Foto: Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, apelovao je danas još jednom na predstavnike pobunjene grupe u stranci, da prestanu sa organizovanjem izbora koji nisu ni raspisani, ali su oni to odbili rekavši da će sprovesti izbore na način koji oni smatraju regularnim i nakon toga upisati novo ovlašćeno lice u registar nadležnog ministarstva.

Sastanku, koji je inicirao Lutovac, prisustvovali su predsednik IO DS Dušan Kostadinović sa jedne i Vida Ognjenović i Dragoslav Šumarac sa druge strane.

Kostadinović je za Nova. rs rekao da je Lutovac uložio dodatni napor kako bi se „prevazišla neprijatna situacija u koju ih je dovela nekolicina bivših funkcionera i članova DS“ i apelovao na njih da se povuku iz te nečasne radnje, pre svega na Vidu Ognjenović i na Šumarca kao, na neki način ugledne članove stranke i ljude koji su renomirani u svakom smislu.

Prema njegovim rečima, predloženo je da se odustane od organizovanja „lažne skupštine, jer skupština u DS nije ni raspisana“ i razgovarano je o potencijalnim modelima izbora u stranci na regularan način.

Jedan od predloga je bio, kako kaže Kostadinović, da se pozovu i predstavnici PES – grupacije evropskih socijaldemokratskih stranaka kojoj pripada i DS i kojima bi se ponudilo da nadgledaju čitav proces kako bi on dodatno bio legitimisan na taj način.

Međutim, Vida Ognjenović i Dragislav Šumarac su to odbili rekavši da oni smatraju da će se predsednik demokrata izabrati na regularan način i da će nadležno ministarstvo izvršiti upis novog ovlašćenog lica, objasnio je on.

Prema njegovom mišljenju, ti izbori se neće ni održati, „nego će reći da su održani i da je na njima glasalo 100 ljudi, a na osnovu falsifikovanih zapisnika o izborima koji nisu raspisani, jer postoji procedura kako se oni raspisuju, oni će tražiti upis ovlašćenog lica u ministarstvu“.

„Mi smo ih upozorili da je to apsolutno neprihvatljivo i da ne možemo sedeti skrštenih ruku, jer to zapravo znači klasičan kriminal i otimanje jedne stranke od njenih članova“, naglasio je Kostadinović, dodajući da „faktički dolazimo do toga da će Vučićeva vlada da kaže ko je Demokratska stranka, a ko nije“.

On je naglasio da je prosto neverovatno da će to desiti naočigled srpske javnosti i svih relevantnih institucija, ali da je kako kaže, „sve moguće u Vučićevoj Srbiji, sutra će doći kod vas u firmu, kuću i reći da vi više niste vlasnik i protiv toga se mi borimo“.

U slučaju da se to desi, kako kaže, a nadležno ministarstvo su obavestili još u maju i sada ponovo o njihovim saznanjima, „o kriminalu koji će se desiti“, oni će svoja prava potražiti na sudu.

„S obzirom na način na koji stvari funkcionišu u našem društvu, ukoliko to ne bude dovoljno, spremni smo i pred međunarodnim institucijama da zaštitimo naša prava“, zaključio je Kostadinović.

Podsećamo, frakcija u sukobu sa rukovodstvom Demokratske stranke zakazala je izbore za novog predsednika DS 26. septembra, a njihov kandidat biće glumac Branislav Lečić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar