Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić u intervjuu za Nova.rs kaže da je lider njene stranke Zoran Lutovac jedini kandidat za potpredsednika Skupštine Srbije kojeg nije predložio Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke. Iako je opozicija dala još dva predloga za potpredsednika, a to su Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i general Božidar Delić ispred koalicije NADA.

Koliko će situacija u Srbiji da se promeni povratkom opozicije u Skupštinu?

Situacija u Srbiji je takva da su potrebne korenite promene u svim segmentima društva. Opozicija u ovom trenutku ne može da izvrši te promene, ali može sinhronizovanim delovanjem da postane glas naroda u parlamentu i kontrolor izvršne vlasti. Može da pokaže da postoji alternativa kleptokratiji– vladavini lopovluka, da je politika časna profesija. Mnogi građani će imati prilike da gledajući prenose skupštinskih zasedanja na javnom servisu po prvi put vide i čuju neka nova lica u politici koja do sada nisu imala prilike da se predstave široj javnosti. Sigurna sam da će nova generacija opozicionih političarki i političara koja je stasavala sa čizmom SNS batinaša na vratu, doneti nov pristup politici, osvežiti političku scenu Srbije i ono najvažnije – vratiti nadu ljudima da su promene moguće, da je moguće živeti normalno u uređenoj i bezbednoj državi u kojoj zakon podjednako važi za sve.

Zoran Lutovac i Dragana Rakić Foto:TANJUG/ TANJA VALIC/

Zoran Lutovac kandidat je DS, NS i Moramo za potpredsednika parlamenta. Da li verujete da će biti izabran na tu funkciju i od čega to zavisi? Šta će biti odlučujuće?

Da bi se donela bilo koja skupštinska odluka neophodna je većina glasova. Zbog toga verujem da će zajednički kandidat Koalicije Moramo, Narodne stranke i Demokratske stranke dr Zoran Lutovac biti izabran jedino u slučaju da SNS, odnosno Vučić, proceni da je manja šteta po režim da Lutovac bude izabran, nego da ne bude. Sama kandidatura Lutovca je pre svega politički odgovor onih opozicionih aktera kojima je zajedničko to da neće praviti nikakve dogovore sa režimom, a na predlog funkcionera SNS-a Vladimira Orlića da potpredsednici skupštine budu iz redova Pokreta NADA i SSP-a. Taj predlog je u najmanju ruku čudan i zbunjujući. Dodatno je iznenađujuća argumentacija koju smo čuli iz redova SSP- a da po nekakvim “nepisanim pravilima” najveći poslanički klubovi predlažu kandidate za potpredsednike Skupštine. Na sreću, rad u Narodnoj skupštini definisan je pisanim pravilima te u Poslovniku o radu Skuštine u članu 15 jasno stoji da kandidata za potpredsednika Skupštine predlaže 30 ili više poslanika. Iza inicijative za izbor Zorana Lutovca stoji 35 proevropskih opozicionih poslanika. Biće zanimljivo videti ko će potpisati kandidature ostalim kandidatima i kako će poslanici glasati u Skupštini, odnosno ko će podržati kog kandidata. Možda će režim Aleksandra Vučića, iznenađen ovom inicijativom od 35 poslanika koji kandiduju Lutovca za potpredsednika, odustati od nekih kandidata za potpredsednike sa kojima se prethodno već dogovorio.

Trebaju nam zakoni u interesu građana, a ne tajkuna

Zoran Lutovac je izjavio da DS neće podržavati zakonske predloge vlasti koji su dobri, jer je to besmisleno ako nema vladavine prava. Da li to može da vam se “obije o glavu”, budući da neki od tih predloga mogu direktno uticati na građane?

Građanima se jedino može „obiti o glavu” bilo kakva podrška režimu koji stvara bezakonje i koji bi onda da usvaja „dobre zakone”. Stvarno je besmisleno uređivati pravni ambijent „dobrim zakonima” onih koji sprečavaju vladavinu prava. Na građane direktno utiče upravo ta činjenica. Nama su potrebni zakoni u interesu građana, a ne u interesu tajkuna i ljudi bliskih režimu Aleksandra Vučića.

Da li je DS zadovoljan dogovorom sa konsultacija da Zoran Lutovac bude kandidat za potpredsednika skupštine, a da istovremeno DS nije dobila nijedan odbor?

Demokratska stranka će biti zadovoljna tek kada pobedimo ovaj režim i skinemo ih s vlasti. Do tada, možemo reći da smo zadovoljni činjenicom da su 35 opozicionih proevropskih poslanika od ukupno 51 koliko ih ima u parlamentu, dali poverenje predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu da bude njihov kandidat za potpredsednika. Mi ne znamo ko su potpisnici za ostale kandidature, ali znamo da je Zoran Lutovac jedini kandidat za potpredsednika koga nije predložio Vladimir Orlić (SNS). Što se tiče skupštinskih odbora i rada u njima, treba imati na umu da SNS ima većinu u svakom odboru, pa tako i u onim odborima u kojima je mesto predsedavajućeg pripalo nekome iz opozicije. Članovi odbora iz redova SNS kad god požele mogu da izvrše opstrukciju rada odbora, jednostavno ne dođu na sednicu i tada nema kvoruma za rad i odlučivanje. Dakle, to što je opoziciji pripalo nekoliko odbora u kojima predsedava ima samo simbolički značaj, da se simulira nekakva demokratija i pluralizam, realnost je nažalost skroz nešto drugo.

Da li je opozicija, koja je bila okupljana u koalicijama Ujedinjeni za pobedu Srbije i Moramo, napravila neki dogovor o saradnji u parlamentu?

Postoje razgovori i dogovori između većine članica tih koalicija koje smatraju da je bilo kakva saradnja sa Vučićem štetna po Srbiju i da je potrebno voditi oštru opozicionu borbu protiv SNS-a. Da bismo došli do zajedničkog cilja – a to je smena aktuelnog režima koji nam je potpuno razorio državu i društvo, moramo udružiti sve svoje snage i resurse i sinhronizovano raditi ne samo u parlamentu nego i van njega.

Vučiću verujem samo da se dvaput napio od sreće

Vučić je potvrdio da je bilo kontakta Bratislava Gašića i Predraga Koluvije, ali da je to bilo samo jednom i da je kontakt bio “bezvezan”. Verujete li vi u to?

Verujem mu kao i za dva minuta sa naplatne rampe, kao i za to da neće smanjivati penzije ili za to da se neće kandidovati za predsednika Srbije. Aleksandru Vučiću sam poverovala samo jedanput: onda kada se hvalio da se samo dva puta napio od sreće u svom životu.

Znamo da je DS odbio poziv da se pojavi na jednom sastanku opozicije, koji je organizovao Nebojša Zelenović, odnosno stranka Zajedno. Na taj sastanak nisu došli ni članovi NS i NDBG. Da li ste nakon toga imali neke sastanke i sa kim konkretno?

Imamo neformalne sastanke gotovo sa svima iz demokratske opozicije. Već sam rekla i ponoviću – istorija nas uči da se autokratski režimi ruše jedino zajedničkim delovanjem najšireg opozicionog fronta. Dakle, neophodna je saradnja ne samo između opozicionih stranaka, nego i svih onih koji su iskreno posvećeni dubinskim promenama u našem društvu, i tu mislim na saradnju sa pokretima, udruženjima građana, sindikatima, javnim ličnostima i svakim angažovanim pojedincem. U borbi protiv mafije koja nam je okupirala državu dragocen nam je svaki građanin spreman da se beskompromisno bori za javni interes.

Lutovac je izjavio da se nije čuo sa predsednikom SSP Draganom Đilasom od dana kada je najavio mogućnost sastanka sa Vučićem. Da li DS ima ikakve kontakte sa SSP?

Nema, koliko ja znam.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Da li je moguće biti konstruktivna opozicija u Srbiji, a da nije Vučićeva opozicija?

Da li je moguće preplivati Savu, a da se ne pokvasite? Ako si konstruktivna opozicija Vučiću, to ne znači nužno da si njegova opozicija, ali ti je upitan opozicioni status. Lično ne verujem da je moguće biti konstruktivna opozicija u ovakvoj Srbiji. Dovoljno je da ste bili na najnovijim protestima u Novom Sadu pa da se uverite da nikakvo „smirivanje tenzija“ ne dolazi u obzir. Sa batinašima i mafijom u vrhu vlasti se ne pregovara. I za gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i za Aleksandra Vučića bi bilo bolje da do smene vlasti dođe na izborima, a ne na neki drugi način.

Vlast nam opet sugeriše da ne verujemo svojim očima i ušima, pa nas tako ubeđuje,među ostalima i Aleksandar Vučić, da je reakcija policije na prošlom protestu u Novom Sadu bila blaga. Dokle to može da im prolazi?

Možda je reakcija regularne policije bila blaga, ali je reakcija stranačke policije bila nedopustiva. Najpre, otkud im pravo da imaju stranačku policiju, a potom otkud pravo tim stranačkim policajcima da primenjuju silu?! Igraju se vatrom. Svaki put kada primene silu građani izađu na ulice. Jednom će građanima prekipeti, pa sa ulica neće otići dok ne odu oni koji ih huškaju jedne na druge.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i visoki funkcioner SNS, a u igri je navodno i za ministra, nazvao je demonstrate u Novom Sadu “zgubidanima”, “lažnim ekolozima” i “lažovima”. Na sličan način reagovao je i posle prošlonedeljnih protesta. Šta to pokazuje?

To pokazuje karakter ovog režima i to po ko zna koji put. Režim koji je ogrezao u korupciji i kriminalu vređa građane koji opravdano protestuju, šalje kriminalce pod njihovom kontrolom da biju okupljeni narod, pokušava na svaki mogući i dostupan način da zabrani kritiku i onemogući demokratske promene. Ono što ohrabruje je to što je odgovor građana na upotrebu sile od strane režima svaki put sve odlučniji. To pokazuje i masovnost protesta “Buna protiv mafije”, koji je organizovan kao odgovor na prebijanje građana. Protesta će u Srbiji biti sve više, zato što će se sve teže živeti u državi koju je okupirao organizovani kriminal. Demokratska stranka će kao i uvek biti uz građane sa kojima ćemo se na kraju izboriti za pravednu, uređenu, evropsku Srbiju.

BONUS VIDEO: Kako će po starosnoj, polnoj, obrazovnoj i karijernoj strukturi izgledati nova Skupština?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar