Foto: Nova.rs

Osim sa najvišim predstavnicima vlasti, američki specijalni izaslanik Metju Palmer u Beogradu se sastao i sa predstavnicima opozicionih stranaka. Međutim, Dragan Đilas, lider SSP, u izjavi za Nova.rs potvrđuje da nije dobio poziv za taj sastanak i navodi da su “verovatno neki pomislili da će Marinika Tepić, pošto je do sada nisu dovoljno upoznali, biti ‘blaža i konstruktivnija’”. Poziv nije upućen ni Zoranu Lutovcu, predsedniku DS, ali ni bilo kome drugom iz redova njegove stranke.

Metju Palmer u četvrtak i petak boravio je u Beogradu, gde je razgovarao sa predstavnicima vlasti Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, kao i sa patrijarhom Profirijem. Drugog dana svoje posete on se sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka i to liderom SDS Borisom Tadićem, predsednikom ZZS Nebojšom Zelenovićem i članom inicijative Ne davimo Beograd Dobricom Veselinovićem.

Na adresu Dragana Đilasa, lidera SSP, nije stigao poziv za taj sastanak, na koji je iz redova njegove stranke pozvana potpredsednica Marinika Tepić. Prema pisanju “Danasa”, Palmer nije pozvao ni Vuka Jeremića, a umesto njega poziv je dobio Zdravko Ponoš. Poziv nisu dobile ni demorkate.

Đilas: Mislili su da će Marinika biti blaža i konstruktivnija

Upitan da prokomentariše navode da nije pozvan na sastanak sa specijalnim izaslanikom SAD, Đilas u izjavi za portal Nova.rs kaže da to za njih u SSP-u “nije iznenađujuće”, s obzirom na to da njegovi “dosadašnji susreti sa predstavnicima međunarodne zajednice nisu uvek bili baš prijatni”.

“Nisam sklon diplomatskim formama kada govorim o ulozi međunarodne zajednice u uspostavljanju i podržavanju diktature u Srbiji. Nisam i neću ćutati na okretanje glave kada su u pitanju kršenje ljudskih prava, gušenje slobode medija, samostalnosti pravosuđa, kriminalizacija društva, kao i korupcija i podmićivanje koje doseže do međunarodnih razmera”, navodi Đilas.

Dragan Đilas, Dragan Djilas, intervju
Dragan Đilas Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On kaže da su “verovatno zbog toga neki pomislili da će Marinika, pošto je do sada nisu dovoljno upoznali, biti ‘blaža i konstruktivnija’”.

“Nisu razumeli da ona poziciju najpopularnijeg opozicionog političara zavređuje radom, hrabrošću i činjenicom da svakome kaže šta misli. Pa i predstavnicima međunarodne zajednice sa kojima, kao i Borko Stefanovic, Ana Stevanović i Ljuban Panić, održava bilateralne odnose u ime Strankke slobode i pravde. Mi to ne vidimo kao bilo kakvu vrstu ‘takmičenja’ ili nekakvih tajnih signala, podela, sujeta ili ičeg sličnog. Ako neko ima planove da izazove tako nešto među nama, mogu da mu poručim da su takvi planovi unapred osuđeni na propast”, ističe Đilas.

Lutovac: Možda je reč o propustu

Portal Nova.rs istim povodom kontaktirao je i Zorana Lutovca, lidera DS, koji, na molbu da to prokomentariše, navodi je to pitanje za domaćina, odnosno američku ambasadu.

Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Oni su jedini koji vam mogu reći po kojem kriterijumu su birani učesnici tog sastanka. Možda je reč o propustu, a možda su organizatori sastanka birali učesnike u skladu sa temom sastanka. Stvarno ne znam. Što se tiče DS, za nas je prioritetna tema za razgovore stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore kao prvom koraku ka demokratizaciji Srbije i izgradnji slobodnog društva”, kaže Lutovac.

On je naveo da je imao priliku da to već nekoliko puta prenese i gospodinu Palmeru i američkom ambasadoru.

“Sudeći po onom što se može čuti u javnosti, to nije bilo na dnevnom redu, tako da ni domaćini, ni mi nismo mnogo propustili našim neučestvovanjem na tom sastanku”, navodi Lutovac.

Na pitanje da li je tačno da nije dobio poziv za sastanak sa Palmerom, Vuk Jeremić nije želeo da govori.

Zašto liderima SSP i DS nije upućen poziv, kao i da li je tačno da ga nije dobio Jeremić pitali smo Ambasadu SAD u Beogradu, ali odgovore do objave ovog teksta nismo dobili.

Teme Kosovo i Rio Tinto

Dobro upućeni sagovornik Nova.rs kaže da je na sastanku Palmer pitao predstavnike opozicionih stranaka za njihov stav o postizanju eventualnog sporazuma Srbije i Kosova, kao i o kritikama koje upućuju na račun projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto.

Tepić je nakon sastanka izjavila da je Palmeru precizno i razložno ukazala da ovakav projekat Rio Tinta, sa problematičnom tehnologijom i pogubnim posledicama po ljude, ne može proći.

Stranka slobode i pravde
Marinika Tepić. Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Objasnila sam da će neminovne sumporne kiše uništiti povrtare, inače simbole tog dela Srbije i, posledično, dovesti do iseljavanja hiljada ljudi“, rekla je Tepić za Nova.rs i dodala da na ovakav plan sa Rio Tintom niko dobronameran ne može da pristane.

Dobrica Veselinović Foto:FoNet/MC

Kako je saopštio NDBG, Dobrica Veselinović je Palmera upozorio na „trend urušavanja institucija i opšteg pada demokratije u Srbiji“, dok je Boris Tadić izjavio da je sa njim imao izuzetan razgovor.

Boris Tadic
Boris Tadić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Razgovarali smo o stanju demokratije u Srbiji, ekonomiji, ekološkim i demografskim problemima, Kosovu, problemu slobode medija i političkoj situaciji u regionu“, objavio je Tadić na Tviteru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare