Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred koalicije "Biramo Beograd" Dobrica Veselinović podvlači da ova grupacija izlazi na izbore da bi pobedila i kaže da je kao kandidat spreman da preuzme odgovornost za upravljanje gradom. Navodi da će u narednim danima ponuditi pokretu "Kreni-Promeni" dokument o saradnji, u kojem između ostalog piše da organizacija koja ima najbolji rezultat predlaže kandidata za gradonačelnika Beograda. Na pitanje ko je razbio jedinstvo opozicione kolone "Srbija protiv nasilja", Veselinović napominje da se u opoziciji trenutno razlikuju samo taktike delovanja, ali da oni dalje zajednički rade.

Radomir Lazović saopštio je da će biti kandidat za gradonačelnika. Kakav rezultat očekujete?

Mi izlazimo na izbore da pobedimo. I u Beogradu i na opštinama u Beogradu, ali i širom Srbije. Biramo da izađemo na crtu, biramo da se borimo, biramo da se ne predamo – znamo da oni imaju avione, kamione, kriminalce, milione. Mi imamo jedni druge, srce puno ljubavi, maštu i ruke da od Beograda i Srbije napravimo mesto u kojem će ljudi želeti da ostanu.

Biramo da se borimo za naše ulice, opštine i grad bez obzira da li nam i kakve šanse za to daju oni koji uvek kažu unapred da je “stvar propala”. U ovim izborima mi nemamo rezervne položaje i pozicije. Beograđani zaslužuju dobar javni prevoz, dostojanstveno zdravstvo i da se izborimo sa korupcijom koja nam je betonirala grad. U našoj istoriji brojni su primeri neravnopravne i prljave borbe kada su na kraju hrabrost i pravda pobedili Mi od te borbe ne odustajemo.

Dobrica Veselinović Hotel Jugoslavija, protest Ne damo Jugu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Zbog čega niste pravili koaliciju sa pokretom „Kreni-Promeni“ i Savom Manojlovićem?

Već nekoliko godina sa Kreni promeni sarađivali smo na brojnim temama, sretali se i zajedno organizovali proteste, akcije, peticije. Njihova odluka je da na ove izbore izađu sami, i ja tu odluku poštujem. Videćemo kakva će uloga ove organizacije na kraju biti, i kakav će rezultat ostvariti. Put iz aktivizma u politiku nije ni lak, ni jednostavan, mi smo ga iskusili na sopstvenom primeru. Beograđani su i u decembru rekli da ovu vlast više ne žele, ostaje nam da to potvrdimo.

Ukoliko vaša koalicija i Savo Manojlović posle izbora budu imali većinu, da li biste prihvatili da on bude gradonačelnik Beograda?

Dobrica Veselinović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kandidujem se na ovim izborima jer sam spreman da preuzmem odgovornost za upravljanje ovim gradom. Rođen sam u Beogradu i ovde živim već 42 godine. Ceo život se bavim Beogradom, njegovim problemima i razvojem. Mislim da razumem većinu problema sa kojima se moji sugrađani susreću. Imamo plan kako da dovedemo stvari u Beogradu u red. Duboko verujem u demokratske principe i volja Beograđana će odrediti ko će upravljati ovim gradom.

Pored toga, u dokumentu „Put do pobede“ koju smo pre izvesnog vremena potpisali sa svim opozicionim strankama navedeno je da će opozicione stranke i organizacije u javnim nastupima i političkom delovanju ophoditi sa međusobnim uvažavanjem i na fer način, da će sarađivati u sprečavanju izbornih nepravilnosti i kontroli izbora, i da posle izbora neće praviti koalicije, niti sarađivati sa SNSom i SPSom.

Dobrica Veselinović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Takođe, u njemu se navodi ono što je najnormalnija demokratska praksa, a to je da organizacija koja ima najbolji rezultat nominuje gradonačelnika. Taj dokument u narednim danima ponudićemo i pokretu Kreni promeni.

Deo stranaka koje bojkotuju izbore kažu da ste izlaskom na izbore odustali od borbe za izborne uslove. Šta vi kažete na to?

Borba za izborne uslove traje i od nje nećemo odustati. Puno je stvari koje treba ispraviti, sprečiti i odbraniti da bismo imali izbore koji omogućavaju da se poštuje volja građanki i građana.. Biramo da ne odustanemo i spremni smo da vodimo borbu na nekoliko paralelnih koloseka, da branimo i izborni proces i institucije u koje ulazimo. Ni jedno ni drugo nismo spremni da prepustimo SNS-u. Nemam nikakve iluzije da će pod SNS izbori biti fer i pošteni.

Oni prosto ne veruju u demokratiju, ne pristaju da ih građani biraju na izborima, ne veruju da vlast treba da služi javnom interesu i građanima, već državu vide kao plen za lično bogaćenje. To nije ništa novo niti specifično za Srbiju. Takvih primera ima širom sveta, pa je opozicija i svakakvim teškim okolnostima na izbore izlazila, i pobeđivala. Primere možemo videti od Istanbula, Budimpešte do najskorije Poljske.

Koliko god delovalo vama možda čudno, ali mi se nalazimo u nekoj vrsti dobrog tempa što se tiče izbornih uslova. Nije sjajno kako bih ja želeo, ali samo da vas podsetim od 17. decembra SNS nije uspela da formira vlast, cela Evropa i svet su upoznati sa izbornom krađom koja se ovde desila. Vlast smo primorali da ponište i ponove izbore, na koje svesni toga da ih Beograd neće izlaze u koaliciji u kojoj su pored SNS i SPS okupili i evropejce, rusofile, teoretičare zavere, lažne opozicionare i tradicionalne preletače. Čini mi se da je i njima jasno da će 2. juna ostati bez svojih fotelja koje su tako jako prigrlili.

Ko je razbio jedinstvo opozicije?

Opozicija je jedinstvena u želji da smeni režim SNS-a, samo nam se u ovom trenutku razlikuju taktike delovanja. I to samo u Beogradu. Saradnja i dalje postoji, posebno imajući u vidu da se izlazi na izbore svuda sem u Beogradu. I to nam je važno, jer ne smemo da ostavimo lokalne samouprave bez predstavnika opozicije i ovaj put.

Ja nemam sumnje da će se saradnja na razvlašćivanju SNS-u nastaviti i nadam se da će nam svi pridružiti u ovoj bici i da ćemo zajedno dobiti ovaj rat.

Lider Novog DSS Miloš Jovanović izjavio je da će se boriti da izlaznost bude što manja na izborima. Da li očekujete da ovo bude stav svih stranaka koje ne izlaze na izbore?

Teško mi je da zamislim, a pogotovu da vidim tako nešto iz prostog razloga što njegova organizacija izlazi na sve izbore sem na izbore u Beogradu i opštinama u našem gradu. Prepuštanje bez borbe gradova, opština, mesnih zajednica, blokova i ulica, povlačenje i defetizam nikada nije bio stav Zeleno levog fronta niti mene lično.

Ja verujem u borbu, rad, trud. Smatram da optimizam pobeđuje depresiju, a ljubav zlo. Zato biramo da izađemo na izbore i u Beogradu i u Novom Sadu, Nišu i svuda i uvek gde to budemo imali priliku. Takva najava bez ikakve dileme može da koristi samo ovom režimu, a nadam se da će i kolega Jovanović i njegova stranka pokazati da su protivnici vlasti kako se i predstavljaju.

Kako tumačite ovakav stav? Da li je to sputavanje opozicije da pobedi na izborima i šta mislite o tome?

Opozicija je i pored velike i sofisticirane prevare koja je izvedena pobedila u Beogradu – SNS nije formirala gradsku vlast, a protesti građana, međunarodne javnosti, civilnog društva i opozicije naterali su režim na još ustupaka, kao što je formiranje radne grupe za ispravljanje izbornih nepravilnosti, danas teku sastanci sa predstavnicima RTSa I RTVa, usvojen je zahtev za objedinjavanjem izbora što će sprečiti migracije birača, opozicija je tokom vikenda podnela predlog zakona kojim bi se građanima koji su promenili prebivalište u prethodnih godinu dana onemogućilo da glasaju na novoj adresi

Koliko je realno da svi akteri bivše koalicije „Srbija protiv nasilja“ ponovo sednu za sto i da nastave da sarađuju?

Ponoviću, opozicija i dalje sarađuje. Imamo komunikaciju, zajedno radimo u odborima i skupštini. Razišli smo se oko taktičnog i vremenski vrlo ograničenog pristupa. Nema nikakvog razloga da se predizborna i postizborna saradnja ne produbi i nastavi na novim osnovama. Vrata Zeleno levog fronta su uvek otvorena, mi smo spremni o svemu da razgovaramo sa partnerima iz opozicije, u svakom trenutku. Ova borba nam je zajednička.

Koji je vaš plan 3. juna? (u slučaju da pobedite i u slučaju da ne pobedite)?

Imamo jasan plan za Beograd, a to je rešavanje problema gužvi i bezbednosti učesnika u saobraćaju, optimizacijom linija, reda vožnje i ulaganjem u javni prevoz, a prvenstveno u šinske sisteme, širenje mreže BG voza i tramvaja, nabavkom novih trolejbusa i ubrzavanjem autobusa. Imamo plan kako da vazduh u Beogradu dišemo punim plućima, a ne da vazduh vidimo. Vreme je da u Beogradu imamo dobru, dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i paket usluga koji je dostupan svima, a ne da se plašimo odlaska u Dom zdravlja u čekaonicama koje prokišnjavaju kod medicinskih radnika kojih je zbog loših uslova rada sve manje i u našem gradu i u našoj zemlji.

Vreme je da u Beogradu omogućimo zdrav i bezbedan gradski vrtić za svako dete. Vreme je da u Beogradu zaustavimo investitorski urbanizam, a omogućimo priuštivo stanovanje, da obezbedimo studiranje svima. I verujem da oko ovih stvari možemo ostvariti saradnju sa svima koji našem gradu i našim sugrađanima žele dobro.

Nakon što razvlastimo SNS i SPS u Beogradu, otvorićemo i sve ugovore koju su potpisani daleko od očiju javnosti i revidiraćemo štetne projekte koje je ova vlast započela.

BONUS VIDEO: Vučević pročitao imena ministara: Zavetnica postala ministarka, Dačić ponovo u MUP, Vulin se vratio u Vladu Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare