Foto: TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Parizu gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je ovom prilikom najavio veću uključenost u dijalog Beograda i Prištine i rešavanje ovog pitanja, za koje kaže da je u srži Evrope.

„Veoma sam srećan što imam prilike da još jednom ugostim predsednika republike Srbije i mog prijatelja Aleksandra Vučića i hvala dragi Aleksandre što ste ovde danas u ovakvim okolnostima. Dobro se sećam fantastičnog dočeka kojim sam počastvovan i sećam se organizacije kada sam došao i bilo mi je toplo oko srca kad se setim tih trenutaka koje smo proveli zajedno. Neophodno je da nastavimo pregovore sa našim susedima, posebno sa Zapadnim Balkanom i posebno želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku. Vi znate koliko sam ja odlučan da pojačam Evropsku uniju, da od nje načinim jedan autonomniji politički prostor, koji će pomoći ekonomski napredak i bezbednost za naše građane i naravno u korist naših suseda. U tom kontekstu, dijalog koji imamo zajedno već tri godine je po meni suštinski bitan“, rekao je Makron i dodao da je još prošle godine definisana nova metodologija za vođenje pregovora pristupanja EU.

„Želim da se zahvalim Vučiću koji je od samog početka rekao da podržava tu novu metodologiju i možemo zajedno da idemo napred, da bismo ispunili obaveze, da ubrzamo reforme i neophodni napredak Srbije na putu ka EU. Francuska i EU su prisutnije na polju obrazovanja, kulture i ekonomskih investicija, kao i naravno zdravstva i taj put treba da bude obeležen konkretnim napretkom“ dodao je Makron.

Posebno je naglasio rešavanje pitanja između Srbije i Kosova i najavio svoju veću angažovanost.

„Razgovaraćemo sa predsednikom Vučićem o pregovorima Srbije i Kosova, to su važni pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom EU i želim ovde još jednom da istaknem i da dam podršku Francuske specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku. Podržaću Angelu Merkel na ličnom planu, takođe razgovarao sam u novembru sa premijerom Kosova Hotijem i posle izbora na Kosovu razgovaraću i sa budućim predsednikom Vlade Kosova. Spreman sam i da podržim Vučićevu spremnost na rešenja koja su inovativna. Spreman sam da podržim jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope. Računajte na moj angažman na putu normalizacije odnosa i putu koji vodi do stabilnosti i mira u tom regionu“, zaključio je Makron.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će u četvrtak podneti izveštaj vladi o razgovorima koje će voditi sutra u Parizu vezano za Kosovo i Metohiju, a danas je uoči sastanka sa Makronom rekao da će sa njim voditi otvoren razgovor u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.

„To nije lako, uvek sam spreman da saslušam Makrona i njegove inovativne ideje kako bi se približili rešenju. Siguran sam da ćemo imati iskren i otvoren razgovor i nadamo se da ćemo uz vođstvo predsednika Makrona moći da uradimo nešto u narednom periodu“, rekao je Vučić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar