Albin Kurti Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada je reč o lokalnim izborima na Kosovu zakazanim za 17. oktobar i stranci koja ima šanse da osvoji najviše opština, mišljenja su oprečna, piše Danas. Od toga da vladajuće Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija nema dominantnu podršku, do stava da je vladajuća partija na Kosovu apsolutni favorit. Što se Srpske liste tiče – saglasni su da će odneti pobedu u većini opština sa srpskom većinom.

Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka u organizaciji Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas da, kada su u pitanju partije koje predstavljaju albansku zajednicu, istraživanja javnog mnjenja ne ukazuju na to da Samoopredeljenje ima dominantnu podršku – naprotiv, za njih će veliki problem predstavljati svaka opština u kojoj dođe do drugog kruga za izbor gradonačelnika.

„U scenariju u kom dolazi do drugog kruga izbora, za očekivati je da dođe do objedinjavanja glasova svih političkih opcija za protivkandidata kandidatu Samoopredeljenja. Takođe, neke veće urbane sredine poput Prizrena, biće najverovatnije nedostižne za Samoopredeljenje“, objašnjava Andrić Rakić.

Kako navodi, kada se radi o srpskim sredinama, Srpska lista ima kandidate u svih deset opština, a protivkandidata iz srpske zajednice imaju trenutno u tri opštine – Severnoj Mitrovici, Štrpcu i Gračanici. Andrić Rakić predviđa da je za očekivati da kandidati Srpske liste odnesu pobedu u prvom krugu u skoro svim opštinama.

„Pojedine srpske opštine, poput onih na Severu, ali i Novo Brdo i Gračanica će imati i konkurenciju u kandidatima iz albanske zajednice i to na ujedinjenim listama svih albanskih većih partija. Srpska lista za sada nije komentarisala tu odluku partija koje predstavljaju albansku zajednicu, ali se ona u analitičkoj javnosti vidi kao agresivan pokušaj majorizacije srpske zajednice“, ukazuje Andrić Rakić.

Prema viđenju Marka Jakšića, pravnika i bivšeg odbornika Građanske inicijative SDP – Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici, na lokalnim izborima na Kosovu ne treba očekivati neka velika iznenađenja. On kaže da populistička i nacionalistička retorika Kurtija, Osmani i Samoopredeljenja čine tu stranku apsolutnim favoritom za pobedu u svim opštinama, te da po svemu sudeći oni postaju verzija SNS na Kosovu.

„Vremenom će njihova demagogija rasti a time i podrška. Što se Srba i većinskih srpskih opština tiče ni tu neće biti nekih prevelikih iznenađenja. Srpska lista će sigurno izdominirati i pobediti u najmanje devet opština. Međutim, kako je uništila svu opoziciju i politički pluralizam među Srbima na Kosovu, a kako su im potrebni protivnici koji će da priznaju da je proces bio „fer i pošten“, ovoga puta će i imati određene fingirane protivnike, takozvanu fiktivnu opoziciju u nekim opštinama. Osvrnuo bih se na opasan presedan koji se po prvi put dešava, a to je jedinstveni nastup svih albanskih partija i grupa građana u opštinama sa srpskom većinom“, naglašava Jakšić.

On pojašnjava da time postoji veoma velika verovatnoća da Srbi izgube opštinu Novo Brdo, ali, prema njegovom mišljenju, ono što je opasnije je da svaku takvu homogenizaciju po etničkoj osnovi na jednoj strani prati ista takva homogenizacija na drugoj strani. Jakšić zaključuje da kada do toga dođe i kada etnička pripadnost bude glavni politički argument, zaoštravanja, tenzije, podele i sukobi su više nego realni i izvesni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare