Rudare blokada Foto: Nova.rs

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode smatra da barikade na severu KiM treba ukloniti pre Božića i da je zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM "apsurdan i neprihvatljiv".

Rode je za prištinsku KTV rekao da barikade treba što pre da uklone oni koji su ih postavili, prenosi Koha.

Jern Rode
Jern Rode Foto: Twitter/Ambassador Jörn Rohde

„Naš stav je jasan. One su nelegalne i oni koji su ih postavili treba da ih uklone što pre. Kfor je tu i obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje. Tako da sam optimista da će se to realizovati, nadam se što pre, jer poslednje što nam treba je dalja eskalacija situacije“, rekao je Rode.

Prema njegovoj oceni, ljudi na severu trpe zbog barikada.

Rode je ocenio da je potreban dijalog, a ne konfrontacije i dodao da Nemačka stoji uz Prištinu u deeskalaciji situacije.

„Oni koji su odgovorni za barikade treba dobro da razmisle da time nanose štetu svom stanovništvu“, rekao je Rode.

Srbi na severu Kosova i Metohije protestuju na barikadama zbog hapšenja sunarodnika i prisustva kosovske policije na severu pokrajine. Nemački ambasador u Prištini je zahtev Beograda Kforu za povratak srpskih snaga na KiM ocenio kao „apsurdan i neprihvatljiv“. Rode je rekao da je stav Nemačke jasan u vezi sa tim zahtevom, a prema njegovim rečima, isti stav imaju i SAD.

„Kao što znate, moj ministar je to jasno rekao, to je neprihvatljiv zahtev. Jednostavno rečeno: apsurdan zahtev. Imamo Rezoluciju 1244. Postoji nekoliko paragrafa koji su primenjeni u tadašnjoj situaciji“, rekao je Rode.

On je dodao da Nemačka i sve zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i da je, kako je naveo, „nezamislivo da bismo u nezavisnoj zemlji uradili nešto protivno željama nezavisne zemlje“.

Rode smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Priština preuzela, ali je dodao da „nije cilj formiranje još jedne Republike Srpske“.
Naveo je da je predlog statuta ZSO pripremila nemačka nevladina organizacija Ebert fondacija, zajedno sa Evropskim institutom za mir i istakao da je taj predlog u skladu sa odlukom ustavnog suda u Prištini iz 2015. godine.

„To je vrsta autonomije u nekim sferama koja ne ugrožava teritorijalni integritet ili suverenitet Kosova“, rekao je nemački ambasador.

Dodao je da taj predlog predviđa neke nadležnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja i „možda čak i planiranja, sve u skladu sa kosovskim zakonima“.

BONUS VIDEO: Vučić saopštio: Vlada donela odluku da Kforu uručimo zahtev da se određeni broj vojske i policije vrati na KiM

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare