Miloš Pavlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Grada Miloš Pavlović rekao je u intervjuu za list „Nova“ da je novi predlog budžeta Beograda predizborni, te podsetio da je Narodna stranka još u prošlom sazivu tražila besplatne udžbenike i vrtiće. Zašto se baš sada to traži, Pavlović je podvukao da jedan od motiva može biti i poboljšanje rejtinga Aleksandra Šapića u SNS.

Kako komentarišete predlog budžeta koji će u ponedeljak biti pred odbornicima? Da li je ovo prediizborni ili razvojni budžet?

Ovo je isključivo predizborni budžet a nikako razvojni, finansijski nerealan i neostvarljiv. Što ne znači ako je predizborni da će izbori biti uskoro, kada će biti zna samo jedan čovek Aleksandar Vučić. U budžetu grada za 2023. godinu predviđen je plan prihoda u iznosu od 172 milijardi dinara. Prihodi grada su tako planirani u iznosu koji je skoro za 50 milijardi dinara veći u odnosu na zaista ostvarene prihode u 2021, 2019, 2020. i 2021. godini pa je nejasno gde gradska vlast misli da ostvari prihod od čak 50 milijardi dinara koji nije ostvarila ni u poslednje 3 godine.

Kada pogledamo sada plan prihoda za 2022. godinu vidimo da je bilo planirano ostvaranje prihoda od 144 milijarde, a na dan 30.09.2020 godine je bilo svega 101 milijarda dinara, i neralno je sada očekivati da prihodi pređu iznos od 130 milijardi. To ukazuje na to da je plan prihoda za 2023. godinu u potpunosti nerealno finansijski isplaniran i čak ni kao takav, sa aspekta finansijskog planiranja neodrživ i neostvariv, nije dovoljan cak ni planom da pokrije predviđene rashode budzeta za 2023. koji su planirani na istorijskih 181 milijardu.

Planirani budzet sa predviđenim budzetskim deficitom u iznosu od 12,5 milijardi a gotovo je već sada sigurno da će deficit biti znatno veći. Primera radi u planiranim prihodima, pre svega poreza na dohodak građana, gradska vlast planira prihod koji je veci za minimum 15 milijardi dinara u odnosu na ostvarenje u prethodne dve godine, što potvrđuje činjenicu da je planirani budžet finansijski nerealan i predstavlja lažnu i neostvarivu projekciju koja se samo koristi u političke svrhe.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio je da će budžet, ukoliko bude usvojen, „pokriti“ troškove vrtića i udžbenika za osnovne i srednje škole. Ima li Beograd dovoljno novca za ovakvu meru ili je u pitanju samo marketinški trik Šapića?

Narodna stranka se još u prošlom sazivu gradskog parlamenta zalagala da udžbenici za osnovce i srednjoskolce budu besplatni. Grad Beograd ima novca za ovakve stvari, posebno ako se odustane od kardinalnih preskupih investicija poput gondole, jarbola, nepotrebne fontane, novogodišnje jelke i slično. Pitanje koje se ovde postavlja jeste zasto je ova odluka doneta tek sada ? Šta se to promenilo pa je vladajuca koalicija u Beogradu napravila ovakav zaokret po ovako vaznom pitanju ? Ocigledno je u pitanju odluka koja je posledica rejtinga vladajuce stranke u Beogradu. Do sada je bilo vaznije da se obezbedi novac za nepotrebne investicije poput jarbola, gondole i slicno. Takođe jedan od motiva ove odluke jeste pokušaj unapređenja rejtinga Aleksandra Šapića kako bi se na taj što bolje pozicionirao unutar Srpske Napredne stranke.

Hoće li Narodna stranka da glasa za ovako skrojen predlog budžet?

Mi još nismo imali sastanak odborničkog kluba pa ne mogu dati sada odgovor oko toga da li ćemo i kako glasati. Posebno ako se uzme u obzir činjenica da smo predlog budžeta dobili tek juče. Ali imajući u vidu da je prema osnovnim parametrima u pitanju isključivo predizborni budžet a nikako razvojni, da je finansijski nerealan i neostvarljiv, da mislim da Narodna stranka neće glasati za ovakav predlog budžeta.

Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Da li se Šapić priprema za privremene izbore? Lider SSP-a Dragan Đilas je pozvao opoziciju da se izjasni da li želi izbore na proleće u Beogradu. Šta vi kažete na to?

Narodna stranka se do sada više puta javno i jasno izjasnila da se sprema za beogradske izbore kao da će biti sutra. A kada će oni biti zna samo jedan čovek a to je Aleksandar Vučić. Ne postoji nijedan racionalan činilac na osnovu kojeg bi mogli da izvedemo zaključak kada će biti beogradski izbori. Prosto to zna samo Aleksandar Vučić. Što se tiče poziva Dragana Đilasa smatram da niko nema tapiju da poziva bilo koga da se izjašnjava o stvarima o kojima smo bili poprilično jasni u javnosti i svojim medijskim nastupima. Dragan Đilas treba da pozove onoga sa kim je razgovarao i dogovarao beogradske izbore, a to je Aleksandar Vučić, a ne opozicija. To je po meni isključivo dnevno politički marketing.

Bonus video: Aleksandar Šapić o besplatnim udžbenicima i vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar