Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Bivši ambasador u Londonu i Vatikanu Vladeta Janković kaže da presudnu ulogu u rešenju pitanja Kosova imaju SAD i Nemačka, a da Francuska tu ima najmanji uticaj i da će se delovanjem te dve zemlje "prelomiti sudbina Kosova i to "u jednom roku koji je danas nepredvidljivo precizirati", ali da misli da je on "više stvar meseci nego godina".

Janković je za N1 rekao da će to za Srbiju biti još jedan užasan udarac, kao i veliko iskušenje za Vučićev režim. „Lično sam ubeđen da Vučić neće da stisne petlju da potpiše tako nešto, prosto ne sme – oduvao bi ga narod, a u tom slučaju očekuju nas posledice uskraćivanje zapadne pomoći, kredita, u nekom najgorem slučaju i sankcije, tako da možemo očekivati dramatična vremena kada to bude nastupilo“, rekao je Janković za N1.

On je ocenio da je moguće da je Vučić sa Makronom razgovarao o ideji podele Kosova, „premda sumnja jer je podela Kosova nerealna“.

„Ako ćemo pravo da govorimo i bez obzira, Francuska tu ima najmanji uticaj“, rekao je Janković.

Upitan za izjavu Makrona, koji je rekao da su inovativna rešenja jedina moguća u rešenju kosovskog problema, on je naglasio da ta formulacija „može da znači sve i ništa“. „A skloniji sam da verujem da ne znači ništa. Sumnjam da se u Parizu mnogo razgovaralo o Kosovu, čitava ta stvar je u nekoj vrsti zamrlog stanja, delom zbog posledica pandemije ali i stanja u zemljama koje se bave pitanjem Kosova, počevši od SAD i Nemačke i evropske zajednice u celini“.

On je ocenio da smatra da se u Parizu razgovaralo o praktičnim stvarima i da je to bilo ono što odgovara francuskim ekonomskim interesima – izgradnja metroa i druge francuske investicije ovde „uz sve moguće fraze o večnom prijateljstvu i neraskidivom savezništvu iz Prvog svetskog rata“.

„Sumnjam da se o Kosovu razgovaralo mnogo, a i ako se razgovaralo Makron je morao ponoviti ono što se o Kosovu govori godinama – da Srbija sa Kosovom potpiše pravno obavezujući sporazum kao sa državom – što je ekvivalent priznaju“, rekao je Janković.

On je naglasio da taj sporazum od Kosova čini državu i otvara mu put u UN, čime ga izmešta iz našeg de jure sfere poseda.

„Možemo se nadati Medlin Olbrajt i tom pristupu, što nipošto nije prijatna prognoza“

Janković navodi i da su sve stvari u međunarodnoj politici, pa i pitanje Kosova usporene zbog pandemije i da iz Vašingtonskog sporazuma nije baš mnogo ispunjeno, a da i smeštanje kosovske ambasade u Jerusalim „komplikuje stvar“.

Sumnja i da će iz tog sporazuma biti ispunjeno još nešto osim onog što je u neposrednom interesu američkog kapitala. „Političkih promena tu velikih nema, sem ako ne smatrate promenom da se jezero Gazivode zove Trampovim jezerom“, kaže Janković.

Upitan šta se može očekivati od Vašingtona i nove američke administracije po pitanju Kosova, on navodi da u ovom trenutku Bajdenovu administraciju čeka neobično mnogo teških poslova posle neslavnog kraja Trampovog mandata, da je tu ostalo mnogo problema, ali i duboko podeljena nacija. „Silu problema će morati da rešavaju kod kuće i na međunarodnom planu i ne vidim da će se u neposrednoj budućnosti skoncentrisati na naš region, a kada to bude možemo se nadati Medlin Olbrajt i tom pristupu, što nipošto nije prijatna prognoza“, rekao je.

Na pitanje šta mi možemo da učinimo, kaže:

„Možda da se povuče Marko Đurić iz Amerike, ako bi to nešto pomoglo“.

„Evropa nas neće i ta su vrata nama zatvorena“

Upitan da prokomentariše svoje ranije kritike izboru diplomatskog kadra u Moskvi, Vašingtonu, Londonu, Janković navodi da se sada vidi u kojoj meri je naša diplomatija nedorasla i u kojoj meri je to „sve upušteno u Dačićevo vreme“.

„A ne vidim da će biti bolje u vreme Selakovića koji se više bavi izgleda svime drugim – istorijom umetnosti i istorijom motiva mitoloških, više nego diplomatijom“, kaže Janković i kao primer navodi nepotpisivanje trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom.

„Nema nikakvih kriterijuma i u diplomatiju dolaze ili mladi ljudi koji nisu za to sazreli ili reciklirani kadrovi koji su za vreme Miloševića bili itekako u sedlu“, rekao je Janković.

Istakao je i da misli da je naša spoljna politika od danas do sutra, da je u pitanju ad hok politika i da nismo proaktivni, već smo uvek pasivni.

„I što se tiče puta prema EU, ubeđen sam da je to jedna iluzija, da se tu niša ne dešava da stvari ne da idu unapred, već unazad“, rekao je Janković i ukazao na činjenicu da prošle godine nismo otvorili nijedno pregovaračko poglavlje.

„Evropa nas neće i ta su vrata nama zatvorena i to bi trebalo da shvatimo i da se ponašamo skladno takvom zaključku“, istakao je.

Dodao je da i Kinezi i Rusi imaju kod nas ekonomske interese koji su za njih vrlo povoljni, a i za nas nisu loši i da to funkcioniše ali ima svoju cenu. „To ćemo videti sad kad Vašington i Zapad budu odlučivali o Kosovu pošto je to“, rekao je diplomata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar