija mogla da iskoristi tu situaciju, ali se Vučić opredelio za projekte poput „Beograda na vodi“ i privlačenje investitora koji proizvode automobilske gume i kablove.

„Proizvodnja softvera je prilika za državu poput Srbije, koja je na obodu EU, jer 10 ljudi može da za godinu dana napravi softver vredan milijardu dolara, a ako oni plate porez od 350 miliona dolara, to je više nego što plaćaju svi proizvođači guma i kablova u Srbiji“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je razgovarao sa vlasnicima jedinog rudnika litijuma u SAD, koji se nalazi usred pustinje u Nevadi.

„Oni ne misle da će biti otvoreni novi rudnici litijuma u Americi upravo zbog zabrinutosti za zaštitu životne sredine. Najveće rezerve litijuma u Evropi su u Nemačkoj, a tamo se ne kopa litijum, iako su im potrebne ogromne količine zbog proizvodnje automobila sa litijumskim baterijama“, rekao je Jeremić, i dodao da „Srbija nipošto ne bi smela da dozvoli bilo kakvu eksploataciju litijuma na svojoj teritoriji u doglednoj budućnosti“.

***

BONUS VIDEO – Ko kontroliše barikade na severu Kosova i Metohije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare