Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i nosilac parlamentarne liste koalicije “Ujedinjena Srbija”, Marinika Tepić, rekla je u intervjuu za dnevni list “Nova” da se niko neće svetiti simpatizerima SNS nakon promene vlasti i da oni koji se nisu ogrešili o zakon nemaju razloga za strah. Ona je dodala da su odnosi u unutar opozicione koalicije koju predvoditi izuzetno dobri i da je njihovo ujedinjenje uvod u promene.

U razgovoru za naš dnevni list, Tepić je navela da nema sumnje da je vlast spremna da pokrade predstojeće izbore, uz napomenu da se ta krađa dešava mnogo pre izbornog dana.

Pročitajte još...

Krađa se sve vreme sprovodi kroz medijsku propagandu i satanizaciju opozicije, preko televizija sa nacionalnim frekvencijama i javnog servisa RTS-a, koji ponekad deluje gori i od Pinka. Na Pinku jesmo mete najbrutalnije propagande, kao na poternicama svakodnevno, ali RTS čini drugo zlodelo – ignoriše i nas i svako kritičko mišljenje, brisani prostor, kao da niko osim vlasti ni ne postoji. Dva penzionera na RTS-u, direktor i glavni urednik Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović očigledno su zato i zadržani da bi ovako nešto sprovodili na javnom servisu koji svi plaćamo. Sve to isto spada u krađu izbora, kao i pritisak na zaposlene prevashodno u javnom sektoru”, rekla je ona.

Kao nosilac liste na parlamentarnim izborima, sa kojim rezultatom biste bili zadovoljni po okončanju kampanje ?

Prvi i ključni rezultat, koji je nužan i nephodan, je da motivišemo građane da izađu na izbore u što većem broju i da se zajedno sa njima izborimo za pravednu i slobodnu Srbiju. Izlaznost na izborima u septembru 2000. godine bila je rekordna, gotovo 72 odsto građana je izašlo na glasanje i ta masovna izlaznost je zapravo pobedila Slobodana Miloševića, građani su ga pobedili svojom odlukom da ne ostanu kod kuće i samo komentarišu, već da svojim glasom i menjaju.

Naravno, uz ogromnu volju i volonterski rad hiljada ljudi, heroja, koji su čekali u redu kako bi bili čuvari glasova. Ta dva momenta i naša lista Ujedinjene Srbije doneće sasvim sigurno izborni uspeh i kao nikada do sad uzdrmati ovaj izopačeni režim. Očekujem da naš predsednički kandidat general Zdravko Ponoš bude izazivač Aleksandru Vučiću u drugom krugu, da beogradski izbori budu kapitalizovani po meri Beograđana, a ne Vesića i Vučića i njihovih koruptivnih kombinacija, i za to umiveno, ozdravljeno lice Beograda, za kulturni, pristojni, obrazovani, otvoreni, zeleni i pun ljubavi naš glavni grad – profesor Vladeta Janković je bez premca. Na republičkim izborima za poslanike u Narodnoj skupštini, doći će do takvih promena da Vučićeva Srpska napredna stranka prvi put u poslednjih deset godina može ostati bez svojih 126 poslanika.

Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jeste li zadovoljni izborom kandidata vaše liste za predstojeće izbore?

U pitanju su najbolji mogući kandidati. Od sveg srca sam priželjkivala da se postigne ovaj i ovakav dogovor. Imamo generala Ponoša, koji zbog svog integriteta, znanja, obrazovanja i iskustva, zaslužuje svako moguće poštovanje. Kad govorim o poštovanju, najpre mislim na poverenje – da zaista ne brinete i da ga se ne stidite kao sadašnjeg predsednika i da se ne strahujete od toga da li će vas vređati kada uključite televizor ili će neko vama blizak zbog njegove sile, mržnje i podela kojima vlada, sutra nastradati. Predsednik države ne mora da bude voljen, ali ne sme niko ni da ga se plaši. A upravo je strah temelj vlasti Aleksandra Vučića.

A nosilac liste za Beograd? Da li je problem što ste vi kao nosilac parlamentarne liste i Vladeta Janković predstavljate suprotne političke polove?

Mi smo svi zajedno u više navrata govorili da, koliko nas približavaju sličnosti, toliko su i naše različitosti važne. Naročito u ovim vremenima. Te različitosti u jedinstvu jesu naš kvalitet, naša prednost, a ne mana. Naša odgovornost prema ovom odsustnom trenutku, a ne kalkulacija za sitan ćar.

Živimo u autokratiji i u takvim sistemima su ideološke razlike sekundarne. Nisu nebitne, ali nisu prioritetnesu. Hajde da “do Slavije” idemo svi zajedno, a “od Slavije”, kad smenimo ovu vlast i obezbedimo slobodne i fer izbore, onda neka se svako takmiči sa svojom ideologijom. Profesor Janković je pored svega i ličnost sa bogatim diplomatskim iskustvom i neko ko na izuzetan način reprezentuje ono najbolje iz Beograda. Naravno, videla sam poslednje napade na njega, uglavnom političara koji su izgleda zaboravili da su bili ministri u Vladi čiji je on bio deo, ali im to tada nije smetalo.

Mislite na Dragana Šutanovca?

Da, na njega mislim.

Da li vam je žao što niste na kraju vi bili predsednički kandidat, imajući u vidu istraživanja javnog mnjenja?

Ne, to uopšte nije tema. Mi smo odgovorni, ozbiljni političari i godinu i po dana smo pitali građane za mišljenje i tražili najbolji način i ljude za koje oni smataju da će ih najbolje predstavljati. U svom radu, ja sam se više bavila izvršnim delom politike, parlamentom, zakonima, članovima Vlade i stoga, a to jesu upravo parlamentarni izbori, stoga takva odluka. S druge strane, naša dvojica pobedničkih kandidata za predsednika Srbija i gradonačelnika Beograda jesu takođe tačno ono što građani traže od nas i uverena sam da ovaj trio, kao i cela naša lista Ujedinjene Srbije predstavlja pobednički tim. Mi smo svi zajedno odlučili da zaista funkcionišemo kao tim i da svako predstavlja listu na kojoj nas građani vide kao najbolje da stanemo na crtu ovom režimu i Aleksandru Vučiću. On će biti nosilac liste u Beogradu sasvim sigurno, tako da će profesor Janković opet da se takmiči sa njim. Ko god da je njima prvi na listi, opet će Beograd da vode Vučić i Vesić. S moje strane, formalno sam izazivač Ani Brnabić i Vladi i narodnim poslanicima, ali Vučić će opet nositi i republičku listu i opet smo i tu na istom.

Da li je kompletirana vaša lista za parlament? Možete li nam reći ko čini prvih deset mesta?

Bilo bi zaista neodgovorno s moje strane da ovde kandidujem ljude. Ono što mogu da vam kažem da su u prvih 50 mesta svi koalicioni partneri jednako zastupljeni i Demokratska stranka i Narodna stranka i moja Stranka slobode i pravde i nestranačke ličnosti. A što se tiče personalnih pozicija, svaka stranka će kandidovati svoje najbolje ljude na mestima na kojima smatra da bi trebalo da budu.

Tokom pregovora i dogovora, unutar opozicije bilo je i određenih trzavica. Može li to da utiče na samu kampanju? Kakva je atmosfera?

Atmosfera je odlična. Samo neiskren čovek nije primetio dobru energiju, veru u pobedu i optimizam. Naša ponekad različita mišljenja jesu naš vrednosni kvalitet, time se rukovodimo, promišljamo, razgovaramo, odlučujemo, zajedno, a ne jednoumljem, pa i to je ono što želimo da menjamo. Sećate se kolika je bila kampnja da se održe predizbori? Mi smo održali interne predizbore unutar svoje koalicije – kandidovali smo više ljudi, testirali ih, razgovarali, nekad se nismo složili odmah, trebalo nam je vremena, ali kao što vidite iz tih kvalitetnih i odgovornih dijaloga izašli smo snažniji i složniji, a ne nešto što bi trebalo da nam se kači kao “kamen oko noge”. To više nije tema. Ujedinili smo se i idemo zajedno do cilja u punom kapacitetu.

Rekli ste da ste spremni da preuzmete odgovornost u slučaju da izostanu rezultati po dolasku na vlast. Kako ćete meriti taj uspeh ili neuspeh?

Po tome kako smo se izborili sa korupcijom. Kad rešite taj problem, onda se otvara prostor i za ostale stvari. I za veće plate i penzije odmah i za pravu pomoć privredi i poljoprivredi i za obrazovanje kao prioritet, a ne teret i za zdravstvo kao žilu kucavicu, a ne odsek za dijasporu. Korupcija je nagrizla sve delove društva, sistem je već erodiran i to moramo hitno da zaustavimo. Moramo da zaustavimo kolonizaciju i privatizaciju naše države. I budžet vratiti građanima koji ga i pune, a ne bratiji Vučić, Mali, Brnabić, Kisić i svim njihovim Veselinovićima i Radoičićima.

Svedočimo rastu cena, zaduživanju, finansijskoj pomoći građanima uoči izbora. Kakva će Srbija biti u kad svi dugovi dođu na naplatu? I kako biste se vi nosili sa tim finansijskim pritiskom?

Ne znamo tačno šta nas čeka. Ono što sada znamo je verovatno samo trećina ili četvrtina svih koruptivnih poslova i kriminalnih radnji koje su do sada sklapane kao poluformalni ili neformalni poslovi. A paralelno nas vode u dužničko ropstvo prema Kini najviše. U Srbiji se već sada svaka beba rodi sa osam hiljada evra duga. Treba li još nešto više da znamo da bismo rekli dosta više, ovo mora da stane i da se menja?! Treba li sutra kao Grci ili Crnogorci da se suočimo da nam Kinezi uzimaju delove teritorije, jer ne možemo da vratimo dugove?!

Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Možete li da se obavežete da ćete javnosti omogućiti uvid u tajne ugovore, kao što je na primer onaj o Beogradu na vodi?

Veliki deo mog rada bio je usmeren upravo na otkrivanju korupcije, poslova i ugovora koje režim pokušava da sakrije. Stoga, naravno da se to podrazumeva – sve mora da bude transparentno, moraju da se revidiraju ugovori, da se vidi šta je potpisano na štetu građana i države Srbije i da odgovorni za to snose račune.

Mnogi iz opozicije nemaju sumnju da će vlast pokušati da prekraja izbornu volju i ne dovode u pitanje izbornu krađu. Šta ćete uraditi ukoliko, uprkos vašoj kontroli, to prođe?

Nema sumnje da je vlast već spremna da pokrade ove izbore, kao i svaki put od 2012. Međutim, ono na šta stalno ukazujemo je da se ta krađa izborne volje naroda ne vrši samo u izbornom danu i na biračkom mestu, ona se tada samo formalizuje. Krađa se sve vreme sprovodi kroz medijsku propagandu i satanizaciju opozicije, preko televizija sa nacionalnim frekvencijama i javnog servisa RTS-a koji ponekad deluje gori i od Pinka. Na Pinku jesmo mete najbrutalnije propaganda, kao na poternicama svakodnevno, ali RTS čini drugo zlodelo – ignoriše i nas i svako kritičko mišljenje, brisani prostor, kao da niko osim vlasti ni ne postoji. Dva penzionera na RTS-u, direktor i glavni urednik Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović očigledno su zato i zadržani da bi ovako nešto sprovodili na javnom servisu koji svi plaćamo. Sve to isto spada u krađu izbora, kao i pritisak na zaposlene prevashodno u javnom sektoru.

Pročitajte još...

A šta vi radite ukoliko u izbornoj noći otkrijete da vam je umanjen izborni rezultat? Kako branite vaše glasove?

Zna se šta su instace. Postoje izborne komisije kao prve instance, upravni sudovi su druge instance, a narodna volja je krajnja instanca, ukoliko se pokaže da se RIK neće rukovoditi pravim rezultatima i dokazima, već dirigovanim iz Vučićevog štaba SNS.

Znači, ne isključujete mogućnost da se ponovi 1996. godina i protesti za odbranu izborne volje?

Nikada nismo ni isključivali tu mogućnost, ali smo uvek ukazivali da je to poslednja instanca, najrizičnija. U tim situacijama, kad se zaista narod pobuni, uvek može neko da strada. Nositi odgovornost za to je strašno, ako znate da je moglo biti drugačije i da niko ne sme da strada zbog iživljavanja jednog samoproglašenog despota. S druge strane, znajući koga imamo za protivnika, nisam sigurna da bi despot tada brinuo za narod kako priča, već samo za spasavanje sebe. To smo u prošlosti videli mnogo puta, videli smo da se ljudi iz ovakve vlasti bore da ostanu na vlasti, jer znaju da je to jedini način da ostanu na slobodi. I učiniće sve da tako i ostane i da stvore lažnu sliku da su nesmenjivi.

Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Da li ste u potpunosti svesni šta vas čeka u kampanji? Da li se brinete?

Ako mislite na prorežimske medije, onda mogu da vam kažem da ta antikampanja nikada nije ni prestajala. Ona se samo, po potrebi Aleksandra Vučića, usmeravala na različite ljude. Njihova kampanja će sasvim sigurno biti još brutalnija i represivnija, ali ne plašimo je se, niti se time bavimo. Imamo naš plan, naš tim, naš cilj i građane koji nas podržavaju u svakom delu naše Srbije i nema tog režimskog mikrofona koji će nas zaustaviti na našem pobedničkom putu. Lično, nemam pravo na strah.

Imate li taj luksuz da odbijete ponudu vlasnika Pink Željka Mitrovića, koji je nedavno ponudio po jedan besplatan termin svim učesnicima izbora?

Najpre, Pink nije televizija, već fabrika mržnje.

Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ali ima nacionalnu frekvenciju.

To i jeste problem i to se takođe mora promeniti. Naravno, neću ja odlučivati o oduzimanju frekvencije Pinku, već stručna lica, ali svako ko je iole objektivan vidi, čuje i razume da je odavno trebalo da im se oduzme. Za nas Pink ni nije televizija, već fabrika mržnje Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića i svih trbuhozboraca vlasti koje upravo on šalje tamo da umesto njega govore ono što on misli.

Imaju li članovi SNS razloga za strah u slučaju promene vlasti? Ko toga treba da se boji?

Nijedan čovek ne treba da ima strah, ukoliko zna da je postupao u skladu sa svojim nadležnostima, etičkim i moralnim vrednostima. Onaj ko se nije ogrešio o zakon, nema razloga da strahuje. Ta takođe propaganda kako ćemo se svetiti kad dođemo na vlast, takođe je alat režima za zastrašivanje. Naravno da nećemo isterivati i otpuštati ljude, nema razloga da se plaši iko ko nije donosio štetne i nezakonite odluke i ko nije prisiljavao druge da sprovode kriminalne radnje.

O zelenoj agendi

“Zelena agenda je oduvek deo naše programske agende. Odlazila sam u Rakitu kod Deska i meštana i borili smo se protiv štetnih mini-hidroelektrana kada gotovo niko drugi nije i kad “zelene teme” nisu bile ni blizu današnje aktuelnosti, zbog čega mi je naročito drago što su postale prioritet. Uostalom, Aleksandar Jovanović Ćuta to može da vam potvrdi. I beskrajno je važno što su se potom i mnogi drugi potom aktivirali. Da li je u pitanju Bor, Smederevo, druga mesta širom Srbije, svuda smo išli i bili sa ljudima, s tim što nismo smatrali da bi trebalo da nosimo etikete i da se hvalimo time. Priča o MHE u Rakiti je ušla i pomenuta je u jednom od prethodnih izveštaja Evropske komisije baš zato što smo mi, koji smo sedeli u parlamentu, neprekidno informisali javnost i predstavnike EU o tome. Možda smo radili tiše, ali kontinuriano i uporno sve vreme da bi se shvatilo zbog čega je ta odluka o MHE pogrešna.

Da li biste podržali zahtev da se zabrani iskopavanje litijuma na 20 godina?

Aposlutno. Sve što može da poremiti životnu sredinu, naročito u delovima Srbije koji su populaciono ispunjeni, gde imate bogatu privredu i poljoprivredu, treba zaustaviti. Čak i u slučaju da je napušten neki deo zemlje, mora se razmišljati koliko ovakve stvari mogu da ugroze životnu sredinu, ceo biodiverzitet. Život nema cenu. Profit nikada ne sme biti važniji od ljudi.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako SNS uvozi glasove iz RS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar