Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Buduća pobednička opozicija mora da iskorači iz okvira u kome se sadašnja srpska opozicija nalazi godinama. Šta to znači? Znači da se građanima Srbije mora hrabro da ponudi drukčija politika od Vučićeve. Ova politika bi podrazumevala Srbiju na zapadu, sporazum sa Kosovom, sankcije Putinovom režimu, usaglašavanje spoljne politike sa Evropskom unijom, članstvo Srbije u EU i članstvo Srbije u NATO paktu. Ovim rečima akademik Dušan Teodorović u intervjuu za “Novu” objašnjava zašto je delimično izgubio veru u opoziciju i šta joj je potrebno za neku buduću pobedu.

Kaže i da ga je sramota zbog diplomatskog skandala u kojem se Srbija našla kad se naše oružje našlo u ukrajinskom avionu, koji se srušio u Grčkoj, ali i da Aleksandar Vučić, kao čovek koji je kao narodni poslanik, zagovarao politiku “sto za jednoga” nije dostojan da posećuje ni Jasenovac ni druga stratišta.

Posle gotovo tri meseca približavamo se konstituisanju parlamenta i formiranju Vlade Srbije. Koliko su se za ta tri meseca promenili odnosi režima i opozicije?

Svedoci smo da se ideja objedinjavanja opozicije u Srbiji razbila u paramparčad. Opozicija se ponovo podelila na one koji nisu hteli i one koji su hteli da razgovaraju sa Vučićem. Bez želje da bilo koga prozivam, moram da kažem da bih ja uvek radije bio na ulici, nego na razgovorima sa Vučićem. Sadašnji i svi budući razgovori sa Vučićem imaju za Vučića samo jedan cilj, a to je stvaranje prividne slike o demokratskom ustrojstvu Srbije. Ne bih želeo da opozicija, na bilo koji način, konvergira ka Vučiću. Ne sme nikada da se zaboravi da je Vučić bio najbolji student, ne Pravnog fakulteta, nego Vojislava Šešelja i da je zajedno sa njim godinama bio ratni huškač, koji je raspirivao šovinizam i ksenofobiju i doveo Srbiju do ivice provalije.

Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sve su prilike da će ministar finansija Siniša Mali biti novi premijer Srbije. Kako vam to zvuči i šta od njega možemo da očekujemo?

Mađarski predsednik Pál Schmitt, austrijska ministarka Christine Aschbacher, nemački ministar Karl-Theodor zu Guttenberg, Franziska Giffey, kandidatkinja za gradonačelnicu Berlina i Tatana Mala, češka ministarka pravde su samo neka od imena političara koji su odmah posle utvrđenog plagijata morali da daju ostavke i napuste politički život. U Vučićevoj Srbiji, ovo nije moguće. Pojavom Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja na političkoj sceni Srbije počelo se sa ubijanjem morala, pristojnosti i akademske čestitosti. Njihovi naslednici Vučić i Dačić nastavili su, zajedno sa svojim sledbenicima, da razaraju moral i pristojnost u Srbiji. Moj direktni odgovor na Vaše pitanje glasi: Siniša Mali je dokazani plagijator, ali to u Vučićevom režimu može da bude samo preporuka za napredovanje, tako da ćemo verovatno uskoro da budemo prva zemlja u svetu u kojoj političara, posle utvrđenog plagijata, postavljaju na mesto predsednika Vlade. Znači, upravo to možemo da očekujemo.

Možemo da slomimo i Vučića i Tešića i Valire

U kontekstu afere oko pada aviona u Grčkoj spominje se i ime švercera oružja Slobodana Tešića, koji je posredno doveden u vezu sa firmom „Valir“ čije je oružje bilo u ukrajinskom avionu koji se srušio. Inače, Tešić se godinama nalazi pod sankcijama SAD, a prema saznanjima lista Nova na vrlo neobičan način postao je vlasnik dve državne vile. Šta vam sve to govori?

To mi govori da je korupcija u srcu ovog režima. Tragično je da radnici valjevskog “Krušika” koji je razbijen aktivnostima srpskih trgovaca oružjem i koji trenutno imaju status robovske radne snage, nikada nisu ozbiljno stali iza jednog od srpskih heroja koji se zove Aleksandar Obradović. Obradovićeve kolege iz “Krušika”, kao i većina drugih radnika, studenata, profesora, lekara, sudija i građana u Srbiji se ponaša kao u pesmi nemačkog pastora Martina Nimelera. Pesnik kaže „Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam ćutao, jer nisam bio komunista….” Problem firme Valir i Slobodana Tešića je naš zajednički problem, kao i Jovanjica, novi urbanistički plan u Novom Sadu, neuvođenje sankcija Putinu, ministar Vulin koji gazi ljudsko dostojanstvo izbeglica i td. Samo ujedinjeni, zajedno, hrabro, sa pojačanom empatijom za progonjene i obespravljene u Srbiji, možemo da slomimo i Vučića i Tešića i Valire.

Našli smo se u središtu diplomatskog skandala kada je naše oružje završilo u avionu koji se srušio u Grčkoj. Kako to komentarišete?

Miloševićev i Vučićev režim su bili i jesu režimi neslobode, korupcije i vladavine bahatih, poluobrazovanih i primitivnih. Normalno je da se, u takvim režimima stalno javljaju manji ili veći skandali, uključujući i diplomatske skandale. Tragično je, ovog puta, da nam i uvek prijateljska Grčka šalje diplomatske note. Sramota me je zbog svega ovoga. Oni koji vode ovu državu i narod u propast ne vide, ili nisu u stanju da vide, da se svakim danom kruni parčence preostalog ugleda Sbije.

I naši i hrvatski mediji danima su se bavili zabranom privatne posete Aleksandra Vučića Jasenovcu. Šta je u pozadini toga i ko je u pravu?

Vučić je navikao da tretira Srbiju kao svoj privatni posed, da bude bahat, da ga se saradnici i građani boje i da mu se svi klanjaju. Očigledno je da se sa planiranjem posete Jasenovcu zaigrao. Sada se ponaša kao mali dečko-siledžija koji je dobio prvi put šamar u životu. Dere se i poziva na nekakvu nepravdu. Vučić nema kapacitet da razume da se, zbog njegovog ponašanja, koje rezultira zabranom posete, ponižavaju svi građani Srbije. Moram da naglasim i da Aleksandar Vučić, kao čovek koji je, kao narodni poslanik, zagovarao politiku “sto za jednoga” nije dostojan da posećuje ni Jasenovac ni druga stratišta. Bitno je takođe istaći da se sve ovo možda radi da bi se, novinarski rečeno, “pokrile” afere u vezi sa uzgojem marihuane, vezom sa kriminalnim klanovima i švercom naoružanja. Pričajmo kako ja nisam dobio vizu, jer su oni zločesti i bezobrazni, a nemojmo, na primer, da pričamo o tome ko je sve iz agencije BIA i Vojno-bezbednosne agencije bio na vezi sa upravnikom uzgajališta marihuane!

Vučić ima očigledne poremećaje u razmišljanju i ponašanju

Mislite li da će se Aleksandar Vučić povući sa čela SNS na jesen, kako je najavio na konsultacijama sa opozicijom i šta bi to zapravo značilo?

Ne. Vučić, sa više nego očiglednim poremećajima u razmišljanju i svakodnevnom ponašanju, je danas glavni kreator srpske nacionalne katastrofe, koja je počela dolaskom Miloševića na vlast i doseljavanjem Šešelja u Srbiju. Uveren da je, bogom dana ličnost da vodi građane Srbije kroz dvadesetprvi vek, Vučić će da uradi sve samo da bi do kraja svog života bio gospodar života poniženih, pauperizovanih i apatičnih građana Srbije, kojih je, inače, svake godine sve manje. Na žalost, niko ga u Srbiji, za sada, ozbiljno ne sprečava u njegovim mahnitim namerama.

Da li ste izgubili veru u opoziciju i vidite li nekoga ko bi danas mogao biti pokretač promena?

Delimično sam izgubio veru u opoziciju. Sebi sam obećao da nikada više neću da pokušam da objedinjujem srpsku opoziciju. Pokazalo se da sam u tome bio potpuno neuspešan. To čovek mora da prizna samom sebi i da javno izjavi. Malo sam se i sklonio od politike. Ovih dana mi je izašlo drugo izdanje velike svetske knjige. Vratio sam se i saradnji sa mlađim kolegama. Primenjujemo metode Veštačke inteligencije u inženjerstvu. Radimo, imamo lepe rezultate i publikujemo u svetskim časopisima. To mi je donelo parčiće sreće. Pišem i neke priče za decu. Da se vratim našoj opoziciji. Buduća pobednička opozicija mora da iskorači iz okvira u kome se sadašnja srpska opozicija nalazi godinama. Šta to znači? Znači da se građanima Srbije mora hrabro da ponudi drukčija politika od Vučićeve. Ova politika bi podrazumevala Srbiju na zapadu, sporazum sa Kosovom, sankcije Putinovom režimu, usaglašavanje spoljne politike sa Evropskom unijom, članstvo Srbije u EU i članstvo Srbije u NATO paktu. Jedna drukčija politika znači i vraćanje osvojenih poslaničkih mandata, zbog prevara tokom izbornog procesa, podržavanja Putinovog režima i sramoćenja Srbije pred celim svetom zbog neuvođenja sankcija Rusiji, mitingovanja po Beogradu u znak podrške Putinovoj agresiji na Ukrajinu i niza drugih aktivnosti koje prikazuju Srbiju kao jednog od najbližih saradnika i jataka Putinovog režima. Postoje pojedinci i političke oraganizacije meni sličnih političkih uverenja, ali postoji i većina nezainteresovanih građana, značajan deo potkupljivog biračkog tela i mnogi oportunisti na važnim funkcijama u društvu, koji uvek samo gledaju kada je trenutak da se krene za pobednikom. Nije samo do opozicije, mnogo više je do građana Srbije!

Šta očekujete od parlamenta u koji se vraća opozicija?

Ne očekujem ništa dobro. Bez želje da uvredim predstavnike opozicije, povratak opozicije doživljavam kao povratak, Vučiću toliko potrebnih statista, koji daju privid da se tu radi o nekakvoj demokratiji. Očekujem dalji razvoj države mraka u kojoj klerikalna Srbija, predvođena pedofilima, silovateljima, lažno odlikovanim prevarantima, plagijatorima, prijateljima kriminalaca i ratnih zločinaca nastavlja da urniše srpsko društvo. Očekujem cirkus, vređanja, bahatost, oduzimanja reči, napuštanja sednica parlamenta, panegirike Vučiću, gradnju Vučićevog kulta ličnosti, pohvale Putinu, gajenje mržnje prema zapadu, uz formalno navođenje našeg opredeljenja da budemo deo Evropske unije. Očekujem parlament u kome se guši kritička misao i u kome će mnogi poslanici koji bi, van granica Srbije mogli samo da budu perači sudova, da glasaju kao i do sada, po komandi, potpuno nesvesni činjenice o čemu se glasa. To očekujem.

BONUS VIDEO: Dušan Teodorović: Beogradski metro je nastao u glavi jednog čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare