Foto: Screenshot/RTS

Nakon razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su glavne teme bile odnosi Beograda i Prištine i proces evrointegracija, te da naša zemlja ima podršku u oba procesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom danas razgovarao u dva navrata u četiri oka, a najviše o odnosima Beograda i Prištine i evropskim integracijama. Francuska će, kako je dodao, biti podrška Srbiji u oba procesa.

„Najviše smo govorili o odnosima Beograda i Prištine, to je teško i neuralgično pitanje za celu Evropu, ne samo za Srbiju“, rekao je Vučić.

Otvorićemo više poglavlja ove godine

Predsednik je preneo da su u razgovoru o poziciji Srbije, govorili i evropskim integracijama naše zemlje, ističući da veruje u ozbiljnu podršku Francuske na evropskom putu Srbije.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

„Verujem da će, u skladu sa novom metodologijom koju je Srbija prva prihvatila, biti izmena po tom pitanju. Očekujem da mnoga pitanja budu otvorena pre kraja godine i neka sasavim nova“, rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, sada će se poglavlja otvarati po klasterima, zbog cega veruje da možemo više poglavlja u ovoj godini da otvorimo, u junu i decembru, nego prethodnih.

„Ali, doći će i do geopolitičkih promena, do nekih drugih stvari u budućnosti koje bi nama pomogle, ali koje danas niko i ne nazire. Ali, ne treba ja o njima prvi da govorim u javnosti“, rekao je Vučić.

Metro od Višnjice do Karaburme

Kad je reč o najavljenoj izgradnji metroa, Vučić je rekao da će najverovatnije početi od Višnjice i Karaburme.

„Razgovarali smo i o metrou, mislimo do kraja godine da krenemo sa radovima na prvoj liniji koja će povezivati pet opština“, rekao je Vučić i dodao da će se paralelno graditi i druga linija, a planirana je i treća linija metroa.

Makron u Beogradu u septembru

Vučić je najavio i da će predsednik Francuske doći u Srbiju u septembru ili oktobru, što će, kaže, biti velika poseta.

„Imaćemo mnogo ugovora da potpisujemo, uveren sam da ćemo napraviti veliki rezultat u odnosima između Srbije i Francuske, na korist građana Srbije“, rekao je Vučić.

Dobri razgovori i dobre vesti iz Francuske, zaključio je predsednik Srbije, kojem je ovo bio 11. susret sa Emanuelom Makronom.

Ne pravimo ništa arapsko u Beogradu

Odgovarajući na optužbe da pravi arapski emirat u Beogradu umesto srpske prestonice, Vučić je rekao da Stefan Nemanja nije lider nijednog Emirata već rodonačelnik najvažnije srpske dinastije ranog Srednjeg veka.

„Bili su i protiv spomenika, njegovog mača i krsta i Studence i Hilandara… Ama baš ništa arpasko ne pravim, iako Arape smatram prijateljima Srbije, iako ih smatram prijateljima. A oni se sprdaju i sa njima i sa Kinezima i sa svim koji pomažu Srbiju“, naveo je Vučić.

Kaže da se ti isti, sa druge strane, neukusno ulizuju onima od kojih Srbija nikad nije imala nikakvu pomoć već sam nelagode i probleme.

„Što se mene tiče, mi pravimo prijateljstva i partnerstva i to je posao države Srbije“, poručio je Vučić za TV Pink u Parizu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare