Predstavnici opozicije koji organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" mogli bi već početkom oktobra da saopšte da li će na predstojeće izbore ići na jednoj izbornoj listi. Do tada bi trebalo da bude gotovo istraživanje na osnovu kojeg će doneti odluku. Ipak, deo opozicionara u izjavama za Nova.rs već sad navodi da je jedna lista u slučaju izbora do kraja godine najverovatniji scenario.

Sudeći po poslednjim izjavama predsednika Aleksandra Vučića, vanredni parlamentarni i beogradski izbori mogli bi da budu održani već u decembru, a velike su šanse da u tom slučaju budu raspisani već sledećeg meseca.

Opozicione stranke su nedavno potpisale sporazum pod nazivom „Dogovor za pobedu“, u kojim se preciziraju načini saradnje potpisnika – od dogovora o nenapadanju do zajedničke kampanje za izlazak na izbore. U isto vreme vode se razgovori o tome da li će organizatori protesta (izuzev Narodne stranke) na izborima učestvovati na jednoj izbornoj listi.

„U toku je nekoliko istraživanja“

Radomir Lazović, lider Zeleno-levog fronta, kaže da ukoliko se ispostavi da je to najbolji način da pobede, onda će biti jedna izborna lista.

„Mi ćemo prethodno izvršiti istraživanja i dogovore, pre samog raspisivanja izbora i doneti tu odluku. Samo činjenica da organizatori protesta ‘Srbija protiv nasilja’ iniciraju dokument ‘Dogovor za pobedu’ pokazuje da mi očigledno želimo da sarađujemo. Saradnja je bila dobra i u Narodnoj skupštini, ali i ovde u organizaciji protesta“, navodi Lazović.

Radomir Lazović Foto: Milos Tesic/ATAImages

Upitan da li je već rađeno neko istraživanje i šta je pokazalo, sagovornik Nova.rs kaže da je u toku nekoliko istraživanja.

„Ne mogu da govorim o tome. To su osetljive stvari. Nema razloga da sumnjam da ćemo doneti najbolju odluku“, dodaje on.

„Ključno pronalaženje najboljeg formata za pobedu“

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, navodi da bi dokument „Dogovor za pobedu“ trebalo da bude osnova za njihovo dalje zajedničko delovanje, a da će odluka o listi zavisiti od toga kada će biti raspisani izbori.

“ Do tada mi treba da radimo sinhronizovano, zajedno i da nastavimo u duhu razumevanja. Iz toga će se izroditi nešto što ćemo uobličiti u ono što donosi najbolji rezultat“, ističe Lutovac.

Zoran Lutovac Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na podsećanje da je Nebojša Zelenović, lider stranke Zajedno, izjavio da ukoliko bude izbora u decembru da će opozicija izaći na jednoj listi, predsednik DS navodi da je to jedna od mogućnosti.

„Da li će to biti tako ili nešto slično, videćemo. On govori nešto što bi moglo da bude logično. Da li će to tako biti zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je svakako da vidimo i ta relevantna istraživanja koja će nam pokazati da li tu postoji sinergija i da li je to najbolji format koji u zbiru donosi rezultat potreban za pobedu. Pronalazak tog formata je ključna stvar da nam se ne desi da neko ostane ispod cenzusa, a ko bi sa druge strane mogao da pomogne da ostvarimo većinu. Ipak, neki možda nemaju stranku ili grupaciju za koju bi glasali, a kada vide da se pojavi logično dobra grupacija ili jedinstvena lista ipak glasaju“, kaže Lutovac.

„Najverovatnije jedna lista ako izbori budu u decembru“

Pavle Grbović, predsendik Pokreta slobodnih građana, smatra da ukoliko izbori budu raspisani u decembru, najveće su šanse da bude jedna izborna lista.

„Mi razgovaramo o svim opcijama. Ono što je sigurno i o čemu građani nema potrebe da brinu je da grupacija koja je potpisala ‘Dogovor za pobedu’ će nastaviti da radi zajedno. Da li će biti jedna lista ili više, zavisi od toga šta donosi najbolji rezultat za promenu. Verujem da ukoliko izbori budu u decembru, da će to najverovatnije biti jedna lista“, kaže Grbović za Nova.rs.

Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upitan šta menja to što su izbori u decembru, on navodi da je sasvim logično da ako izbori tada budu održani da oni kao organizatori protesta nastupe zajedno, na talasu protesta i enegerije koja je prikupljena na njima.

„U tom slučaju ne bi bilo kalkulacija“, dodaje lider PSG.

„Da bude jedna lista, ako izbori budu prolongirani za mart“

Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno, ističe da je njihova želja da bude jedna lista i da su zato krenuli u pregrupisivanje i da združe snage.

„Za decembar svakako jedna lista. Koliko sam dobio informaciju, to svi žele. Ako se izbori prolongiraju za mart, ja se nadam da ćemo nagovoriti sve naše partnere da i dalje ostane jedna lista. Verujem da se Vučić uplašio jedne liste zašto što nije napravio svoj famozni pokret, a najavio ga je za 28. jun, doživeo je fijasko na kontramitingu. Uplašio se naše zajedničke liste i uradiće sve da se ona ne desi“, navodi Miketić za Nova.rs.

Đorđe Miketić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

On dodaje da Vučić treba još nekoliko meseci da „pokrade Srbiju“ i pominje privatizaciju javnih preduzeća – Srbijavoda, Srbijašume, da se sruši Sajam, proširi Beograd na vodi…

„Sve ide u prilog tome da će pokušati da odloži izbore. Što se nas tiče zahtevi protesta su prioritet, da bi ih ispunili, izbori su potrebni što pre, i zato stranka Zajedno zagovara jednu listu što pre“, kaže Miketić.

BONUS VIDEO: 21. protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar