Upadljiv detalj da na zajedničkoj konferenciji desnice, na kojoj su bili Zavetnici, Dveri i Narodna stranka nije bio niko iz Novog DSS, otvorio je pitanje saradnje ovog dela opozicije. Patriotska ili državotvorna koalicija, kako su se kolokvijalno nazvali, prema saznanjima Nove ima probleme u saradnji sa Novim DSS zbog čega je njihov neizvestan njihov zajednički nastup na izborima.

Poslanici Dveri, Zavetnika i Narodne stranke zatražili su zakazivanje vanredne sednice Skupštine zbog situacije i nedavnih dešavanja na Kosovu. To su saopštili na zajedničkoj konferenciji za medije, na kojoj nisu bili prisutni poslanici koalicije NADA, uključujući i Novog DSS koji vodi Miloš Jovanović.

Foto: A.K./ATAImages

Time je otvoreno pitanje da li su se pojavile prve velike pukotine unutar desnog spektra, zbog čega je njihov zajednički nastup neizvestan. Ipak, kada je reč o konferenciji, sa desnice tvrde da nije bilo nikakva dubljih problema i nesuglasica. Prema njihovim rečima, razlog je jednostavan – ranije zakazane obaveze.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika kaže za Novu da to što Novi DSS i koalicija NADA nisu bili na konferenciji za medije ne znači da imaju različite stavove po pitanju Kosova.

Kako objašnjava, u pitanju je „unapred ispaliran raspored i obaveze“ zbog kojih nisu bili na zajedničkoj konferenciji.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Na temu sazivanja posebne sednice Narodne skupštine zbog tragičnih dešavanja na Kosmetu, postoji saglasnost svih stranaka državotvorne orijentacije u opoziciji. Odsustvo predstavnika koalicije NADA sa našeg presa nije rezultat različitih stavova na temu Kosmeta, već pitanje unapred dogovorenih obaveza i rasporeda. Svakako, mi još uvek nismo u koalicionom formatu, tako da su prisustva i odsustva sa konferencija za novinare takođe i stvar pojedinačnih stranačkih odluka, obaveza i rasporeda“, objašnjava Đurđević Stamenkovski za Novu.

Da zbog ranije planiralih obaveza nisu bili na konferenciji potvrđuje i poslanik Novog DSS Predrag Marsenić.

Predrag Marsenić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Mi smo podržali i potpisali zahtev za sazivajne sednice o Kosovo i Metohiji i to tražimo već nekoliko meseci, ali se nismo našli na konferenciji za novinare zbog naše unapred sazvane konferencije istog dana. Imamo dobre odnose i redovnu komunikaciju sa ostalim strankama na našem delu političkog spektra“, tvrdi Marsenić za Novu.

Ipak, redovna komunikacija i dobri odnosi, kako poručuje Marsenić, ne znače da će desnica zajedno na izbore.

Naprotiv, ta saradnja je pod velikim znakom pitanje jer kako saznaje Nova, Novi DSS počinje da se distancira od ostalih stranaka desnice.

Miloš Jovanović i Vojislav Mihalović Foto: FoNet/Ana Paunković

„Iako je sve bilo dogovoreno, Novi DSS i Miloš Jovanović počeli su da se distanciraju od nas ostalih. Odjednom je krenulo kolebanje, prolongiranje dogovora, soliranje u nastupima. Imamo utisak da je krenuo da se distancira od nas, ne znamo kako da tumačimo to. Nije bilo nikakve zavere na ovoj konferenciji, zaista nisu mogli da dođu na sastanak, ali sve drugo je pod upitnikom“, objašnjava sagovornik Nove blizak vrhu jedne od partija na desnom spektru.

Naš sagovornik posebno napominje da je Jovanović počeo sa soliranjem, odnosno izdvojenim nastupom u javnosti.

„Videćemo u kom pravcu će to otići. Imali smo neki dogovor, sada nas očekuju novi razgovori, ali upadljivo je da Jovanović stalno ima drugačiji pogled na neke stvari. Uopšte mi nije jasno zbog čega“, zaključuje naš sagovornik.

Novi DSS i Miloš Jovanović nisu još uvek zatvorili vrata saradnje sa drugim partijama na desnici, ali je je nesporno da lider Novog DSS šalje poruke koje neretko odstupaju od stavove većine opozicionih stranaka. Jedan od takvih stavova je da je Aleksandar Vulin odličan direktor BIA.

Hoće li desnica u jednoj koloni na izbore? Razgovara se, saradnja nije isključena

Na naše pitanje da li će stranke desnice zajedno izaći na izbore, Milica Đurđević Stamenkovski kaže da su razgovori u toku.

„Kada su u pitanju izborni formati, razgovori su u toku. Ja sam još ranije predstavila ideju nacionalnog okupljanja, čiju bi osovinu činile stranke državotvorne opozicije uz saradnju ostalih. Za tu ideju dobila sam snažnu podrške Zavetnika na nedavno održanom kongresu, ali i kolega iz bloka“, poručuje Đurđević Stamenkovski.

Miloš Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ni Marsenić ne isključuje saradnju među desnicom i dodaje da će se sve vrlo brzo znati.

„Koalicija NADA koju čine POKS i Novi DSS odlilno funkcioniše i uostalom jedina je opstala jedinstvena nakon izbora. Videćemo u dogledno vreme da li će biti daljeg širenja. Imamo dobre odnose i redovnu komunikacijusa ostalim strankama na našem delu političkog spektra. Vrlo brzo ćemo sesti da dogovorimo šta je najbolji način za izlazak na izbore. Sve teče po planu. Dakle saradnja nije isključena“, zaključuje Marsenić.

Podsećamo, nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da bi izbori mogli da budu 17. decembra usledilo je talas ostavki gradonačelnika i predsednika opština širom Srbije.

Ostavku je u petak podneo i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Znači da će se ići na vanredne beogradske izbore, što je potvrdio i Šapić.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika Grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni uslovi za održavanje izbora koji bi se pored parlamentarnih i pokrajinskih, 17. decembra, održali i na nivou Beograda“, naveo je Šapić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar