Radomir Lazović Foto: Zeleno-levi front

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred koalicije koja izlazi pod sloganom "Biram borbu" biće Dobrica Veselinović, a kandidat za zamenika gradonačelnika biće Miloš Pavlović, ekskluzivno otkriva u intervjuu za Nova.rs Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta.

Lazović govori i o tome ko je kriv za raspad koalicije Srbija protiv nasilja, šta misli o odluci Sava Manojlovića da izađe na ove izbore, ali i o navodima da ovaj deo opozicije nije ispoštovao Sporazum s Proglasom.

Kako komentarišete to što je RTS odbio razgovor s opozicijom povodom promene načina njihovog izveštavanja, što je jedan od tri vaša glavna uslova?

Jedan od glavnih problema izbornog procesa, ne samo za ove izbore, jeste ponašanje RTS odnosno katastrofalno pristrasno izveštavanje, glorifikacija SNS i pravljenje kulta ličnosti Aleksandra Vučića. RTS je potpuno zatvoren za opoziciju, a režim je prisutan u 95% vremena u informativnim emisijama. Ne postoji zakonska prepreka da RTS počne odmah da radi kako treba, a opozicija je iznosila brojne predloge na koji način bi se mogla zaustaviti zloupotreba Javnog servisa, što ćemo pokušati i u ponedeljak, za kad je zakazan naredni sastanak o medijima.

Mislite li da su ovu odluku doneli samostalno ili uz dogovor s vlastima?

RTS ne odlučuje samostalno ni oko čega, pa ni oko pomeranja sastanka, upravo je to i ključno, ukoliko postoji politička volja onda će doći do promena u stvarno skandaloznom radu Javnog ervisa, jer je RTS otet od građana i služi propagandi režima. Jedini način da postoji politička volja je pritisak javnosti, opozicije i građana da SNS ispuni zahteve i mi na tome nastavljamo da radimo.

Savo Manojlović izlazi na izbore. Kako komentarisete njegovu odluku da to uradi baš sad?

Bojkot, a posebno bojkot pojedinih izbora je najgora odluka koja je mogla da se desi. SNS nam nikad neće dati u potpunosti poštene izbore i mi ne smemo da se povlačimo, odustajemo i čekamo, nego da im se suprotstavimo na svakom koraku i na kraju pobedimo u neravnopravnim uslovima. Zaista mi je potpuno neshvatljiva logika da se prepuštanjem opština i gradova režimu može nešto dobiti. Pretpostavljam da je slično razmišljao i Savo Manojlović ako je u ovom trenutku odlučio da uđe u izborni proces, ali to je ipak pitanje za njega.

Da li mislite da sa Savom Manojlovićem opozicija ima priliku za dobar izborni rezultat u glavnom gradu ili je on umanjio šanse za pobedu opozicije?

Beograd je već rekao da želi promene. SNS je vršio pritiske na birače, kupovao glasove, zloupotrebljavao medije, koristio se funkcionerskom kampanjom i sve to nije bilo dovoljno da se zadrže na vlasti, pa su morali da dovoze birače i da manipulišu biračkim spiskom i onda ni to nije bilo dovoljno. Znači da su Beograd i mnogi drugi gradovi, a posebno opštine u kojima je opozicija na prethodnim pokradenim izborima već imala većinu, jasno rekli da je došlo vreme da se smeni SNS koruptivna hobotnica. Koja je uloga Sava Manojlovića u tome, videćemo.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li biste pristali da ga nakon izbora podrzite kao kandidata za gradonačelnika opozicije?

Prvi zadatak je da svi zajedno razvlastimo i formalno ovu lošu vlast koju Beograđani evidentno ne žele. Nakon toga ćemo se voditi interesom građana i doneti najbolju odluku. Smatram da imamo najboljeg kandidata koji je svoj život posvetio ovom gradu. Dobrica Veselinović je čovek kojeg Beograđani poznaju i siguran sam da bi će biti odličan gradonačelnik, jedan od onih koje će generacije ljudi pamtiti poput Branka Pešića.

Da li to znači da će Dobrica Veselinović biti kandidat za gradonačelnika vaše koalicije?

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred koalicije koja izlazi pod sloganom „Biram borbu“ biće Dobrica Veselinović, a kandidat za zamenika gradonačelnika biće Miloš Pavlović. Vreme ja da nakon bahatih nasilnika koji su s mesta gradonačelnika unakazili naš grad Beograd dobije čoveka koji je iskreno posvećen razvoju grada tako da on bude dobro mesto za život za sve naše sugrađane. Dobricu poznajem jako dugo i pored toga što je njegova vizija razlog zašto sam lično uopšte ušao u politiku, mislim da nema čoveka koji bolje poznaje šta je ovom gradu potrebno da bi se rešili ključni problemi svih nas. Pored individualnih kvaliteta, on je čovek koji zna da sarađuje s ljudima, koji je spreman da sluša ljude, posvećen, uporan i spreman da rešava probleme građana. Ključni problemi za koje ćemo u kampanji ponuditi rešenja su javni prevoz i ogromne gužve, zagađenje vazduha, zaustavljanje betonizacije Beograda i sprečavanje investitorskog urbanizma. Veselinović je potpuna suprotnost bahatom Šapiću, Vesiću i Siniši Malom koji su Beograd prodali ili bolje reći poklonili investotorima bliskim SNS. Možda najbolji pokazatelj za to ko je glavna smetnja SNS lešinarima govori činjenica da je „Milenijum tim“, blizak Siniši Malom, tužio lično Dobricu tražeći šokantnih 100 hiljada evra naknade.

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dobrica Veselinović je čovek koji je prethodnu deceniju posvetio tome kako Beograd funkcioniše i do najsitnijih detalja poznaje svaki aspekt razvoja grada. Dobrica je posvećen tome da vrati Beograd u ruke građana nakon što je više od decenije služio za korupcionaške projekte režima. On je čovek koji ima viziju i koji preko decenije nudi rešenja za najveće probleme grada, saobraćajne gužve, zagađenje, investitorski urbanizam.

Ko je kriv za raspad koalicije Srbija protiv nasilja?

Različiti stavovi da li se bojkotom može nešto postići i spremnost dela organizacija da bojkotuju izbore bez obzira na većinski stav koalicije da se opštine i gradovi ne prepuštaju SNS-u bez borbe. Izborni uslovi nisu fer, ali ne vidim da će to bojkot promeniti. Ipak, ne mogu da krivim kolege previše jer smo mi od početka bili suočeni s jako teškim izborom, da li da uprkos opravdanim sumnjama da će se krađa nastaviti učestvujemo na izborima ili da se odlučimo za bojkot i prepuštanje gradova bez borbe. Koalicija je donela odluku da nema prepuštanja i odustajanja, verujem da svi imamo isti cilj i koristim i ovu priliku da ih pozovem da revidiraju svoj stav i pomognu nam u predstojećoj kampanji.

Kako odgovarate na navode da niste ispoštovali dogovor s ProGlasom i da ste u trenutku kad nije ispunjen nijedan suštinski uslov prihvatili da izađete na izbore?

Moram da kažem da je koalicija na svakom sastanku, i pre nego što je Ana Brnabić pristala na taj treći zahtev opozicije, potvrdila da će izaći na izbore ako se spoje lokalni i beogradski izbori. Vlast je prethodno pristala na prva dva zahteva koje smo izneli – za formiranje komisije za birački spisak i unapređenje rada RTS. Ovo je dogovoreno i s ProGlasom. To je bio prvobitni dogovor, a koalicija je većinski odlučila da se ovaj dogovor prihvati.

Radomir Lazović Poslanici poslaničke grupe Zeleno-levi front – Ne davimo Beograd održali su konferenciju za medije u Dom Narodne skupštine Foto:Milos Tesic/ATAImages.

Da li je tačno da je ZLF i pre odluke da se spoje lokalni i parlamentarni izbori doneo odluku da će učestvovati na izborima u Beogradu 2. juna?

Zeleno-levi front svoje odluke donosi samostalno, na organima partije. Mi smo do kraja, do poslednjeg trenutka, želeli da pružimo šansu da se nađe jedinstven stav koalicije, a smatram da smo to i uspeli jer je koalicija većinski glasala za borbu na izborima. Oni koji su prekršili tu većinsku volju razjedinili su opoziciju. Žao mi je zbog toga i evo još jednom ih pozivam da promene tu odluku.

Da li ste u kontaktu s nekim iz opozicije koja je za bojkot i mislite li da postoji mogućnost da se predomisle i ipak izađu na izbore u Beogradu?

Više puta sam javno pozvao sve organizacije koje su se odlučile za bojkot, da razmotre mogućnost promene odluke. Poštujem njihov stav, ali smatram da je pogrešan, a naša vrata su im otvorena. Ukoliko bi promenili odluku mislim da bi to naišlo na veliko odobravanje javnosti. Vidim da su mnogi lokalni odbori ovih partija shvatili da se bojkotom ne postiže ništa i izlaze na izbore. Bez obzira na to, mi smo otvoreni za saradnju nakon izbora i na postizanju boljih izbornih uslova, kao i na svim drugim pitanjima.

Kako procenjujete šanse opozicije u Novom Sadu i Nišu? Mislite li da bi bili bolji uslovi da su se izbori održali na jesen?

Mislim da u Novom Sadu i Nišu postoji velika šansa za pobedu i pozivam sve građane ovih gradova da se aktivno uključe u kampanju i pomognu. Pred sobom imamo neravnopravnu borbu, protivnika koji je protivzakonito prisvojio sve resurse i služi se prevarama i manipulacijama, zato moramo svi da damo svoj doprinos i pozivam ljude da zajedno biramo borbu, a ne odustajanje. Poznato je da autoritarni režimi nikad neće dopustiti fer izbore. Naravno, više vremena za poboljšanje uslova bi bilo dobro, pa je to i bio jedan od zahteva na pregovorima, ali na njega režim nije pristao. Mi treba da se borimo da unapredimo uslove i to i radimo, uspeli smo da ih nateramo da posredno priznaju krađu i ponove izbore, uspeli smo da ih nateramo da ustuknu i da ponude ustupke, treba da istrajemo u pritisku da ispune sve što su obećali, ali nemamo iluzije da će oni ikad prestati da kradu. Zato je neophodno da se udružimo i da se borimo na svakom koraku, za svaku opštinu, svaki grad, ma i mesnu zajednicu. Da ih razvlašćujemo gde god možemo i tako idemo ka cilju, oslobađanju Srbije od kriminalne naprednjačke hobotnice.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare