Foto: Beta/Miloš Miškov, LinkedIn

Iako je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nedavno odbio da odgovori na pitanje da li će biti promena na čelu Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP), prema saznanjima Nova.rs, uveliko se priprema ključna kadrovska promena na čelu ovog preduzeća. Kako saznajemo, umesto dosadašnjeg v.d. direktora Zorana Šarca, nova direktorka biće Ivana Pavić, dosadašnja izvršna direktorka GSP, koja je tek pre nešto više od mesec dana ušla u ovo preduzeće.

Nakon promena na čelu nekoliko sekratarijata u Beogradu, o čemu je Nova.rs u više navrata pisala, desiće se promene u rukovodstvu Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP). Umesto dosadašnjeg direktora Zorana Šarca, na čelo preduzeća će doći Ivana Pavić, dosadašnja izvršna direktorka za finansijske poslove. Ona je tek nešto više od mesec dana u GSP, gde je došla kao kadar autobuskog preduzeća „Lasta“.

Na sajtu GSP nije objavljena biografija Pavić, ali se lako može videti na osnovu dostupne informacije na internetu da je Pavić šest i po godina bila direktor „Laste“, firmi gde je provela najveći deo svoje karijere. U GSP-u je od aprila, a prema nezvaničnim informacijama Nove, na čelo preduzeća će doći kao kadar blizak prvom čoveku Beograda, Aleksandru Šapiću.

Aleksandar Šapić konferencija za novinare Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Šapić ne zna da li će biti promena u GSP

Prilikom predstavljanja novog sistema plaćanja karata u javnom prevozu, Šapić je početkom nedelje na konferenciji za medije odgovarao na pitanja novinara, gde je između ostalog tema bila i GSP.

Jasno upitan da li je tačna informacija da je ostavku osim direktora Sekretarijata za javni prevoz Predraga Lukića, ponudio i dosadašnji prvi čovek GSP Zoran Šarac, Šapić je poručio da „ne zna“.

Predrag Lukić Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

„Ne znam za direktora GSP, da li je ponudio ostavku. Ako podnese ostavku, neka podnese. Koga nema bez njega se mora. Ja sam došao ovde da ostavim nešto iza sebe. Ko ne bude mogao da me pravi, bože moj. Idemo dalje“, rekao je Šapić.

GSP u teškom stanju – iz rebalans u rebalans, preduzeće grca u dugovima

Ne poslednoj sednici Skupštine Grada Beograd usvojen je Rebalans poslovanja ovog preduzeća za 2023. godine, kojim su još jednom povrđeni katastrofalni rezultati poslovanja GSP poslednjih godina.

Prema podacima dostupnim u materijala koji su bili na sednici Skupštine Grada, GSP će prema projektovanjim procenama do kraja 2023. godine biti u minusu 3,5 milijardi dinara, što dovode firmu do same ivice propasti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

I sam gradonačelnik je u više navrata govorio da je pitanje javnog prevoza „rak rana“ grada i da se svake godine izdvaja 200 miliona za potrebe održavanja sistema u Beogradu. Rezultati poslovanja GSP to potvrđuju, ali rešenje još uvek nije ni na vidiku.

Za sagovornika Nove Nikolu Jovanovića, direktora Centra za lokalnu samoupravu (CLS) i nekašnjeg odbornika u Skupštini Grada, jedan od ključnih problema GSP-a je loša kadrovska politika koja se kasnije reflektuje i na poslovanje preduzeća.

Nikola Jovanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Na žalost, vidimo da je kadrovska politika u Beogradu čak gora, nego što je bila do 2022. godine. Podsetiću da Zakon o javnim preduećima zabranjuje da na nihovom čelu komunalnih preduzeća budu partijski funkcioneri, a da svi gradski funkcioneri moraju imati diplome visoke stručne spreme i biti birani na konkursu. Danas je u Beogradu sve drugačije“, rekao je Jovanović i dodao:

„Poslednji primer je smena gradskog sekretara za javni prevoz Predraga Lukića, koji je imao dugogodišnje iskustvo u saobraćaju i bio saobraćajni inženjer, a umesto njega je imenovan partijski aktivista iz Bajine Bašte, bez ikakvog iskustava u resoru i sa kupljenom diplomamom. Zabrinjava stavka i generalnog direktora GSP-a Zorana Šarca, koji je takođe ima potrebne kvalifikacije i iskustvo, ali se pod pritiskom povukao, najverovatnije u korist nekog klimoglavca ili klimoglavkinje“, poručio je Jovanović u izjavi za Novu.

Promenjeni gradski sekretari, Mučibabić više nije na čelu BAS-a: Velike kadrovske promene u Beogradu

Dosadašnji sekretar za ozakonjenje Marko Kulić preuzeo je mesto sekretara za urbanizam i građevinske poslove, na čijem se čelu do sada nalazila Bojana Radaković. Kulić je široj javnosti postao poznat nakon što je seo u fotelju sekretara za ozakonjenje umesto Nemanje Stajića, koji se dovodio u vezu sa raznim koruptivnim poslovima vezanim za ozakonjenje u Beogradu. Pored Kulića, novi sekretar postao je i Predrag Jušković, predsednik skupštine opštine Novi Beograd i istaknuti funkcioner SNS.

Podsetimo, kako je Nova ekskluzivno objavila, dosadašnji sekretar za javni prevoz u Beogradu Predrag Lukić podneo je ostavku na ovu funkciju. Kako Nova nezvanično saznaje iz izvora bliskih naprednjacima u Beogradu, on je podneo ostavku zbog pritisaka vezanih za podnošenje određenih krivičnih prijava u gradu.

Osim izmena na sekretarskim funkcijama, i u BAS-u je došlo do promene na rukovodećem mestu. Umesto dugogodišnjeg generalnog direktora Anđelka Mučibabića postavljen je novi direktor Boban Kovačević.

Bonus video: Šapić izvređao sekretara za javni prevoz: On radi na manjem broju obrtaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare