Gabrijel Eskobar i Ana Brnabić Foto:Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia/TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je američki izaslanik Gabrijel Eskobar "još jedan političar koji je nepokolebljivo protiv važećih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

„On je preuzeo ulogu Saveta bezbednosti i jednoglasno svojom glasom, uz ministarku spoljnih poslova Nemačke i ministarku ‘tišine’ fon Kramon, poznate i kao izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo*, poništio Rezoluciju 1244“, napisala je Ana Brnabić na Tviteru.

Ona je ocenila kako „nema potrebe da UN organizuju sednice Saveta bezbednosti, kao mera uštede“, te da će „ova Trojka od sada odlučivati o svim globalnim pitanjima“.

„Jedno pitanje ako mogu (uz dužno izvinjenje ovim velikim vođama) – da li Rezolucija 1244 više ne važi (jer vam se ne sviđa, a samim tim i koga briga za to), i ako Briselski sporazum ne postoji (kako kaže Kurti, a vi, veliki vođe, nikada niste poricali njegove reči) i ako Vašingtonski sporazum nije ništa drugo nego prošlost (jednostavno više nije u modi), a Povelja UN ne važi za Srbiju (jer, opet, vi, veliki vođe, mislite da nije potrebna) – onda u skladu sa kojim sporazumom/rezolucijom/principom treba da postupamo“, upitala je Brnabić i nastavila:

„Ili samo treba da pratimo horoskop da bismo pogodili vaše želje i pomogli da se sačuva mir u svetu? Zahvaljujem vam na izdvojenom vremenu – mogu samo da zamislim koliko je zauzeto da se upravlja svetom umesto UN…“

Podsetimo, izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je ranije večeras da su Sjedinjene Američke Države kategorički protiv mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

„Mi se kategorički tome protivimo, mi to kategorički odbijamo, uopšte to ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“, rekao je Eskobar.

***

BONUS VIDEO – Brnabić: Srbija mnogo može da izgubi zbog Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare