Boris Tadić i Ivo Josipović Foto:ALEXA STANKOVIC / AFP / Profimedia

U razgovoru za Nova.rs, bivši predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, rekli su da je od (ne)dolaska šefa srpske države Aleksandra Vučića u Jasenovac bespotrebno napravljen igrokaz, te da svaka poseta visokog predstavnika jedne zemlje mora da prođe kroz određene procedure, makar ona bila i privatna. I Tadić i Josipović saglasni su u oceni da je aferu od ove priče napravio zvanični Beograd.

Komentarišući odluku hrvatskih vlasti da zabrani privatnu posetu Aleksandra Vučića, Jospović je rekao da je apsolutno je neverovatno da predsednik Vučić, državni protokol i Ministarstvo spoljnih poslova nisu znali da predsednik, premijer, šef parlamenta i bar ministri spoljnih poslova i odbrane nikada ne odlaze u stranu zemlju, ni zvanično ni privatno , bez najave državi – domaćinu.

Pročitajte još...

„U najavi je i koordinacija mera bezbednosti i programa boravka. Ideja da predsednik Srbije ide u bilo koju stranu zemlju bez najave je nadrealna. Кoncept Vučićeve „privatne posete“, u kojoj nema mesta za najavu i saradnju sa zemljom domaćinom, verovatno podrazumeva da će doći bez oružane pratnje, možda gradskim prevozom. Samo se šalim, naravno. Pored toga, ideja da se gospodin Pupovac angažuje da obavesti hrvatsku Vladu o svom privatnom dolasku u Hrvatsku, ako smatra da je to potrebno, takođe je Bunjuelova. Кakve veze ima Pupovac sa tim? On nije ni ambasador Srbije u Hrvatskoj, niti je, po statusu poslanika u Hrvatskom saboru, nadležan da se bavi protokolarnim pitanjima predsednika druge države. Na Vučićevu ideju da najavi dolazak u Hrvatsku, Pupovac je trebalo da ga uputi na Ministarstvo spoljnih poslova. Tako je ispao naivan učesnik farse, koja je, vidim, u Srbiji delom ocenjena kao smicalica da se interesovanje javnosti sa nečeg drugog skrene na naizgled vruću temu. Mislim da je procena da se radi o padu aviona natovarenog srpskim naoružanjem mogući odgovor. Ili možda da skrene pažnju javnosti sa problema koje Srbija ima zbog svog odnosa prema ratu u Ukrajini. I, uopšte se ne radi o Vučićevoj odbrani odlaska u Jasenovac. Naprosto, njegov dolazak mora biti organizovan kako dolikuje predsedniku države, uz sve bezbednosne i druge aranžmane koje su dogovorile nadležne službe dve zemlje“, navodi Josipović.

Ivo Josipovic i Boris Tadic
Ivo Josipović i Boris Tadić Foto:EPA/FEHIM DEMIR

S druge strane, bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, podvlači da se iz note hrvatske vlade ne može videti da je Vučiću poseta zabranjena.

„Upućeno je objašnjenje da su o planu te posete čuli iz nezvaničnih izvora i da je neprihvatljivo da predsednik druge države na takav način bez poštovanja diplomatskog protokola dolazi u Hrvatsku. Drugo, nejasan je razlog zašto bi uopšte ta poseta bila privatna. Vučić i drugi predstavnici ove vlasti su naravno znali da je to kršenje protokola, pa je opravdano postaviti pitanje da li je Vučić najavio privatnu posetu, upravo znajući kakav odgovor će dobiti kako bi namerno isprovocirao još jednu kvazipatriotsku predstavu. Pored toga, njegova najava privatne posete Jasenovcu je potpuno neprikladna i svojevrsno unižavanje takve posete, pošto ako zaista želi da oda počast jasenovačkim žrtvama zbog čega bi se odricao kapaciteta koji ima kao predsednik države i išao privatno? Nikada nisam čuo da je neko od njegove porodice nastradao u Jasenovcu, pa da bi se time opravdala privatna poseta, a i da jeste opet ne razumem zbog čega bi na ovaj način i uz sav ovaj spektakl išao u “privatnu” posetu“, rekao je Tadić.

„Hrvatska nije mogla drugačije da reaguje“

Josipović objašnjava da bi bilo prikladno da predsednik Hrvatske Zoran Milanović bude sa Vučićem u Jasenovcu. On dodaje da da bi to bilo prikladno u slučaju da su odnosi između dveju država makar normlani.

Ivo Josipović. Foto: Goran Srdanov

„Uostalom, tako sam bio u Jasenovcu sa izraelskim predsednikom Peresom. Siguran sam da će Vučić lako i jednostavno doći i u Jasenovac i u Pakrac, i gde god želi u Hrvatskoj uz redovne procedure primerene dolasku predsednika druge države“, naglašava on.

Bivši predsednik Hrvatske napominje da njegova država nije mogla drugačije da reaguje, osim da u ovoj stuaciji da predsedniku Vučiću kaže da može da dođe u Jasenovac, te da mora da najavi i ugovori dolazak na uobičajen način.

„Sva ova baražna paljba iz Vlade Srbije i iz srpskih medija, posebno uvredljive teze o Hrvatskoj kao ustaškoj državi i Plenkoviću kao šefu ustaške vlade, su gluposti koje se mogu okarakterisati samo kao namerno izazivanje sukoba. Da li bi ustaška vlast imala potpredsednika iz redova srpske zajednice!? SDSS i gospodin Pupovac izuzetno su uticajni u radu hrvatske Vlade. Da i Pupovac nije ustaša!? Možda je reakcija Hrvatske mogla biti sasvim diskretna, možda je u razgovorima sa srpskom stranom mogla da pokuša da celu ovu besmislenu priču sakrije u javnost, a da lege artis ugovori dolazak predsednika Vučića u Hrvatsku, u Jasenovac ili bilo gde. on želi. Ali prvobitno, cela ova afera je štetna predstava režirana u Beogradu“, zaključuje on.

Tadić: Procedure se moraju poštovati

Tadić smatra da predsednik Srbije ne može da ide u privatnu posetu, te da zahtevi da se poštuju procedure nemaju veze sa Jasenovcem.

Boris Tadic
Boris Tadić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„To ima veze sa prijavljivanjem izlaska iz zemlje i dolaskom na teritoriju druge države. I danas kada kao bivši predsednik izlazim iz zemlje to bude prijavljeno i organizovano po određenoj proceduri. Zato i kažem da je najava privatne posete očigledno provokacija. Uostalom, ako je zaista želeo privatnu posetu, pa čemu onda uključivanje medija i javnosti i onoliko samohvaljenje tom najavom. Ovakva kvazipatriotska predstava je Vučiću očigledno potrebna u okolnostima kada je za njega postaje sve teže izbeći uvođenje sankcija Rusiji i kada je njegova kosovska politika do te mere ogoljena da već i sam priznaje da je Srbija tokom njegove vlasti dala sve, a dobila ništa. Sada koristi Jasenovac da bi preusmerio pažnju patriotskog biračkog tela na drugo pitanje i da bi još jednom pokušao da od sebe pravi istorijsku ličnost koja “hrabro čini što niko drugi nije” i podigao veštačke tenzije sa Hrvatskom. I to čini sve vreme“, zaključuje Tadić.

BONUS VIDEO: Boris Tadić potvrdio da smo postali apsoluno nebitna zemlja u političkoj areni zaslugom Vučićeve vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare