Cvijetin Milivojević, politikolog
Cvijetin Milivojević Foto: N1

Povod za podnošenje inicijative za smenu doktora Aleksandra Šapića je bio više nego dobar, a to bi u normalnoj, pravnoj državi bio dovoljan razlog ne samo da se gradonačelnik smeni, već da kao moralno odgovoran političar sam podnese ostavku. Ali je loše to što u narednih šest meseci, prema Poslovniku, ne može doći do nove inicijative za smenu gradonačelnika. To onda znači da je obećanje koje je Aleksandar Vučić dao Draganu Đilasu da će vanredni izbori u Beogradu biti već u decembru, a najdalje u martu 2023. godine, praktično neizvodljivo, osim ukoliko Vučić natera Šapića da podnese ostavku, u šta ja ne verujem, kaže za portal N1 politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Sagovornik portala N1 ocenjuje da je inicijativa koju je pokrenula Stranke slobode i pravde, a kojoj su se zatim pridružile i neke druge opozicone stranke, imala za cilj da pokaže da Vučić, eto, ipak nije nasankao opoziciju tim dogovorom o vanrednim izborima u Beogradu, već da je opozicija i dalje živa.

„Inicijativa je prošla onako kako je jedino mogla da prođe. Zar ste očekivali da će vladajuća koalicija da smeni Šapića? Pa, naravno da neće jer bi to predstavljalo njihov poraz. Opozicija nije dobila ništa izuzev pokušaja ubeđivanja javnosti da se nisu pretvorili u ‘konstruktivnu‘ opoziciju, već da su oni i dalje prava opozicija i da su pokušali da sruše Šapića, ali, eto, nisu uspeli“, ističe Milivojević.

Prema njegovim rečima, predlog opozicije za Šapićevu smenu je posledica „politički netaktičnog poteza“ koji je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas napravio 11. aprila, kada je otišao na sastanak sa Aleksandrom Vučićem.

„Vučić je čovek koji nikakve veze, ni po Ustavu i ni po zakonu, ne bi smeo da ima sa izborima u Beogradu. Činjenica da je opozicija na tim izborima dobila 70.000 glasova više od vladajuće koalicije govori da je taj sastanak za posledicu imao mirenje najvećeg dela opozicije sa tim da će ipak SNS formirati vlast u Beogradu. Onda je usledila uteha da će Vučić učiniti plezir opoziciji i raspisati vanredne gradske izbore već za 17. decembar ili najkasnije za mart, ukoliko to opozicija bude tražila“, napominje Milivojević.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Cvijetin Milivojević: Peta frekvencija šargarepa za opoziciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar