Foto: Arhiva

Danima traju prepucavanja potpredsednice SSP Marinike Tepić i premijerke Ane Brnabić o tome da li je Krizni štab za suzbijanje koronavirusa postojao u vreme prethodne vlade. I dok je Tepić tvrdila da ne postoji dokument o njegovom formiranju, premijerka je navodila da je o obrazovanju tog tela donet Zaključak Vlade. Profesor ustavnog prava Slobodan Orlović, navodi za Nova.rs da je prethodni Krizni štab bio nezakonito formiran Zaključkom Vlade, jer to nikako nije moglo da bude učinjeno tim aktom.

Nakon formiranja nove Vlade, članovi kabineta Ane Brnabić usvojili su Odluku o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, koja je objavljena i u Službenom glasniku.

To telo u vreme prethodne vlade, kako je navodila premijerka, formirano je Zaključkom 13. marta, ali taj dokument do danas nije objavljen ni u Službenom glasniku ni na sajtu Vlade. Ko su sve članovi Kriznog štaba, građani su mogli videti tek kada je objavljen dokument „Pravni osnov za donošenje Zaključka o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19“.

Slobodan Orlović, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže za naš portal da po Zakonu o Vladi i Vladinom poslovniku, Krizni štab kao privremeno telo nije mogao biti formiran zaključkom, već odlukom Vlade.

„Zaključak se kao, uglavnom procesnopravni akt, donosi kada se ne donose uredbe i drugi opšti akti Vlade. Nejasno je zašto je tako nepravno urađeno”, navodi Orlović.

On, međutim, kaže da to ne dovodi u pitanje odluke koje su donete u vreme vanrednog stanja, jer je Krizni štab savetodavno telo.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

„Ono predlaže, a odluke su Vladine ili, kako je bilo u vanrednom stanju, predsednika Vlade uz supotpis predsednika Republike, mada su čak i ministri donosili akte o ograničavanju ljudskih prava, što je osporeno pred Ustavnim sudom“, ističe Orlović.

On navodi da je Odluka o formiranju Kriznog štaba koju je Vlada usvojila juče doneta u skladu sa Zakonom, ali je, kako kaže, propušteno da se tom odlukom „uredi njen odnos prema pravnom stanju koje su stvorili raniji zaključci Vlade o Kriznom štabu“.

Tepić: Dokaz da su se lažno predstavljali

Nakon što je objavljena jučerašnja Odluka o formiranju Kriznog štaba, na tu temu ponovo se oglasila Marinika Tepić. Ona je kasno sinoć navela da je to dokaz da su se Brnabić, Lončar, Kisić i Kon lažno predstavljali i da je tek sada formiran Krizni štab.

„Oni su pre nekoliko dana pokušali da se opravdaju objasnivši da postoji nekakav zaključak od 13.marta o formiranju Kriznog štaba, iako on nikada nije objavljen na sajtu Vlade, u službenim aktima ni toliko, a navodni primerak tog zaključka objavljen je tek pre nekoliko dana u tabloidima i to sa oznakom ‘privatna arhiva'“, navela je Tepić.

Vlada: Svaki član Kriznog štaba dobio je rešenje

O tome zašto zaključak o formiranju Kriznog štaba nije objavljen, već je javnost o tome saznala kroz saopštenje i dokument „Pravni osnov za donošenje Zaključka o obrazovanju Kriznog štaba“, u Vladi je rečeno za portal Nova.rs da je svaki član Kriznog štaba u skladu sa tim zaključkom dobio rešenje.

„Sa formiranjem nove vlade, obavezno je donošenje nove odluke o formiranju Kriznog štaba“, navode u Nemanjinoj 11.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare