Šta piše u dokumentu koji je Kurti predložio Vučiću

Društvo 20. jul. 202108:29 > 08:31
Podeli:
Pregled dana
Foto:Newsmax Adria

Kosovski premijer predstavio je predlog Deklaracije o miru između Kosova i Srbije od šest članova, koju je, iako je nije pročitao, odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Reporteri.

Pre navođenja „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba” dokument započinje „Mi, predstavnici Kosova i Srbije, prepoznajući našu dužnost i odgovornost prema našim građanima, regionalnim susedima i međunarodnim partnerima da sprečimo svaki novi vojni sukob, neprijateljstvo ili nasilje između naših zemalja“.

Ističe se posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlih sukoba, održavanje trajnog mira, dugoročna stabilnost i rad na prosperitetnoj budućnosti građana, prenosi „Kosovo onlajn“.

Kao i želja regiona i šire za sveobuhvatnim i konačnim sporazumom u dijalogu „u skladu sa principima mirnog suživota, saradnje i mirnog rešavanja sporova bez prejudiciranja dijaloga koji je olakšala EU, a podržale SAD“.

Povezane vesti:

„Odlučni da se konstruktivno i u dobroj nameri uključe u postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma bez odlaganja. Slažemo se i svečano odobravamo sledeću „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba”.

Izjava se sastoji od šest članova, od kojih je prvi „nenapadanje“ u kome se između ostalog navodi da će se obe strane „suzdržati od međusobnih napada, vojne agresije, oružanih neprijateljstava ili nasilnih sukoba kao načina rešavanja bilo kojeg nerešenog spora ili bilo kojeg spora u budućnosti“.

Drugi član se odnosi na „poštovanje granica“ po kome se obe strane „obavezuju da će strogo poštovati međusobne granice i neće pokušati, ni sada ni u budućnosti, da okupiraju, zauzmu, pripoje ili kontrolišu teritoriju jedni drugima u celini ili delimično“.

Treći član je „reciprocitet u zaštiti i promociji manjinskih prava“ u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima.

Četvrti član je „mirno rešavanje sporova“ u kome se između ostalog navodi da će, u slučaju neuspeha u postizanju dogovora, po bilo kojem od gore navedenih članova, „strane će, u svakom slučaju sporazumno, tražiti rešenje drugim mirnim sredstvima, uključujući posredovanje, arbitražu i nikada neće upotrebiti silu u sporovima“.

Peti član je „međusobna podrška procesu evropskih integracija“, a šesti su „završne odredbe“ u kome se navodi da je izjava sačinjena na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, potpisana u prisustvu i svedočenju predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar