Bozo Prelevic
Božo Prelević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dragan Đilas nakon što je otišao i priznao Vučiću pokradene izbore, za mene više ne postoji kao opozicija. Verujem da ćemo vrlo brzo da gledamo njegovo približavanje stavova sa vlastima oko važnih pitanja, pod eufemizmom da je to za dobro Srbije, kaže u intervjuu za novine “Nova” advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević, komentarišući poziv lidera Stranke slobode i pravde ostalim predstavnicima opozicije da se izjasne oko novih beogradskih izbora.

Šta nam to novo donosi Nacrt zakona o policiji, koji je prethodnih dana izložen ogromnom broju kritika? Na kakve situacije građani ove zemlje treba da budu spremni?

Novi predlog zakona o policiji je anahron, suprotan evropskim standardima, zato što sužava profesionalizam policajaca na štetu građana, a pruža dobre mogućnosti za stranačku upotrebu policije pa i otvorenu diktaturu. Ko god da je na vlasti, rešenja iz ovog zakona građanima neće doneti baš nikakvo dobro. Ovakav zakon se donosi, skoro izvesno, zbog više moći vlasti a ne zbog više slobode građana. Teško je oteti se pitanju, da li građani imaju razloga da se plaše rešenja iz ovog zakona, obzirom na to koja stranka će da ih sprovodi. Jovanjica, Hercegovačka, Doljevac, Hrkalović, Stefanović, EPS, Velja i ostale nevolje, naravno i pokradeni izbori, jer se birački spiskovi ne slažu sa popisom. Ovo su samo neke od akcija stranke na vlasti zbog kojih sumnjam u njihovu dobru volju. Ako pogledate šta su napravili od medija, REM-a, parlamenta, obrazovanja, kako napadaju tužioce, sudije i inspektore policije, onda ne treba biti mnogo pametan da zaključiš da zakon treba da zaštiti vlast i krupne investiture od građana.

Pročitajte još...

Ministar Aleksandar Martinović kaže da je ponosan na ovaj nacrt, pravdajući zakon spominje “pendrečenje” u Francuskoj, ali i to da Beloj kući ili Kapitol hilu ne može da se priđe a da policija ne zapuca bez upozorenja. Da li će pucati i na nas ako priđemo Predsedništvu na udaljenosti manjoj od propisane?

Prof. Martinović upravo govori da su nekažnjeno pendrečenje, nadzor i tajni dosijei ideja ovog zakona. Moje pitanje je samo zašto njima to treba u “zlatnom dobu” ako je to zlatno doba i naše? Biće da je to zlatno doba samo njihovo i krupnog kapitala. Još ako uspeju da kupe SBB, onda su obezbedili i mrak. Mrak i pendrek neophodan su spoj za obećanu “sreću”, da ne kažem srpski pink-info-hepi-mer (pih).

Božo Prelević Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Kako vam izgleda cela situacija na Kosovu i Metohiji, mislite li da zaista može doći do sukoba?

Sukoba i heroja će biti samo u medijima, ostalih tragedija samo u realnosti. Pre 30 godina SPS i radikali obećavali su nebeskoj Srbiji nebesku budućnost, a krali su po zemlji. Danas podmladak od pre 30 godina ulaže sve nade u podzemlje. Vadi podzemno zlato, litijum i bor, a kradu nadzemno. Oni se jedino ne nadaju u sopstvenu sposobnost rada i znanja. Naš sadašnji politički trenutak je čist plagijat Kusturičinog filma “Underground”. Sve je u tom filmu rečeno, pa i epilog. Pre 30 godina u Krajini su počeli sa balvan revolucijom i barikadama. Danas na Kosmetu 30 godina kasnije ista pamet, iste barikade. Bojim se, proći će isto kao u Krajini. Dok se mi uzdamo u balvane i sekire, drugi se uzdaju u znanje, diplomatiju, interese i prijatelje. Srbi preskupo plaćaju svoje političke izbore i nikad ne propuštaju priliku da propuste priliku. Ubi nas zatucanost i sitno podmićivanje od strane vlasti našim parama.

Desilo se i to da je Rada Trajković čekala na administrativnoj liniji punih 18 sati. Nešto slično se nedavno desilo lideru SRCE Zdravku Ponošu. Šta se ovde zapravo desilo i mogu li se svi protivnici režima nadati ovakvoj odmazdi?

Stari trik je kada se vlast poistoveti sa narodom i kulturom, pa je onda svako ko kritikuje vlast ustvari protiv naroda. Ako je to Rada ili Oliver ili neki drugi “neprijatelj”. Onda je sve dozvoljeno. Mučeni građani, oni misle da su patriote jer glasaju za vlast, a u stvari sahraniše I Srbiju i budućnost.

Lider SSP Dragan Đilas kaže da su novi beogradski izbori mogući krajem 2023. i pozvao je predstavnike opozicije da se izjasne o tome da li ih žele. Ako ih zaista bude, kakvom rezultatu opozicija može da se nada?

Đilas nakon što je otišao i priznao Vučiću pokradene izbore, za mene više ne postoji kao opozicija. Verujem da ćemo vrlo brzo da gledamo njegovo približavanje stavova sa vlastima oko važnih pitanja, pod eufemizmom da je to za dobro Srbije. Od kad je brutalno napao Skupštinu slobodne Srbije kao jedini integrativni korektiv bez političkih ambicija, postalo je jasno da nema ništa od okupljanja a bez toga nema ni kraja SNS-SPS idili. Verujem da šansa postoji, ali za šansu građani moraju da se aktivnije uključe u borbu za sopstvenu budućnost.

BONUS VIDEO: Martinović bi da vas malo „pendreči“: Ministar na skandalozan način branio sporni zakon o policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare