Vučić vs Jeremić Foto:Nova.rs

Dok čekamo 2022. godinu i izazove koje će nam ona doneti, polako svodimo račune i ne možemo da ne zaključimo da je nam je 2021. donela neku novu energiju u političkoj areni, nove pokrete i pojedince i da je barem delimično vratila veru građanima da nije sve izgubljeno. U "moru" događaja, naša redakcija odlučila je koji potez opozicije je obeležio 2021. godinu, koja je konačno otvorila neka vrata koja su do tada bila zatvorena.

Dok svi sa nestrpljenjem čekamo najavljene izbore koji će biti održani u aprilu 2022, predizborna atmosfera i energija već se zahuktala tokom 2021. godine. Nastala su dva opoziciona bloka: prvi, sačinjen od Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Narodne stranke i brojnih pokreta i drugi, okupljen oko ekoloških organizacija, pokreta i aktivista – Ne davimo Beograd, platforma „Akcija“, Aleksandar Jovanović Ćuta…

Konačno su građani mogli da vide opozicione lidere da se za istim stolom dogovaraju oko suštinskih pitanja i grupišu kako bi spremno dočekali izlazak na birališta. Naravno, pravi izazovi tek stoje pred opozicijom, ali prvi korak je učinjen, a on nekada može biti i najteži. Sa druge strane, godinu su obeležile I blokade po celoj Srbiji koje je pokrenula Inicijativa „Kreni promeni“ i Savo Manojlović.

Za kratko vreme mobilisano je puno ljudi, energija je preplavila ulice, na šta nije ostao imun ni predsednik Vučić – prihvatio je zahteve i prvi put kapitulirao pred energijom građana.

Ipak, među mnogobrojnim potezima koje opozicija napravila u 2021. godini naša redakcija je kao najbolji potez izabrala „upad“ opozicionih političara u Predsedništvo, nakon čega je nastala fotografija Vuka Jeremića i Aleksandra Vučića, koju je naš portal prvi objavio.

Simbolično, fotografija lidera SNS i predsednika Narodne stranke donela nam je da prvi put Vučić sa nekim od lidera opozicije izađe na megdan, pa makar i u holu Predsedništva. Naše kamere zabeležile su ovu scenu, ali pored Jeremića, u Predsedništvu su bili i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, Borislav Novaković i Vladimir Gajić.

Za one koji su zaboravili ovu scenu koja se dogodila u junu, Vučić je dan ranije pozvao članove Narodne „da dođu i da pokušaju da ga linčuju“ i da će on, kako je rekao, sam da izađe na kraj sa njih petoricom.

„Evo ja ih molim, kompletno rukovodstvo te stranke, pošto su mnogo snažni, nemojte druge, na mene jednog vas petorica se skupite. Ovaj crnogorski nacionalista, sledbenik Sekule Drljevića, Borivoje Borović, onaj iz Trstenika, pa onaj Gajić, Vuk Jeremić i Bora Novaković. Evo vas petorica mene ličnujte, nemojte nekog drugog, da vidim kako ćete vas petorica zajedno to da uradite. Nemojte druge, što da gonite ove nedužne, obične ljude. Vas petorica dođite”, rekao je tada Vučić na konferenciji za štampu.

Ovom pozivu se upravo odazvala grupa funkcionera Narodne stranke koji su medijima ispred Predsedništva naveli da su došli kako bi pitali Vučića da li je normalno da javno poziva građane Srbije da se tuku sa njim.

Na snimku koji se brzo pojavio na internetu, čuje se da je Jeremić rekao Vučiću da je „kukavica, izdajnik“ i pozvao ga da izađe ispred zgrade Predseništva. On je to načelno prihvatio, ali kada je od obezbeđenja čuo da su ispred mediji, odlučio je da povuče prvobitni potez i odgovorio opoziciji da su devojčice i tom prilikom nazvao Miroslava Aleksića „secikesom“.

Bilans ovog susreta bio je da Vučić još jednom nije ispoštovao ono što je sam rekao, a da je opozicija, iako za nečiji ukus malo grublja, pokazala spremnost da odgovori na način na koji se neko iz vlasti obraća njima.

Bonus video: Vučić Jeremić – obračun u Predsedništvu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram