Vuk Jeremić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da u opoziciji nema nikakve svađe, ali da ima vrednosnih razmimoilaženja.

Kako se navodi u saopštenju, Jeremić je rekao da Narodna stranka „ne menja stav kako vetar duva“ i da čvrsto veruje da se za bolje izborne uslove mogu zajedno izboriti oni koji su bojkotovali izbore, te da tu ne može biti mesta onima kojima je „Aleksandar Vučić skupljao potpise, a Aleksandar Šapić ih overavao“.

„Mi ne baštinimo tu vrstu ‘pragmatizma’ kao neki drugi u opoziciji. Ako danas pokažete ‘pragmatizam’ da primate u svoje redove one kojima je pre godinu dana Vučić skupljao potpise, sutra ćete isto tako biti spremni da prigrlite i Željka Mitrovića i njemu slične. E, to sa Narodnom strankom ne može, mi držimo reč“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Kragujevcu.

Jeremić je naveo da mu nije jasno zašto neko insistira na tome da na pregovorima o izbornim uslovima učestvuju predstavnici „ne zna se koliko partija“, a da za polovinu njih nije poznato kako će se ponašati kada „postane gusto“, odnosno onda kada se pokaže da Vučić ne želi da napravi bilo kakav ustupak i kada će možda biti neophodno da se sa tih pregovora izađe.

„Hoće li pregovore da napusti neko ko je već pokazao da je na vezi sa Vučićem kada je gusto, i oni kojima je on pomogao da skupe potpise da bi izašli na izbore? Možemo li imati poverenje u takve ljude“, upitao je Jeremić. On je dodao da je, kako bi se izbegle rasprave „ko će da izda a ko neće, ko je relevantan, a ko kombi stranka“, najbolje da se opozicija dogovori o dva pregovarača koji će ih zajednički predstavljati.

Jeremić je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da učini bilo kakve ustupke u pregovorima o izbornim uslovima, a da mu je najbolji metod za postizanje tog cilja da pregovore pretvori u rijaliti, tako što će poslati ljude kojima je „pravljenje rijalitija uža specijalnost – Đuku, Pilju, Orlića i njima slične“, te da ne bi trebalo prihvatiti tu igru već ići sa dva pregovarača nespornih sposobnosti i kvaliteta.

Upitan u kakvim je odnosima sa predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, Jeremić je istakao da bi bilo vrlo neodgovorno da lični odnosi određuju pravce u politici, jer je politika zapravo borba za javni interes.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare