demokratska stranka
Foto:Vesna Lalić

Izvršni odbor Demokratske stranke u subotu popodne će odlučivati o raspuštanju Statutarne komisije i suspenziji sedam članova tog tela, saznaje Nova.rs.

Kako nam je nezvanično rečeno iz DS, o sudbini članova Statutarne komisije odlučivaće se se nakon što oni iznesu svoju odbranu na sastanku. Svi članovi ove komisije su pozvani i imaće priliku da se govore. Takođe, postupak neće biti vođen protiv Dušana Dinčića i Aleksandra Stankovića.

Kako je rečeno našem portalu, ostali članovi Statutarne komisije neće biti suspendovani zbog glasanja ili izbog različitog mišljenja, već zbog „grube zloupotrebe i nesavesnog postupanja“.

„Oni su svesno i umišljajno izašli van svoje nadležnosti i stavili se iznad svih organa stranke i političkim odlukama, a ne stručnim i pravnim, prekrajali politiku Demokrarske stranke“, rečeno je našem portalu.

Kako nam je rečeno u DS-u, oni neće biti izbačeni iz stranke, već će njihovo članstvo biti suspendovano na nekoliko meseci.

Kako je portal Nova.rs nedavno objavio, Milan Radulović, predsednik Opštinskog odbora Pantelej, i Jelena Barton, članica Opštinskog odbora Palilula u Nišu, odlučili su da na predstojećim lokalnim izborima izađu na listi Pokreta Slobodnih građana. Odlukom vrha stranke njihovi odbori su ranije raspušteni, ali je tu odluku poništila Statutarna komisija.

To stranačko telo, koja bi trebalo da proverava da li su procedure u donošenju odluka bile u skladu sa Statutom, poništila je odluke rukovodstva stranke o raspuštanju Demokratske omladine i Beogradskog odbora DS-a, kao i odluku o isključenju iz stranke Nenada Borovića, pokrajinskog poslanika, koji je prekinuo bojkot vojvođanskog parlamenta, da bi se kasnije učlanio u Srpsku naprednu stranku.

Članovi Staturane komisije protiv kojih je pokrenut postupak važe za deo DS-a koji je nezadovoljan Lutovčevim odlukama i vođenjem stranke.

Statutarna komisija nedavno je ocenila i da je zakazivanje sednice nezadovoljnih Glavnog odbora za 17. maj, za koju su potpise prikupili nezadovoljni članovi demokrata, u skladu sa Statutom, iako je, kako su rekli u vrhu DS-a, među potpisnicima i članovi drugih stranaka. Takođe, predsednik demokrata Zoran Lutovac naveo je da je među potpisima za zakazivanje sednice bilo i falsifikovanih, zbog kojih je Pravni tim DS podneo krivične prijave protiv troje funkcionera, među kojima je i Aleksandra Jerkov, potpredsednica stranke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare